Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Satoshi Tajiri'nin Time Asia Röportajı (1999) Part 2
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Röportaj devam ediyor...

Pokemon'un başarısında kulağa garip gelen bütün o isimler etkili mi ?

Daha önemli olan aslında pokemonların oyuncular tarafından kontrol edilebilmesi.O oyuncunun içindeki bir canavar olabilir mesela onun korku veya öfkesini yansıtıyor olabilir ve onlar kapsüller içine konuyor.Ayrıca oyuncular pokemonları isimlendirebiliyorlar.Pikakchu bir türün adı gibi ama her oyuncu kendi Pikachu'sunu isimlendirebilir.Böylece çocuklar onlarla kendini daha çok ilişkilendirebilir ve onlara daha çok bağlanabilir.

Bütün o böcek ve örümceklere isim verdiniz mi ?

Hayır ama kedime isim verdim. Kurbağalarıma da isim vermek istedim ama çok fazlalardı.

Pokemon isimleri o böceklerle alakalı mı ?

Evet, Nyoromo(Poliwhirl) mesela.O bir kurbağa yavrusuna benziyordu.Poliwhirl'de sarmallar var çünkü bir kurbağa yavrusunu tuttuğunuzda şeffaf olduğu için ince bağırsağı görülebiliyordu.

Pokemon isimlerinin bir anlamı var mı yoksa hepsi anlamsız sözcükler mi ?

Hepsinin bir anlamı var.Mesela Nyarth(Meowth) gibi.Bu bir japon atasözünden ve kafasının üstünde para olan ama olduğunu bilmeyen kedi anlamına gelir.Bu paranın değerini anlamak hakkındadır. Amerikada bu konseptin olduğunu düşünmüyorum bu yüzden adı farklı.Ve Pikachu... Pika japoncada elektrik kıvılcımının çıkardığı sestir,chu ise farenin çıkardığı sestir.Böylece Pikachu elektrik faresi gibi.

Pokemonların hiçbiri gerçekten karakter olarak kötü değil.Bu yüzden birisinin sizin yanınızda mı yoksa size karşı mı olup olmadığı nasıl anlaşılıyor ?

Bunu şunun gibi düşünün.Bir at size doğru gelirse ve ölürseniz at o zaman kötü olur ama ata biniyorsanız at sizin arkadaşınızdır.Bu yüzden o pokemon sizin koleksiyonunuzdaysa o iyidir.Ama değilse yine de kötü değildir çünkü bir gün sizin arkadaşınız olabilir.

Mew ile ilgili hikaye ne ? O gizli bir karakter gibi mi ?

Evet bu bilerek yapıldı.Mew insanların aldığı orijinal oyunlara dahil değildi.Onu Gamefreak ya da Nintendo'dan alabiliyordunuz.150 tane pokemon karakteri vardı iMew 151'nciydi.Mew'i hatta takas yapmadan alamıyordunuz.Bu görünmez bir karakterin olduğuna ilişkin oyun hakkında bir söylenti yarattı.Bu birisi bana Mew'i verir ben size veririm,siz de başkasına aktarırsınız gibi.Böyle yeni bir karakter tanıtmak oyun hakkında bazı söylenti ve efsaneler yarattı bu da oyuna olan ilgiyi canlı tuttu.

Ana insan karakterin adı Satoshi.O sizin alt kişiliğiniz mi ?

Aslında o benim küçükken olduğum kişi.

Onun ana rakibi Shigeru.Bu Nintendo'nun Donkey Kong, Super Mario Bros gibi oyunlarının yapımcısı olan Miyamoto'nun ilk adı.Onu kendinize rakip olarak mı görüyorsunuz ?

Hayır ona gerçekten saygı duyuyorum.Oyunda onlar birer rakip ve Shigeru Satoshi'nin herzaman bir adım önünde.

Satoshi Shigeru'ya yetişebilecek mi ?

Hayır.Asla!

Bay Miyamoto 'ya yetişebildiniz mi ?

Onu çok takdir ediyorum.Onun bana verdiği her tavsiyeyi hatırlıyorum.

Ama Pokemon Bay Miyamoto'nun yaptığı herhangi bir şeyden daha popüler.Öğrenci öğretmeni geçti mi ?

Hayır çünkü Pokemon Bay Miyamoto'nun tavsiyesiyle yapıldı.Gençliğimde Donkey Kong oynuyordum ,o benim için tamamen rol model oldu.O benim akıl hocam.

Bay Miyamoto'nun söylediğini duydunuz mu ? Şakayla karışık pokemonun ileride bu kadar popüler olmayacağını çünkü Mario Bros'un yeni bir versiyonunu geliştirdiğini söyledi.

Öyle mi dedi ?

Nintendo Pokemon'un bu kadar popüler olacağını tahmin etmiş miydi ?

