Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Satoshi Tajiri'nin Time Asia Röportajı (1999) Part 1
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Biz Time Asia ekibi olarak Bay Tajiri ile röportaj yapmak için yola koyulmuştuk.Tajiri o zaman 20 Kasım'da yayımlanacak yeni oyun serisiyle ilgili çalışmayı henüz bitirmişti.Yorgun gözüküyordu.Gözleri kan çanağı gibiydi,gözlerinin altında koyu halkalar vardı ve konuşurken elleri ve dudakları titriyordu.İyi bir uyku çekmeye ihtiyacı varmış gibi gözüküyordu.

İyi misiniz ? Yorgun gözüküyorsunuz.

Bu benim çalışma şeklim.12 saat boyunca uyurum,sonra da 24 saat çalışırım.Bu uyku düzenini 3 yıldır devam ettiriyorum.Bence yeni fikirler için hem sabah hem de gece uyanık olmak daha iyi.Ben oyunları tasarlarken genellikle bu düzenim sayesinde ilham alıyorum.

Oyun tasarlamaya nasıl başladınız ?

Ben manga ve animelerle büyüyen ilk nesillerden biriyim, biliyorsunuz Godzilla'dan sonra.Ultraman'ın TV serisi ve mangası bütün dikkatimi onlara yöneltmişti.Oyun tasarlama mesleğim aslında yeni bir olay.Bu olmasaydı muhtemelen anime yapıyor olacaktım.

Anime ve oyun benzer bir yaratıcılık gerektiriyor mu ?

Oyun ve anime yapma teknolojileri gerçekten benzer.Ortak bazı konseptleri var.

Space Invaders bağımlısı olduğunuzu duyduk.Doğru mu ?

1978 gibi Space Invaders ile gerçekten çok ilgiliydim.Onun sayesinde video oyunlarına ilgim gittikçe arttı.O zamanlar oyunlarla ilgili bigi almak için herhangi bir araç yoktu.Bu yüzden Game Freak'i çıkarttım.

O zamanlar gençtiniz değil mi ?

Evet.O zamanlar tamamen elle yazıyorduk.Sayfaları birbirine zımbalıyordum.Derginin içinde Donkey Kong gibi bazı oyunlarda nasıl kazanılabileceği üzerine gizli taktikler vardı.

Dergiyi satabildiniz mi ?

En fazla satışları Zabius oyunuyla ilgili özel bir sayıyla elde etmiştik.1O..O00 kadar kopya satmıştık.Her birinin fiyatı 300 yen'di.18 yaşındaydım ve devam eden bir işim vardı.İlk başta fotokopi makinesi kullandım (o zaman bilgi stilden daha çok satıyordu.) ama sonra satışlar artmaya başlayınca bir printer aldım.

Yayımcılıktan oyun tasarımcılığına nasıl geçtiniz ?

Dergi çıktıktan hemen sonra bazı yardımcı yazarlar edindim ve hepimiz sonra oyunlar hakkında konuşmaya başladık.Oyunlar hakkında o kadar çok öğrenirken bir yandan da o kadar üzülüyordum çünkü oyunlar çok iyi değildi.İyi ve kötü oyunları birbirinden ayırt edebiliyordum,sonuç olarak kendi oyunumuzu yapmaya karar verdik.

Çocukken nasıl birisiydiniz ?

Büyüdüğüm yer(Mashido, Tokyo'nun dış mahallelerinden bir yer) o zamanlar da kırsal bir yerdi.Orada çeltik tarlaları,ormanlar nehirler vardı yani tamamen doğayla kaplıydı.Sonra her şey geliştikçe böcekler kaybolmaya başladı.Ben böcek toplamayı gerçekten çok severdim(Bay Tajiri'nin babası daha sonra,küçükken ona Bay.Böcek dendiğini söyledi.).Her yıl ağaç kesimi devam ettikçe böcekler daha da azalıyordu.Değişim beni gerçekten çok etkilemişti.

Böcekleri sever miydiniz ?

Onlar beni çok meraklandırırdı.Mesela çok komik hareket ederlerdi,çok tuhaftılar.Ne zaman bir böcek bulsam o benim için çok gizemliydi.Böcekler için ne kadar çok aradıysam o kadar çok da buldum.Elimi nehire koyduğumda kerevit yakalardım.Bir deliğin üstünde bir sopa varsa o bir hava balonu yaratırdı ve böcekleri orda bulurdum.Onları çoğu zaman eve götürürdüm.Ne kadar çok toplarsam onlar hakkında o kadar çok şey öğreniyordım hangisinin diğerini yediği gibi.Bu yüzden onları eve getirmeyi bıraktım ama yeni fikirlerle gelmeyi çok severdim nasıl böcek yakalanağı gibi.Japonyadaki bir çok çocuk dışarı çıkıp ağaç kabuğu parçalarına bal sürerek böcek yakalardı.Benim düşüncem ise bir ağacın altına bir taş koymaktı çünkü sabahları uyumayı severlerdi ve taşların altlarında uyurlardı.Böylece sabahları taşları alır ve onları bulurdum.Küçük keşifler beni heyecanlandırırdı.

Böcek toplayan arkadaşlarınız var mıydı ?

Genellikle bütün çocuklar balla ilgi olanı yaparlardı.Hiçbir arkadaşım benim yaptığımı yapmazdı.Herkesten daha çok böcek toplardım.

O zaman uzun zamandır Pokemon topluyordunuz! Böcekleri hiç birbiriyle savaştırdınız mı ?

Hayır ama bazen birbirlerini yerlerdi.

