Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Pokemon'daki Tartışmalı Konular
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Ne kadar süredir adam akıllı makale yazmadığımı farkettim ve hemen bir konu aradım, konu olarak gözüme Bulbapedia'da rastgele bulduğum bir sayfayı kestirdim, Konunun adı Pokemon Controvercy-Pokemondaki Tartışmalar. 
Makaleme başlamadan önce orijinal konun linkini vereyim ve çeviri/makaleme başlayayım: 







Bazı noktalarda politik veya tartışmalı meseleler olabilir, bu açıdan tarafsız olmaya çalışacağım.




Nazizm
Adı üstünde Nazizm, II. Dünya savaşında,raşist uygulamalarıyla hâla nefret edilen Nasyonal Sosyalist Partisi ile aynı düşünceleri paylaşan akıma verilen ad. Pokemon ve Nintendo'nun ürünlerinde bulunan Nazist içerikli öğelere özellikle Yahudi lobileri tepki gösteriyor. Ve bu öğeler Batı’da değiştirilerek gösteriliyor.



Kart Oyununda…


Kart oyunundaki ilk ve tek Nazist öğe Koga's Ninja Trick kartınınjaponca versiyonundaki swastika'dır. Swastika aslında Eski Hint halklarının kullandığı bir semboldür. Ancak Nasyonal Sosyalist Parti'nin logosu olması ile birlikte, Avrupa'da faşizm ve Yahudi-karşıtlığı'nın simgesi olmuştur. Swastika Hindistan'a komşu ülkelerde, barış, refah, bereket sembolüdür. Kore, Çin ve Japonya'da ise haritalarda Budist Tapınaklarını göstermek için kullanılır.
ÖğeNazist Içerik
[Resim: 200px-Koga_Ninja_Trick_Manji.png][Resim: sodipodi_flags_germany_swastika.svg]

Animede…


All Things Bright and Beautifly bölümünün Japonca versiyonunda Roket Takımının hayallerinde Jessie, James ve Meowth ve birçok Roket Takımı üyesi kollarını Hitler gibi kaldırırlar, bu öğe bölümün Ingilizce dublajında çıkarılmıştır, bu kısımda orijinal Japonca bölümden bir tek Meowth’un eli kalmıştır.
Japon VersiyonuEditlenmiş Hâli
[Resim: 120px-AG013_original_shot.png][Resim: 120px-AG013_dub_shot.png]

Oyunlarda…
Diamondand Pearl’deki Registeel’in kolu Ingliz ve Avrupa-dışı ülkelerde havada iken Avrupa versiyonlarında Registeel’in kolu iniktir, bunun nedeni havadaki kolun Hitler selamını andırmasıdır. Bundan rahatsız olunmasından ötürü Avrupa’da kol indirilmiştir. Ayırca daha sonra çıkan HGSS ve Platinium’da da Registeel’in kolu iniktir.
Uluslar Arası DP RegisteeliAvrupa DP ve Uluslar Arası PT, HGSS Registeeli
[Resim: Spr_4d_379.png][Resim: Spr_4p_379.png]

Satanizm

Satanizm, Şeytan’a farklı nedenlerden ötürü tapmaya verilen addır. Şeytan’ı Tanrısı bilme, ve bu nedenden ötürü tapma. Ayrıca Şeytan’da kendisine kötülük yaptırmamasını dileme, böylece günahsız bir biçimde Tanrı katına çıkma olarak tanımlanabilir. Satan, Inglizce’de Şeytan demektir, bütün batı dillerine “satan” kelimesi Arapça “şeytan”dan girmiştir, bu kelienin orijinal Ingilizce karşılığı Devildir. Bazı Köktendinci Hrstiyan gruplar şu nedenlerden ötürü, Pokémon’un Satanizm ile bağlantılı olduğunu öne sürmüştür:
[ul][li]Pokemonlar iblisler gibidir, yakalanır ve çağırılırlar.[/li][/ul]
[ul][li]Bazı büyülü tılsımlarile kontrol edilirler, tılsım yoksaedilemezler. (Burada adı geçen tılsım, gymlerden aldığınız rozettir, belirli seviyedeki pokemonları kontrol etmek için belirli rozetler gerekir, rozet yoksa belirli seviyeden yüksek pokemon sahibinin sözünü dinlemez) [/li][li]Pokemonlar evrimleşir, bu birçok radikal Hristiyan’ın görüşüne karşıdır, çünkü Tanrı’nın her şeyi olduğu gibi yarattığına inanırlar.[/li][li]Bazı pokemonlar büyülü taşlar ile evrimleşir.[/li][li]Psişik türler başta olmak üzere, birçok pokemon’unsıra dışı güçleri vardır. Bu güçler Incil’de bizzat Şeytan’a verilmiş güçler olarak yazar.[/li][li]Birçok pokemon’da Japonya çıkışlı olmasındankaynaklanan, Doğu Asya’nın mistik ve ruhsal öğeleri bulunur, radikal Hristiyanlar bunları pagan ritüeli olarak tanımlar.[/li][li]“Gotta Catch’em All!”ın Okunuşu “I love you satan” (Seni seviyorum Şeytan) olarak okunabilir. [/li][li]Birçok pagan ruhunun, pokemonlara benzediği tespit edilmiştir.[/li][/ul]
Arap ve Islâm Dünyasında Sionizm

