Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Junichi Masuda & Takao Unno 1Up Röportajı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Pokemonun yanısıra ben Pulseman,Drill Dozer ve Gamefreak’in diğer projelerinin de hayranıyım.Sormamın sakıncası yoksa Pokemon için bu oyunlardan hiç esinlendiniz mi ? Yaratıcılığın aslında etkilenmeyle olduğunu biliyorum,bu yüzden merak ediyorum.Bir pokemon oyununu yaparken yaptığınız diğer şeylere bakıp “Şu diğer fikirleri buraya nasıl taşıyabiliriz ?” diyor musunuz ?

Junichi Masuda: Kesinlikle.Gamefreak’e aksiyon oyunları yaparak başladık.Bu bizim Drill Dozer’da olduğu gibi gerçekten iyi olduğumuz bir şey ve şimdi de HarmoKnight’ı duyurduk.Bu şirkette önem verdiğimiz şeylerden biri çalışanların birden fazla projede çalışmasını ve sevdiği şeyler üzerine çalışması sağlamak.Projeleri küçük takımlarla yapıyoruz böylece bir kişinin birden çok görevi üstlenmesi gerekiyor.Mesela planlamada çalışan birisi ses tasarımında çalışmak zorunda kalabiliyor,ya da grafik sanatçısı aynı zamanda oyun programlama hakkında çalışabiliyor.Böyle küçük projelerde çalışarak çeşitli şeylerle ilgili deneyim kazanıyoruz.Bu deneyim pokemon oyunlarının daha iyi olmasını sağlıyor.

Bu düşünce yaklaşımını Black 2 & White 2’ye uyguladınız mı ? Örnekler verir misiniz ?

Takao Unno: Pokemon serisi dışında çalıştığım diğer tek oyun Drill Dozer’di.Oyunda oynanış çok basitti.Matkabın hızını değiştirmek için bir tuşa basıyordunuz.3DS için geliştirdiğimiz Pokemon Radar’ın oynanışını da basit tuttuk.Pokemon oyunlarındaki fikir pokemonu yakalamak,onu eğitmek sonra da onu savaştırmak.Bu şeyler kendi başına aslında basit şeyler.Pokemon Radar’la yine bu basit oynayışa önem verdik.Bu hem Pokemon hem de Drill Dozer’den sahip olduğum aynı deneyim.Yaptığınız şey sistemi hareket ettirmek bulutları vurmak…Yine bir tuşlu bir oynanış.Ama bundan daha fazlası,kombolar yapabiliyorsunuz ya da vurma zamanlamanıza göre daha yüksek bir skor alabiliyorsunuz.Basit oynanışlı konsepti kullanmak ve bunu başka bir oyuna aktarmak,bu benim örneğim olabilir.

Gamefreak’in ana Pokemon oyunlarını yani RPG olanları geliştirdiklerini biliyoruz ,yan oyunları ise Creatures yapıyor.Yarattığınız o Pokemonlara bakıp ,yarattığınız oyun mekaniklerine bakıp “Biliyormusun, keşke RPG’nin dışında bir oyun yapsaydık” dediğiniz oluyor mu ?

Junichi Masuda: Bu yapmak istemediğimiz bir şey değil.Bu zaman kısıtlamasının diğer tür Pokemon oyunlar yapmayı önlemesinden kaynaklanıyor.Onların gerçekten çok ilginç olduğunu düşünüyoruz.Bu sanki bizim bir müzik parçası yaratıp insanların onu tekrardan düzenlemeleri gibi.Bu sanki klasik bir şarkının tekno bir şarkıya dönüşmesine benziyor.Bu tür düzenlemeler oldukça ilginç ve Pokemon dünyasını bir bütün olarak genişletiyor.

Black 2 & White 2 ‘ye dönersek Pokemon Gray gibi bir şey çıkarmak yerine Black & White oyunlarının devamı niteliğinde bir oyun çıkarmanızın nedeni neydi ?

