Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Pokemon Yasaklı Bölümler | Makale
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Yasaklı bölümler,banlanan bölümler ya da banned episodes belirli bir ülkede ya da dünya çapında yayınlanmasının veya tekrarının gösterilmesinin uygun bulunmadığı bölümlerdir.

Japonya'da Yasaklanan Bölümler

Bölüm 38 - Denno Senshi Porygon

Nöbet geçirme bölümü olarak da bilinir.Bu bölüm Japonya'daki ilk gösteriminden sonra dünya çapında yasaklandı.Bu bölümde bir dizi yanıp sönen ışığın yaklaşık olarak 375'i kız 310'u erkek 685 Japon çocuğun epilepsi belirtilerinden dolayı hastaneye götürülmesine sebep olan bir sahne vardır.Bu olaydan sonra animenin devam etme durumu aylarca çelişkide kalmıştır,bu sırada Holiday Hi-Jynx ve Snow Way Out bölümleri ertelenmiş,yeni yıl bölümü de iptal edilmiştir.Bu bölümden sonra ayrıca böyle önemli büyüklükte bir kazanın tekrardan yaşanmaması için yapımcılar Pokemon'un önceki bölümlerinin tümünü kontrol etmiş ve ışık seviyelerini düşürmüştür.

[Resim: 250px-EP038SeizureScenes.png]
Bölüm 40 - It's New Year's Eve! Pocket Monsters Encore

Bu bölümün Holiday Hi-Jynx ve Snow Way Out bölümleri arasında yayınlanması planlanmaştı.Denno Senshi Porygon bölümündeki olaydan sonra Pokemon bölüm planlarını yeniden düzenlendi ve bu bölüm hiçbir zaman yayınlanmadı.Bu bölüm için herhangi bir fragman da gösterilmedi ve Japonca bölüm başlığı dışında bölümün içeriğiyle ilgili bir bilgi de bulunmamaktadır.
Bölüm 375 - Shaking Island Battle Dojoach VS Namazun

Bu bölüm Ash'in Mossdeep'ten ayrılıp Sootopolis şehrine doğru yola koyulduğu bölüm olarak kararlaştırılmış ,Solid as a Solrock ve Vanity Affair bölümleri arasında olması planlanmıştı.Bu bölüm yayınlanmadan çok kısa zaman önce Japonya'yada yıkıcı bir deprem olmuştu.Felaketten daha haftalar geçmişken depremle ilgili bir bölümün düşüncesizlik olacağı kararlaştırıldı ve ertelendi.Buna rağmen sonra hiçbir zaman yayınlanmadı ve daha sonra unutuldu.Bu bölüm ayrıca Earthquake saldırısının kullanıldığı son bölümdür.
[Resim: 200px-AG101-unaired.png]

İngilizce Dublajda Yasaklanan Bölümler

Bölüm 18 - Beauty and the Beach

Orijinal seri ingilizce dublajlandığı sırada bu bölüm 4Kids Entertainment tarafından atlanmıştır.Buna rağmen sonra serinin başka bir ingilizce dublajında Kids' WB bu bölümü Japonca başlığından Beauty and the Beach olarak çevirmiş ve yayınlamıştır.Kayıp bölüm olarak gösterilen bölüm bir kere daha gösterildikten sonra başka bir yerde bir daha yayınlanmamıştır.Ayrıca İngilizce Indigo League DVD'sine de dahil edilmemiştir.Bölümün yasaklanmasının nedeni bölümde James'in şişirilebilir göğüslerinin bulunduğu bir elbise giymesidir.2000'deki dublajında James'in bikiniyle görüldüğü 40 saniye bölümden çıkarılmıştır.
[Resim: 220px-Pok%C3%A9mon_episode_Beauty_and_th...pture_.jpg]
Bölüm 35 - The Legend of Dratini

Bölüm boyunca yaygın olarak görülen tabanca kullanımından dolayı bu bölüm yasaklanmıştır.Bu bölümde Safari Bölgesi'nin koruyucusu Ash'in başına doğru silah doğrultmuş ve Team Rocket'a ateş etmiştir.Bu bölüm Ash'in sahip olduğu 30 Tauros'un yakalandığı bölüm olduğu için ana konuda bir boşluk bırakmış ve ingilizce dublajında bu durumla ilgili devam eden sorunlar ortaya çıkmıştır.Bölüm Safari Bölgesi'yle ilgili bir bölüm olduğu için İngilizce animede orası şuana kadar görülmemiştir ama bu bölümden önceki iki bölümde bahsedilmiştir.
[Resim: 220px-Pokemon_Gun.jpg]
Bölüm 39 - Holiday Hi-Jynx