Bazı köktendinci Müslüman çevreler Pokemon’un Müslüman çocukların beynini yıkamak ve inancını sarsmak için çıkmış bir Yahudi markası olduğunu öne sürdüler. Aynı gruplar Pokémon’un “I am Jewish” (Ben Yahudi’yim) anlamına gelen bir kalıp olduğunu öne sürdüler. Ayrıca pokemon Arap dünyasında genellikle “Evrim vs Yaratıcılık” kavgalarına konu olmuştur.2001yılında, Suudi Arabistan’ın büyük Müftüsü, Pokemon’un sionizm ve kumar’ı desteklediğini neden göstererek, Pokémon’un banlanması için bir fetva verdi. Bunun ardından Katar ve Mısır’daki dinî otoriteler de bu ban’a destek verdi.



[font=Trebuchet MS]Daha Raşizm, Şiddet, Kumar ve Hayvan Hakları konularını da yazacağım.

Yorumlar: Daha devam edeceğim, bu açıdan bitmiş bir yazı değil, ancak şunu söyleyebilirim ki, Satanizm ve Sionizm başlıkları altındaki, köktendinci Hristiyan/Müslümanları yazarken yerlerdeydim. Shout
Böyle şeylere neden bu kadar çok takılırlar hiç anlamam. Oynayın gitsin, sonuçta sadece bir video oyunu. Bu arada konu için teşekkürler.
Nasıl bu kadar farklı sonuç çıkarıyorlar hayret ediyorum Dodgy
Didikleyince her şeyden böyle sonuçlar çıkabilir. Çok abartıyorlar bence.
O kadar yazmış teşekkür eden yok.

Bu tür şeyler bende bazen takıntı yapıyor. Her yerde arıyorum.
Fakat kafama takmıyorum.

Edit: teşekkür eden varmış :S
şunun şurasında bir çizgi filmden  nasıl mesajlar çıkabiliyor.
Gerçekten bilmiyordum. İnsanlar registeelin kolundan neler çıkarıyorlar :D
Bazi cizgifilmlerde gercekten bilinc altina mesajlar gonderiliyor.Biz farketmesekte bu icimize isliyor.Bunu ozellikle Disney cok yapiyor.Ama bildigim kasdariyla pokemon da boyle birsey yok(Tabi arceus tan sonra isler biraz karistiFireFireFire).
Millet nereden ne çıkarıyor...Hele Registeel'in kolu olayı...
(04-01-2013, 08:51 PM)TrAiNeRDoLpHin Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bazi cizgifilmlerde gercekten bilinc altina mesajlar gonderiliyor.Biz farketmesekte bu icimize isliyor.Bunu ozellikle Disney cok yapiyor.Ama bildigim kasdariyla pokemon da boyle birsey yok(Tabi arceus tan sonra isler biraz karistiFireFireFire).

Team plazmanın lideri Ghetsis'in kıyafetinde gözler var.

Olsun ben zor anlarım Confused

“Gotta Catch’em All!”ın Okunuşu “I love you satan” (Seni seviyorum Şeytan) olarak okunabilir. 


Bu nasıl oluyor en az 100 kez okudum hala Gotta Catch’em All
Sayfalar: 1 2 3