Pokemon fikrini böceklerden mi aldınız ?

Evet.Kentleşmeden dolayı artık böcek yakalama yerleri oldukça nadir.Çocuklar şimdi kendi evlerinde oynuyor ve birçoğu böcek yakalamayı unutmuş durumda ben de öyle.Oyunları yaparken bazı şeyleri hatırladım ve oyunları bu konsept ile yapmaya karar verdim.Çocukken yaptığım her şey sanki bir şey için birleşti o da Pokemon.Video oyunları oynamak,televizyon izlemek,Ultraman hepsi de oyunun malzemeleri oldu.

Oyunu bitirmeniz neden bu kadar sürdü ?

İlk oyunumu kendim yapmıştım,bu Pokemondan önceydi.Diğer programcı ve şirketlere güvenmemiştim.İlk başta onun nasıl çalıştığını anlamak için Nintendo sistemini parçalara ayırdım.16 yaşındayken Sega'nın sponsor olacağı bir oyun fikri üzerindeki yarışmayı kazandım.Programlamayı 2 yılda öğrendim ve ilk oyunum Quinty'i yapmak da bir yılımı aldı.

Nintendo ile nasıl bağlantı kurdunuz ?

Gameboy'u ilk çıktığı zaman görmüştüm.Pokemon fikri aklıma geldi.Pokemonlar ilgili temel şeyler Gameboy için oldukça uygun göründü.

Gameboy size Pokemon için neden uygun göründü ?

Gameboy'un iletişimi sağlayan özelliklerinden dolayı.Gameboy'un iletişim kablosu vardı ,bu kablo benim ilgimi çekti.Kablo boyunca devam eden yaşayan organizmalar düşündüm.

Kablolar ozaman sadece oyuncuların birbiriyle yarışmasını sağlıyordu.Pokemon'da ise insanlar birbiriyle birçok şeyi paylaşabiliyorlardı değil mi ?

Evet herkes onu birbirleriyle yarışmak için kullanıyordu.Benim fikrim ise oyundaki bilgileri birbiriyle aktarmaktı.Bunun yarışmayla bir ilgisi yoktu.Gameboy'dan önce de arcade oyunlarda iki oyuncu yan yana oturarak birbiriyle arabalarla yarışabiliyordu.

Ama yarışma olmazsa oyunlar o kadar da eğlenceli değillerdir değil mi ?

Yarışmayı ve rekabeti ben de severim ama interaktif iletişimi içeren bir oyun tasarlamak istedim.Hatırlarsanız o zaman internet yoktu.İletişim kablosunun amacı iki karate oyuncusunun birbiriyle rekabete girip sonra da birbirine selamlaması gibi.Bu japonca saygı kavramıdır.

Pokemon Amerika'ya nasıl uyarlandı ?

Bu ilginçti çünkü Japonya'da herkes Pikachu'ya ilgi gösteriyordu.Amerika'da ise Ash ve Pikachu karakterlerinin ikisi birlikte ilgi gördü.Amerikada hem Ash hem de Pikachu'nun bulunduğu ürünler sadece Pikachu'nun olduğu ürünlere göre daha çok ilgi gördü.Sanırım Amerikalılar Pokemon'un konseptini Japon'lardan daha iyi anladılar.Japonya Pikachu üzerine odaklandı,ama bana kalırsa bir insan karakterine ihtiyaç vardı bu da Ash'ti.

Pikachu oyunlarda pek ön planda olan bir pokemon değildi ama şimdi en çok bilinen karakter.Bu nasıl oldu ?

Animeyi yaptıklarında özel bir karaktere odaklanmak istediler.Pikacu diğerlerine oranla biraz daha popülerdi ve hem kız hem de erkeklerin onu seveceği düşünüldü.Animeyi yapanlar bunun hakkında bir çok fikre danıştı yani benim düşüncem değildi.

Animenin oyuncuların oyunu nasıl oynaması konusunda onları etkiledini düşünüyormusunuz ?

İlk başta endişelerim vardı.Bu insanların Pokemon'u ilk başta nasıl tanıdıklarına bağlı animeyle,kartlarla veya video oyunlarıyla...Bu onların Pokemona her birinden farklı yaklaşmasını sağlıyor.


Röportaj devam edecek...

Pikachu konusunda şöyle bir farklılık var. Tamam şirin ama 15 sezon olması ve abartılması insanı sıktı.
Aslında Tajiri'ninden bizle aynı şeylerden ötürü pek memnun olmaması hoşuma gitti. Röportajda hem nintendo'ya hemde anime yapımcılarına üstü kapalı bir sitem var dikkat ettiyseniz. Özellikle Japon-ABD farkına değinmesi hoşuma gitti.

ve anladığım kadarıyla pikachu'nun bu kadar ön planda olmasından Tajiri de memnun değil.
Sağol tamamen okudum :D
Teşekküe ederim. :)
haci kurtar bizi bu nintendodan ya pcye oyun cıkartın artık 1d oyun cıkartmayın yeter ya el insaf
Bu adamı çok seviyorum bana çok büyük bir hediye verdi Cry
Yeni nesil ile gelecek yenilikler de ustanın düşüncelerine paralel olacaktır umarım :D
(03-03-2013, 10:14 PM)Jazzinkanto Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Yeni nesil ile gelecek yenilikler de ustanın düşüncelerine paralel olacaktır umarım :D
adam röportajı 99 da vermiş
Biliyorum ama ilk defa bu kadar iddalı yeniliklerden bahsettiler ondan öyle yazdım :D