Bu bölüm ingilizce dublajı yayınlandıktan sonra yasaklanan tek bölümdür.Bölüm yayınlandıktan sonra Carole Boston Weatherford bölüm boyunca görülen Jynx hakkında bir makale yazmıştır.Onu The Story of Little Black Sambo'daki Afroamerikan karakterlerlerin yanlış bir kalıba sokulması olduğunu belirtmiştir.Hemen sonra bölüm serinin tekrarlarından kaldırılmıştır ve 2000 yılından beri yayınlanmamıştır.Yine de bölüm Indigo DVD'sinde yer almaktadır.Ayrıca Avrupa'da bu bölüm ilgili bir sınırlama getirilmemiştir.Bölüm ayrıca Güney Kore'de de yasaklanmıştır.
[Resim: 200px-Holiday_Hi-Jynx.png]
Bölüm 250 - The Ice Cave

Bu bölüm Jynx'in sık görülmesinden dolayı yasaklanmıştır.Önceki Jynx bölümünden farklı olarak bu bölüm ingilizce dublajlanmamıştır.Bölümde yeni mor renkli tasarımı olan Jynx olmadığı için bölüm Japonya ve Brezilya dışında bir daha görülmemiştir.
[Resim: 250px-Jynx_original_design.png]

Kültür ve Irk Ayrımı Sebeplerinden Güney Kore'de Yasaklanan Bölümler

Bölüm 4 - Challenge of the Samurai
Bölüm 26 - Pokémon Scent-sation
Bölüm 32 - The Ninja Poké-Showdown
Bölüm 58 - Riddle Me This
Bölüm 73 - Bad to the Bone
Bölüm 77 - The Fourth Round Rumble

Diğer Ülkelerde Yasaklanan Bölümler

Bölüm 346 - The Bicker the Better

Bu bölüm Fransa ve Aruba gibi ülkelerde yasaklanmıştır.Ülkelerin bu bölümü yasaklama sebebinin bölümün konusu olan "cinsiyetler savaşı"ndan dolayı olduğu düşünülmektedir.
[Resim: 200px-AG072.png]
Bölüm 683 - Scare at the Litwick Mansion

Bu bölüm Polonya'da ilk yayınlandığı sırada atlanmıştır.Sebebinin ise bölüm sırasında Team Rocket'in enerjilerinin kaybolduğu sıradaki görüntülerinin Polonya'nın da etkilendiği Büyük Buhran'da acı çeken insanlara benzediğinin düşünülmesidir.
[Resim: saskf.jpg]

Amerika'da Geçici Olarak Yasaklanan Bölümler

Bölüm 19 - Tentacool & Tentacruel

11 Eylül olaylarından sonra bu bölüm serinin tekrarından çıkarılmıştır.Olayın yaşandığı ayda Kids' WB bazı binalar yıkıldığından(özellikle Tentacruel'in gökdelenleri yıktığı sahne) ve makineli silahlarının kullanımından dolayı bu bölümü yayınlamayı reddetmiştir.Cartoon Network pokemonu yayınlamaya başladığında bu bölüm tekrardan gösterilmiştir.Ayrıca Indigo DVD'de de yer almaktadır.
[Resim: 200px-EP019.png]
Bölüm 23 - The Tower of Terror

Bu bölüm 11 Eylül olayından sonra geçici olarak yasaklanmıştır.Sebebi hiçbir zaman açıklanmamıştır ama yaygın inanışa göre bölüm isminin bölümün yayınlanmamasındaki en büyük etken olduğudur.Bu bölüm artık yasaklı değildir ve yayınlanmaya devam etmektedir.
[Resim: 200px-EP023.png]

Japonya'da Geçici Olarak Yasaklanan Bölümler

Best Wishes Bölüm 23 - Rocket-dan VS Plasma-dan (Part 1) ve Best Wishes Bölüm 24 - Rocket-dan VS Plasma-dan (Part 2)