Junichi Masuda: Black ve White oyunlarının tamamlanmasına yakın Gamefreak çalışanlarının çoğu bu oyunu senaryo ve hikaye kısmıyla oynuyordu,onların çoğundan N ve Ghetsis gibi karakterleri çok ilginç bulduklarını ve oyundan sonra onlara ne olduğunu merak ettiklerini bir çok kere duydum.Böylece bize belki de bundan yola çıkmalıyız fikri geldi.Bu hikayeyi biraz daha genişletebilirdik.Bu doğrultuda giderek ve sonra Mr. Unno ile konuştuktan sonra oyunun önceki oyundan 2 yıl sonrasında aynı bölgede geçmesine karar verdik.Ayrıca bu oyunu bir serinin devamı olarak kendimize bir şans olarak gördük çünkü daha önceden böyle bir şey yapmamıştık ve kendimizi yeni bir şeyle denemek istedik.

Yani bu devam oyunu N’yi konu alıyor mu ?

Takao Unno: N, Black 2 & White 2 oyununun anahtar karakteri olmaya devam ediyor.Ghetsis’le birlikte hikayenin büyük bir parçası ama hikayenin odak noktası olmak yerine bu sefer genel hikayeyi desteklemek için oyundalar.N,Black & White’de ana karakterlerden biriydi ama devam serisinde daha çok yan karakter olarak bulunuyor.Bu Black 2 & White 2’de bizim dikkat ettiğimiz iki şeyden kaynaklanıyor.İlki daha önce Black & White oyununu oynamış olanlar için oyunu yeni hissettirmek.Ama ayrıca Black & White oyunlarını oynamamış olan oyuncular için de oyunu eğlenceli hale getirmek.Bunu yeni bir hikaye ve Unova bölgesindeki yeni şehirlerle sağladık.Seçebildiğimiz ana karakterleri de değiştirdik,tamamen farklı kişiler.Ayrıca oyun aynı bölgede geçiyor ama bazı eklemeler yapıldı ve bölge boyunca ilerlediğimiz rotalar da artık farklı.Bu Black & White oyunlarında tecrübe edinmiş kişiler ve yeni oyuncuların her ikisi için de yeni hissettirdiğini düşünüyoruz.

Biraz da Black 2 & White 2 oyunlarına başladığımızda görebileceğimiz Pokemon’lar hakkında bahseder misiniz ? Benim anlayışıma göre direkt olarak Unova Pokedex’ini sırayla uygulamak yerine oyunun başlangıcından bitişine kadar hangi Pokemon’ların yakalanabileceğine dair geniş bir düzeniniz var.Eklenecek Pokemon’a nasıl karar veriyorsunuz ? Bunları dengelemekte zorluk çekiyor musunuz ? Oyunun ana amaçlarından ikisi Pokemon yakalamak ve savaştırmak.Bu Black 2 & White’de nasıl değişti ?

Takao Unno: Kesinlikle savaş dengesinin önemli olması çok açık bir şey.Ana görevinin savaş dengesini sağlamak olduğu bir grup çalışanımız var.Onlar savaşları nasıl daha dengeli hale getirebilecekleri üzerine çalışıyorlar.Black 2 & White 2 için ana amaçlarımızdan biri savaşları daha heyecanlı bir hale getirmekti ve oyunda sadece savaşların yapıldığı yerleri daha çok arttırdık.Bunu yaptıktan sonra savaşlarda daha çok çeşitliliği sağlamak amacıyla bölgelerde çıkan Pokemon sayısını daha çok arttırdık.Buna rağmen sadece savaş dengesine yoğunlaşmadık.Bu oyunlarda ayrıca hikayeyi de değiştirdik.Unova bölgesi boyunca izlediğiniz rotalar değişti,spor salonu liderleri değişti bununla birlikte pokemonları da değişti.Hikaye değiştiği için hangi pokemonun nerde çıkacağını çok iyi dengelemeliydik.Çünkü gerçekçi ve pokemon dünyasının içeriğine göre inanılır olmalıydı.Hangi pokemonu Unova bölgesine taşımalıyız diye düşündük,ayrıca pokemonların nerde yaşadıkları da önemliydi.Mesela oyunun yeni bölgelerinden birinde bir çiftlik alanı var.Mareep orda bulunabiliyor.Onu oraya koymamızın nedenlerinden biri evet ,savaş dengesini sağlamaktı ama aynı zamanda koyuna benzeyen bir pokemonunda çiftlik bir alana uyacağını düşündük.Bir pokemonu nereye yerleştirmemiz konusunda birçok unsur bulunuyor.

Bu oyunu devam serisi olarak önceki seriden ayıran şeylerden biraz bahseder misiniz ? Bu oyunu yaratırken uyguladığınız düşünceleri merak ediyorum.Bu oyunu yapmak mesela Platinum gibi önceki nesil oyunların üçüncül versiyonlarından nasıl farklıydı ?

