Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Pokemon Oyunlarının Yapımcısının GameInformer Röportajı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Gamefreak,başından beri pokemon oyunlarının yapımcısı olan Junichi Masuda ile röportaj yaptı.Bu röportajda pokemon oyunlarının yapısından olası pokemon MMO'suna kadar birçok soruyu Junichi Masuda yanıtladı.

Pokemon Gray gibi bir şey çıkarmak yerine Black & White oyunlarının devamı niteliğinde bir oyun çıkarmanızın nedeni neydi ?

Black ve White oyunlarının tamamlanmasına yakın Gamefreak çalışanlarının çoğu bu oyunu senaryo ve hikaye kısmıyla oynuyordu,onların çoğundan N ve Ghetsis gibi karakterleri çok ilginç bulduklarını ve oyundan sonra onlara ne olduğunu merak ettiklerini bir çok kere duydum.Böylece bize belki de bundan yola çıkmalıyız fikri geldi.Bu hikayeyi biraz daha genişletebilirdik.Bu doğrultuda giderek ve sonra Mr. Unno ile konuştuktan sonra oyunun önceki oyundan 2 yıl sonrasında aynı bölgede geçmesine karar verdik.Ayrıca bu oyunu bir serinin devamı olarak kendimize bir şans olarak gördük çünkü daha önceden böyle bir şey yapmamıştık ve kendimizi yeni bir şeyle denemek istedik.

Orijinal Nintendo DS'ye neden bağlı kaldınız ? Yeni oyunu neden 3DS'ye taşımadınız ?

İlk olarak oyun Black & White oyunlarının devamı olduğu için önceki oyunu oynamış olanların devam oyununu da oynamasını istedik.Belki hepsinde 3DS olmayabilir ama önceki oyunu oynamışlarsa mutlaka DS'si olmalıydı.Ayrıca Nintendo DS konsolu insanların çoğunda bulunuyordu.Birçok kişide de bulunduğu için dünyadaki çoğu oyuncunun oyunları oynayabilmesi bize mantıklı geldi.Ama oyun sadece önceki oyunu oynamış olanlar için değildi yeni oyuncuların da bu oyundan zevk aldığından emin olmak istedik.Ayrıca Black 2 & White 2 oyunlarının önceki oyunla bağlantı kurabilmesine emin olmak olmak için onu da DS'ye koymamız en mantıklısıydı.Yine de 3DS konsoluna sahip kullanıcılar için bir sürpriz yapmak istedik ve Dream Radar uygulamasını geliştirdik.Bu uygulama Nintendo 3DS'nin gyro sensor ve AR özelliğini kullanarak pokemonları yakalayabildiğimiz ek bir oyun oldu.3DS konsolu olanlar Nintendo DS oyunlarını oynayabildiği için 3DS'sinde Black 2 & White 2 olanların Pokemon Radar'dan yakaladıkları pokemonları oyunlara aktarabiliyordu.Bunun ilginç olacağını düşündük.

Pokemon Black & White oyununda hem 2D hem de 3D karakter animasyonları vardı.İleride tamamen 3 boyutlu bir oyun yapmayı düşünüyor musunuz ?

2D'nin de 3D'nin de iyi olduğu taraflar var.Mesela oyunun kutusuna bakarsanız oradaki pokemonların 2D çizimlerinin ne kadar güzel olduğunu görebilirsiniz.Pokemon karakterleri içinse 2D kullanmamızın sebebi -şuan için tabii ki- pokemon oyunları için daha alışılmadık,animasyona benzeyen görseller istememiz.Bu görsel tarzını 3D hale sorunsuz taşıyabilseydik bu kesinlikle yapacağımız şey olurdu.Ama bu sadece görünüşle ilgili de değil.Karakterin kullanışının da verdiği his bizim için önemli.2D bir karakter kullanıldığında belli bir his vardır,3D'ye çevirdiğimizde bu his farklı olabilir.

Hayranlarınız ve medyadan olası bir Pokemon MMO'su hakkında ne sıklıkta istekler alıyorsunuz ?