İki bölüm sürecek olan Team Rocket ve Team Plasma arasındaki savaşı anlatan bu bölümler ilk bölümden önceki hafta Japonya'yı vuran tsunami ve deprem yüzünden kaldırıldı.Önceki bölümlerden farklı olarak bu bölüm serideki hikaye akışı için önemli olduğundan ileriki bir tarihte yayınlanması kararlaştırıldı.Japonya'da bu bölümler atlandığı için ingilizce dublajda A Venipede Stampede bölümünün sonunda yayınlanmayan bu iki bölümün olaylarını hazırlayan bölüm sonu kaldırılmıştır.
Best Wishes Bölüm 37 - A Fishing Connoisseur in a Fishy Competition

Bu bölüm Best Wishes'ın 26.bölümü ve adının Hiun City Fishing Competition! Fishing Sommelier Dent Appears olması gerekirken Tōhoku deprem ve tsunamiden dolayı ertelenmiştir.Nedeni ise bölümdeki balık tutma yarışması sırasında ortaya çıkan dev dalgadır.Bölümün Japonca ismi sonrasında Ash daha önceden Hiun City'den ayrıldığı için Fishing Sommelier Dent Appears olarak değiştirilmiştir, ayrıca bölümdeki bazı olaylar da düzenlenmiştir.

Kaynak: Bulbapedia
Bayağı yasaklanan bölüm varmış. "Beauty and the Beach" ve "The Legend of Dratini" bölümlerini izlediğimi hatırlıyorum. Sanrım bunlar Türkiye de yasaklı değildi ya da sonradan mı yayınlandı?
(30-11-2012, 03:22 PM)wizarmon Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bayağı yasaklanan bölüm varmış. "Beauty and the Beach" ve "The Legend of Dratini" bölümlerini izlediğimi hatırlıyorum. Sanrım bunlar Türkiye de yasaklı değildi ya da sonradan mı yayınlandı?
İkisi de gösterilmedi.Beauty and the Beach birkaç kere yayınlanıp kaldırıldı amerikada,The Legend of Dratini'nin dublajı bile çıkmadı o japonca bölüm zaten.
(30-11-2012, 03:27 PM)InFamous Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(30-11-2012, 03:22 PM)wizarmon Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bayağı yasaklanan bölüm varmış. "Beauty and the Beach" ve "The Legend of Dratini" bölümlerini izlediğimi hatırlıyorum. Sanrım bunlar Türkiye de yasaklı değildi ya da sonradan mı yayınlandı?
İkisi de gösterilmedi.Beauty and the Beach birkaç kere yayınlanıp kaldırıldı amerikada,The Legend of Dratini'nin dublajı bile çıkmadı o japonca bölüm zaten.

Bende bir yanlışlık var demek.
(30-11-2012, 03:34 PM)wizarmon Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(30-11-2012, 03:27 PM)InFamous Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(30-11-2012, 03:22 PM)wizarmon Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bayağı yasaklanan bölüm varmış. "Beauty and the Beach" ve "The Legend of Dratini" bölümlerini izlediğimi hatırlıyorum. Sanrım bunlar Türkiye de yasaklı değildi ya da sonradan mı yayınlandı?
İkisi de gösterilmedi.Beauty and the Beach birkaç kere yayınlanıp kaldırıldı amerikada,The Legend of Dratini'nin dublajı bile çıkmadı o japonca bölüm zaten.

Bende bir yanlışlık var demek.

izlemişsindir mutlaka, en az bir kere yayınlandıkları için internette mevcut, bizde çevirilerini yaparak ztn sizlere sundur ;)


Edit: Gereksiz teşekkür mesajları silindi. Lütfen REP puan sistemini kullanın!!!
Çok güzel olmuş. Eline sağlık. Japonlar çok düşünceli insanlarmış. Bizim Türkler olsa yok tsunamiymiş yok depremmiş bakmazlar direk yayınlarlardı o bölümleri. :D
sadece Türkiye'de yasaklanan bölüm ''Song of jigglypuff'' Galiba bölümün adı buydu

Neden yasaklandığını bilen varmı Question
Neden yasaklandığı bilinmiyo galiba. Küçükken bu Jiggypuff da nerden çıktı demiştim bu yüzden. Bu bölümde bizimkileri takip etmeye başlıyo.
Cok iyi bilgiler Tesekkurler...
Yasaklanan bölümlerdeki yasaklanma nedenleri içimi ürpertti doğrusu.