Takao Unno: Neleri değiştirdiğimiz,Black 2 & White 2 ‘nin orijinal oyunlardan farklılıkları için… Görünüş yönünden birçok kasaba biraz değiştirildi. İnsanların iki yılda bu yerlerin nasıl değiştiğini göstermek istedim.Birçoğu önceki oyundan tamamen farklı gözüküyor.Mesela Black City ve White Forest,bunlar için birkaç tane değişiklik yaptık.Diğer örnek ise desert resort area.Değişimler sadece önceki oyunla da sınırlı kalmıyor Black 2 ve White 2’yi karşılaştırırsak da farklı taraflar var.Farklı versiyonları olan oyuncular bu değişikleri görebilecekler.Ayrıca aradan iki yıl geçti ve birçok insan da değişti.Daha çok büyüdüler ve olgunlaştılar.Belki giysileri değişti belki de fikirleri değişti.Yeni dünyayı dolaşıp görmek oyuncular için kesinlikle ilginç olacak.Başka bir değişiklik ise ekranın alt kısmında bulunan C Gear.Önceki oyundan farklı olarak tasarımı biraz değişti,onu bir işletim sisteminin güncellenmesine benzetebiliriz.Ayrıca EntraLink sistemi de ilk oyundan farklı olarak biraz değişti.Yeni FunFest görevlerinin ilavesiyle bunlar bu oyunu öncekilerden ayırıyor.

Junichi Masuda: Planlama sürecinden bahsedersek, Black 2 & White ‘nin bir Pokemon serisinin üçüncül versiyonunu kıyasladığımızda ise, mesela Platinum’da oyunun amacı tamamen bir yöne doğru gitti, bu yüzden oyunun başka bir başlığı, başka versiyonu yoktu. O da savaşları değiştirmek daha çok farklılaştırmaktı. Black 2 & White 2’de ise iki yıl sonrasında geçen bir serinin devamı olarak amaç daha çok bölgeyi değiştirmek ve konuyu ayarlamaktı. Mr.Unno’nun söylediği gibi oyuncuların oyun boyunca ilerlediği rotaları değiştirdik ,karakterler de yıllar içinde değişti. Zorlandığımız yer,yaptığımız değişimi ilginç hale getirmekti. Eğer bir şeyi çok fazla ve tamamen farklı bir şekilde değiştirseydik önceki oyunları oynamış olanlar bunları fark edemezdi. Bu çok yeni olurdu. Bence iki yıl sonra olayı oyunu daha ilginç hale getirmek için hoş bir seçimdi.


Genel olarak, yeni Pokemon serisi ya da yeni bir nesil yaratırken oyunlardaki hangi unsurların devam edeceğine, hangisinin değişeceğine ya da hangisinin gelişmesi gerektiğine nasıl karar veriyorsunuz ?

Junichi Masuda: Black & White oyunları için özel olarak konuşursam,her şeye en baştan başlamak istedim. Oyunla ilgili özellikleri ilk başta tamamen kafamdan sildim ve bu oyunla ne yapmak istediğimiz hakkında karar verdim.Örnek vermem gerekirse Black & White’den önceki oyunlarda pokemonları takas yapmak için Pokemon Center’a gitmek gerekiyordu.Black & White ile insanlarla takasın herhangi bir yerde yapılmasını sağladık.Her şeyi düşünmeye baştan başlamasıydık bu düşünce muhtemelen ortaya çıkmayacaktı.Her şeye baştan başlayarak takasın işleyişini tekrardan düzenledik ve nasıl uygun olabileceğini düşündük.Bu Black & White’nin tasarımı için düşündüğüm örneklerden biriydi.Her şeyi unutup tekrardan başlamak,eski oyunlardaki özellikleri aynı bırakmak ya da üzerine bir şeyler eklemek… bunlar muhtemelen oyunun yöneticine bağlı.