İlk başta değil.Oyundan fazla bir şey beklemediler.Game Boy'un popüleritesi düşmekteydi.Oyunu bitirip Nintendo'ya götürdüğümde kendimi ikinci kaleye oyundan çıkacağını bile bile giden bir beyzbol oyuncusu gibi hissettim.Ama sonunda güvende olduğunuz ortaya çıkar.

Nintendo'nun onu geri çevireceğini gerçekten düşündünüz mü ?

Her zaman.Bana oyunun konseptini anlamadıkları söylendi.

Birçok insan, genç insanların şiddet içeren davranışları için video oyunlarını suçluyor özellikle de Amerika'da.Bunun için suçlu hissediyor musunuz ?

Japonya'da oyunlar zaten şiddet için kontrol ediliyor.1980'lerde Bullfighter diye bir oyun vardı,matador boğayı bıçaklıyordu ve kan fışkırıyordu,oyunun çıktığı günden sonraki gün oyundaki kırmızı kan yeşile çevrildi.Amerikadaki oyunlarda daha çok şiddet var.Mesela insanların kalplerinin söküldüğü ve kafalarının koptuğu Mortal Kombat oyunu gibi.Japon yapımcılar her tarafında kan olan bir oyun fikriyle gelmezler.Onlar daha çok oyunun aksiyonuna yoğunlaşırlar.

Amerikadaki insanlar pokemondaki şiddet için endişeliler.Buna inanabiliyor musunuz ?

Oyunlardaki şiddet için çok dikkatliyimdir.Şiddet içeren etkiler bırakmakla ilgilenmiyorum.

Öyle görünüyor ki RPG oyunları Japonya'da Amerika'da olduğundan daha popüler.Bu neden kaynaklanıyor ?

Sebeplerinden biri sadece arcade oyunlarının olduğu zaman Japonya'da bir oyun 100 yendi.Amerika'da ise her zaman 25 centti(daha ucuz).Bu yüzden 20 yıl öncesinde onun çok pahalı olduğunu düşünüyorduk,sonra RPG'ler Japonya'da tanıtıldığında bir devrim oldu.Çünkü bir kez oyunu aldığınızda ne kadar oynarsanız oynayın bedavaydı.

Yani Japon oyun yapımcıları şiddet içeren oyunlar yapmıyor mu ?

Hayır yapıyorlar,ama sadece Amerika'ya satmak için.

Yine de Amerikan çocukları pokemonu seviyor,içinde kan olmasa bile...

Pokemonların ölmek yerine bayılmaları konusunda çok dikkat ettim.Bence oyun oynayan genç insanların ölmek hakkında normal olmayan düşünceleri var.Onlar kaybetmeye başlıyorlar sonra ölüyorum diyorlar.Çocukların ölümü bu konseptte düşünmeleri doğru değil.Onlar ölüme saygılı davranmalılar.

Amerika'da Pikachu'nun şeytan olduğunu söyleyen bir hatip var.

Hiç duymamıştım! ama Harry Potter'ı sihirden dolayı böyle eleştiren birini duymuştum.Eleştirmeni görmüştüm çok iyi birine benziyordu.Kaba ve suratsız birisini bekliyordum.

1997'de Japonya'da olan garip olay hakkında ne düşünüyorsunuz ? 700 çocuk Pokemon TV şovunda Pikachu'nun göz kırptığında çıkan ışıklardan nöbet geçirmişti.

Ben küçükken TV izlerken ondan uzakta izlemem öğretildi.Sonra televizyonlar büyüdü.Amerikada bu farkedilmedi çünkü odalar zaten büyüktü,ama Japonya'da odalar küçüktür.Böylece insanlar televiyona yakın oturma alışkanlığı edindi.

Çocukların Pokemon oynayarak çok zaman geçirmeler iyi bir fikir mi ?

Çocuklar hakkında çok düşündüm ve onların ihtiyacı olan şey hayatlarını daha iyi yapmak.Okula yoğun çalışma dönemleri ben gençken başladı.Oyun oynamak için çok az zaman vardı.Tenefüslerinde oyun oynamak için atari salonlarına giderdim.Şimdi çocukların dinlenmeleri için yeterince zaman yok.Bu yüzden oyunların o 10 dakikalık araları dolduracağını düşündüm.
Çok teşekkür ederim kardeş:)
Teşeekkürler dostum. :D Satoshi Tajiri gerçekten çoğu konuda haklı.
(06-10-2012, 09:41 AM)Red-Trainer Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Teşeekkürler dostum. :D Satoshi Tajiri gerçekten çoğu konuda haklı.

Evet ya çok akıllı bir adam :D
teşekkürler
şukuyu kaptın köftehor
Sağol güzel paylaşım ;)