Ne sıklıkta istekler geldiği konusunda ,ben Twitter'dayım ve birsüre geçtikten sonra herzaman böyle istekler oluyor ama fazla değil ,hayranlardan en azından.Bu bana hayranlarımızın hepsinin bir online oyun konusunda çok da hevesli olmadıklarını bana düşündürdü.Böyle istekler medyayla olan röportajlarda daha çok geliyor.MMO'yla ilgili olarak şunu söyleyebilirim ki sizden çok uzakta olan birisiyle uzaktan birlikte oynayabiliyorsunuz tabii ki de bu harika bir şey ve bu amaç için harika çalışıyor ama pokemon oyunlarında biz yüz yüze iletişime daha çok önem veriyoruz yani oyuncularla aynı yerde oynamak konusunda.Bu bütün dünyadan insanların olimpiyatlar için bir araya gelmesi ve birlikte eğlenmesi gibi.Online oyun sevdiğimiz ve oyunlarımızda kullanmak istediğimiz bir özellik ama oyuncuları yüz yüze biraraya getirme de oyunlarımızda teşvik etmeye devam edeceğimiz şeylerden biri olacak.

Oyunlarda pokemonların sesleri başlangıçtan beri aynı.Bu ileride değişecek bir şey mi ? Yeni pokemon sesleri olacak mı ?

İlk oyunlarda pokemonların seslerini yapan bendim ve siz farketmeseniz de ilerleyen oyunlarda pokemonların sesleri değişti zaten.Pokemonların sesleri oyunda değişti ama onları her zaman animedeki seslerinden farklı tutmaya devam edeceğiz.

Takımınız savaşların ilerleyişini hızlandırmayı ya da daha çok hareket içermesi konusunu hiç düşündü mü ?

İlk pokemon oyunlarını yaparken bir çok şey denedik,savaş sistemini birçok kez değiştirdik.Hatta HP'yi kaldırmayı bile düşündük ama en son kullandığımız savaş sistemi hakkında karar kıldık ve bu olay en son oyunlara kadar zamanla gelişti.Pokemonun ana konseptlerinden biri oyunu herkesin oynayabilmesiydi.Doğru zamanda tuşlara basılarak oynanan sistemin bazı insanlar için biraz zor olacağını düşündük,özellikle de daha önce oyun oynamamış olanlar için.Savaşa girdikten sonra kullanılacak saldırı hakkında dikkatlice karar verebilmenin, savaş için taktikler geliştirebilmenin pokemon oyunlarında önem verdiğimiz bir şey olduğunu anladık.Pokemon dünya şampiyonalarında hangi saldırıyı seçip seçmeyeceğiniz konusunda bir zaman sınırlaması vardır.Bu oyun hakkında artık yeterli bilgisi bulunan oyuncuların eğlenebilecekleri bir şey.Satrança benzer şekilde oyuncuların kullanacakları saldırı için yeterli zamanları olmasını istiyoruz,onların acele etmesini istemiyoruz ve bence bu çok işe yarayan bir savaş tarzı.Bu en azından şimdilik pokemon oyunları için düşündüğümüz en iyi şey.

Kaynak: GameInformer
gerçekten çok güzel bir röpörtaj eline sağlık teşekkürler
Vaybe uzun bir süre daha 3ds ye pokemon oyunu gelmiycek gibi.
savaş mantığıyla ilgili güzel konuşmuş. Benimde oyunları sevmemin sebeplerinden biri oyunun santranç tarzı taktiğe göre olması.
(25-09-2012, 08:02 PM)ahm_programmer Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]savaş mantığıyla ilgili güzel konuşmuş. Benimde oyunları sevmemin sebeplerinden biri oyunun santranç tarzı taktiğe göre olması.

Aynen nedense zor gelmesine rağmen bir pokemonu bulbapediadan araştırmak onun saldırılarına statlarına bakmak hatta o anda olabilecek en iyi move seti düşünmek hoşuma gidiyor. Hatta şuan cotton guard diye def 3 arttıran bir saldırı gördüm. Bir mareep kasılabilir :D / BW2 için konuşuyorum :D
Öncelikle röportajı yapanlar çok iyi iş çıkarmışlar ve sana da bunu burada paylaştığın çok teşekkür ediyorum. Bu röportaj sayesinde bazı şeyleri daha iyi anladım. Mesela gray yerine bw2'nin çıkması çok şaşırtıcı bir şeydi. bence herkes nedenini anlamıştır artık.
Junichi Masuda zaten her yönüyle farklı, ileri görüşlü ve yaratıcı bir adam her an bizi yeni bir oyunla şaşırtabilir :D
Satoshi'nin röportajını türkçe olarak okuyamadım zaten:(
Junichi'yi okumak çok iyi oldu harika bir paylaşım teşekkürler elinize sağlık.
güzel olmus artı rep
bunu paylaştığın için teşekkürler.

bence bir sonraki oyun ruby ve sapphire'ın remake'leri olur.onlar da 3ds'e çıkar.

[Resim: thumb_46847_2s9ek51.1.4.1.png] View Demonite999's minebook gallery!
Sayfalar: 1 2