Takao Unno: Black 2 & White 2 içinse Mr.Masuda’yla Black & White’yi geliştirmeye devam ettiğimiz zamana dayanıyor.Black & White için bütün o yeni iletişim özelliklerini yaratırken ve oyuna koyarken yaptığımız şeyle ilgili gerçekten etkilendim ve heyecanlandım.Sonra da bu özellikleri nasıl geliştirmeliyim diye düşündüm.Black 2 & White 2 yapılmaya başladığında ve ben oyun yöneticisi olduğumda insanların nasıl daha kolay iletişime geçeceği fikrini düşündüm.Bu doğrultuda giderek iletişim özellikllerini daha da genişlettim.Platinum ve serilerinin diğer üçüncül oyunları bir hikaye derinliğinden çok önceki oyunlara paralel olarak ilerliyordu.Black 2 & White 2 yapılmaya başlandığında ise geliştirdiğim bütün o yeni iletişim özelliklerinin yeni oyun tarafından destekleneceğini düşündüm.Ayrıca bu yeni iletişim yöntemleri için oyuna yeni yerler de ekledik.


Orijinal Nintendo DS'ye neden bağlı kaldınız ? Yeni oyunu neden 3DS'ye taşımadınız ?

Junichi Masuda: İlk olarak oyun Black & White oyunlarının devamı olduğu için önceki oyunu oynamış olanların devam oyununu da oynamasını istedik.Belki hepsinde 3DS olmayabilir ama önceki oyunu oynamışlarsa mutlaka DS'si olmalıydı.Ayrıca Nintendo DS konsolu insanların çoğunda bulunuyordu.Birçok kişide de bulunduğu için dünyadaki çoğu oyuncunun oyunları oynayabilmesi bize mantıklı geldi.Ama oyun sadece önceki oyunu oynamış olanlar için değildi yeni oyuncuların da bu oyundan zevk aldığından emin olmak istedik.Ayrıca Black 2 & White 2 oyunlarının önceki oyunla bağlantı kurabilmesine emin olmak olmak için onu da DS'ye koymamız en mantıklısıydı.Yine de 3DS konsoluna sahip kullanıcılar için bir sürpriz yapmak istedik ve Dream Radar uygulamasını geliştirdik.Bu uygulama Nintendo 3DS'nin gyro sensor ve AR özelliğini kullanarak pokemonları yakalayabildiğimiz ek bir oyun oldu.3DS konsolu olanlar Nintendo DS oyunlarını oynayabildiği için 3DS'sinde Black 2 & White 2 olanların Pokemon Radar'dan yakaladıkları pokemonları oyunlara aktarabiliyordu.Bunun ilginç olacağını düşündük.

Nintendo’dan oyunu DS yerine 3DS’ye koymanız konusunda baskı oldu mu ? Nintendo ana Pokemon oyunlarını yapılırken ne kadar söz sahibi bilmiyorum.Bu yüzden merak ediyorum.Açıkçası 3DS bir oyun çıkarmak 3DS konsolunun alınması için çok büyük bir teşvik olabilirdi.Daha önce bunun hakkında konuştunuz mu merak ediyorum.

Junichi Masuda: Baskı anlamında tabii ki de hayır.Video oyunları konsollarını düşündüğünüzde çocukları genelde kendileri için gerekli olan parayı ailelerinden alıyor, bu yüzden birçoğu en yeni cihazları alamıyor.Pokemon iletişimle ilgili olan bir oyundur.O bir iletişim aracı.Bu yüzden insanların çoğunda olan bir konsol Pokemon’un amacına gerçekten çok iyi uyan bir tercih,böylece birçok insan birbiriyle iletişime geçebiliyor.Bu Nintendo’nun anlayışlı olduğu konulardan biri.

Korsan oyunlar hakkında endişeli misiniz ? DS’nin korsan ile çok önemli sorunlar yaşadığını biliyorum,ve 3DS bildiğim kadarıyla hala oldukça güvenli bir konsol.Bu unsur kararınızı hiç etkiledi mi yoksa dürüst olmaları konusunda alıcılarınıza mı güvendiniz ?

Junichi Masuda: Korsan daha genel konuşmak gerekirse her yapımcının endişlenmesine neden olan başlıklarından biri.Ayrıca birçok insanın onun korsan kopya olduğunu bilmeden oynamaları gerçekten çok talihsiz bir durum.Tabii bir de onun korsan kopya olduğunu bilip oynayanlar var ki bu gerçekten kötü bir şey.Oyunun bir hayranıysanız ve kopya oyunu bilerek oynuyorsanız bu gerçekten kötü.Böylece tamamen kendinize kötülük yapmış oluyorsunuz, çünkü bir oyunun ne kadar çok sahte kopyası yapılırsa yeni oyunlar yapılmaya devam etmez.Gerçekten umuyorum ki insanlar oyunun gerçek kopyasını alır ve oyunlar iyi satılmaya başlar ,böylece biz de oyunlar ve yenilikler çıkarmaya devam ederiz.

Pokemon yasal olmayan bütün o dağıtımlara rağmen yine de çok iyi satıyor ve oyun serilerinin çok büyük bir hayran kitlesi var.Pokemon hayran topluluklarına ne kadar açıksınız ? İnternetti,Wiki’lerde ve forumlarda gerçek Pokemon hayranları gerçekten çok fazla bulunuyor.

Junichi Masuda: Hayranlarla iletişimin gerçekten çok önemli bir şey olduğunu düşünüyorum.Hayranlarımla iletişim kurmayı çok seviyorum.Bu yıl Japonya’daki 7 Pokemon Center’da eventimiz oldu.Ayrıca Black 2 & Whşte 2 için de bir event düzenledik.Mr.Unno ve ben Yokohama’ya gidip hayranlarımızla tanıştık ve konuştuk.Onlarla konuşmayı gerçekten çok sevdim.Bu sanki bir şarkıcının CD çıkartması ama performans yapmaması gibiydi.

İnternette gezerken görüp etkilendiğiniz bir hayran projesi oldu mu ? Ben insanların tığ ile işlenmiş pokemonlar,bazı insanların toplanarak pokemonları değiştirerek ortaya çıkardığı çalışmalar ve Japon tarzında tahta oymaları gibi şeyler gördüm.Pokemon serisi hakkında çok fazla yaratıcılık var.Hiç birine bakıp da “Bu harika olmuş” dediğiniz oldu mu ?

Junichi Masuda: Ana oyunların yapımcı üyeleri olarak aslında bazı hayran projelerini görmemiz yasak.Bazı şeyler pokemona yeni şeyler yaratmada bizi gerçekten etkiliyor.Pokemonda olan karakterler için birçok hayran onları çiziyor ve bazıları gerçekten çok iyi.Onlar gerçekten etkileyici.Biz birçok harika resim ve çizimler gördük.Bu bizi gerçekten daha çok çalışmaya itiyor.Bu bizi gerçekten etkiliyor.Mesela bir hayran üstünde buket çiçeklerin olduğu harika yapılmış Pokemon resimleri göndermişti.Bu bizi çok sevindirmişti.

Takao Unno: Yaptığımız keşifleri yapımcı üyeler birbiriyle paylaşıyor.Bu bize hayranlarımızın nasıl olduğunu gösteriyor.Bazıl şeyleri alıp ilerideki projelerimizde kullanabiliriz.Ben de GameFreak’e girmeden önce bir zamanlar Pokemon hayranıydım bu yüzden benim yaptıklarıma benzer şeyler yapanları görmek beni sevindirdi.


Competitive Pokemon savaşlarına ilgi gösteriyor musunuz ?

Takao Unno :Pokemon Dünya Şampiyonalarına gitme fırsatım oldu ve herzaman kalabalıktan gerçekten etkilendim,herkes orda eğleniyordu ve heyecanlıydı.Bir resim yönetmeni bakış açısından baktığımda bundan gerçekten ilham aldım.Kalabalığın daha çok çılgına dönmesi için görseller hazırladım.Oynanış olarak Black 2 & White 2 için konuşursam ,dünya şampiyonasına gittiğimde gerçek şampiyonların yarışmayı kazanıp şampiyon olduklarını gördük.Bunun hakkında düşündüm ve oyunda gerçek bir dünya şampiyonası olması ve oyuncuların onlara karşı yarışabilmesi fikri bana cazip geldi.Bu yeni oyunla gelen dünya turnuvası özelliğinin çıkmasındaki ilhamdı.
suuper
ellerine sağlık çok teşekkürler :) Dünya turnuvası özelliği ne oluyor bu arada?
(10-10-2012, 10:45 PM)biozard09 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]ellerine sağlık çok teşekkürler :) Dünya turnuvası özelliği ne oluyor bu arada?
Bw2de dünya şampiyonası diye bir şey var.Eski oyunlardan filan gym leader,elite four,şampiyonlarla elemeli turnuva yapabiliyorsun.
anladım teşekkür ederim