Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Pokémon Evrim Makalesi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Pokémon Evrimi Nedir?

Pokémonlarda evrim belirli koşullar altında gerçekleşen bir olaydır.  Pokémonlar evrimleştiklerinde önceki evrimlerine göre stat bakımından daha güçlü olurlar fakat evrimleştirmek bazı pokemonlar için iyi bir tercih değildir (Kazandıkları ve kaybettikleri özelliklerinden dolayı.) Evrimleşen pokémon öğrenebileceği daha farklı saldırılara sahip olur, tür değişikliği olabilir. En büyük değişim ise dış görünüşünde olur. Pokémon önceki evrimine göre daha ağır ve uzun olur. Korunan özellikleri ise ability, EVs gibi seçeneklerdir. Evrimleşmeyi genel olarak başkalaşım dediğimiz olaya benzetebiliriz.

İlk önce evrim ailesi dediğimiz kavramdan bahsedelim. Aynı yumurta grubuyla veya bir Ditto ile çiftleşip aynı özelliklere sahip yeni bir yumurtanın oluşumudur. Bu yumurta çatladıktan sonra sadece bir evrim yolu izleyecektir. Pokémonun evrim geçirmemiş halinden, final evrimine kadar olan bütün evrimlerin hepsini kapsayan kavrama kısaca evrim ailesi diyebiliriz.

Bir çok türde evrim aşamaları vardır. Bunları başlıca üçe ayırabiliriz: İki Evrimli Aileler, Tek Evrimli Aileler ve Evrim Gerçimeyen Aileler. Ayrıca artı olarak birde "Branch Evolution" denilen bir evrim aşaması daha vardır fakat ondan ilk üçünü anlattıktan sonra bahseceğim.

İki Evrimli Aileler

Şüphesiz ki başlangıç pokemonlarından dolayı çoğu kişinin en iyi bildiği yöntem bu yöntemdir. Bu evrim aşamasını şu şekilde açıklayabiliriz: Yumurtadan yeni çıkmış bir pokemon gerekli olgunluğa eriştiği zaman ilk evrimini kazanır. Daha sonra final evrimi dediğimiz ikinci evrimide geçirerek tam olgunlaşmış bir pokemon olur. Aşağıda örnek olarak Dratini Evrim Ailesini verdim.

Başlangıç
[Resim: 147.png]
Dratini
Evrim
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Level 30
Orta Evrim
[Resim: 148.png]
Dragonair
Evrim
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Level 55
Final Evrim
[Resim: 149.png]
Dragonite

İki Evrimli Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

Tek Evrimli Aileler

Pokémonlarda en yaygın evrim türü bu türdür. Kısaca açıklamak gerekirse yumurtadan çıkan pokémon gerekli olgunluğa ulaşınca sadece bir adet evriminin bulunmasıdır. İlk jenerasyonlarda tek evrimli ailelere diğer jenerasyonlarda bebek formlarda çizilmiş böylece iki evrimli aile üyesi olmuşlardır.Örnek olarak Rattata Evrim Ailesini veriyorum.

Başlangıç
[Resim: 019.png]
Rattata
Evrim
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Level 20
Final Evrim
[Resim: 020.png]
Raticate

Tek Evrimli Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

Evrim Geçirmeyen Aileler

Üçüncü evrim aşamamız ise hiçbir evrim geçirmeyen, ailelerinde sadece bir adet üyenin olduğu "Evrim Geçirmeyen Aileler" aşamasıdır. Yumurtadan çıkan pokémon evrim geçirmez. Efsanevi pokémonlar dışında, 5 Nesil içinde toplam 56 adet evrim geçirmeyen pokémon vardır. Efsanevi pokémonları bu kategoriye almak yanlış olur. Çünkü efsanevi pokémonlar çiftleşemez, bu bakımdan da yumurtaları olmaz. Bu pokemonlar evrim geçirmediği halde, stat bakımından incelediğimiz de bazıları evrim geçiren pokemonlar gibi güçlüdürler. Bunlara örnek olarak; Aerodactyl, Pinsir vb. verilebilir. Bazıları ise normal olması gereken gibi güçsüzdürler; Ditto, Luvdisc, Unown gibi. Örnek olarak aşağıda Lapras verilmiştir.

Başlangıç
[Resim: 131.png]
Lapras

Evrim Geçirmeyen Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

Şubeli Evrim Aileleri

Bazı ailelerde, pokemonların izleyebilecekleri birden fazla evrim yolu vardır. Çoğunlukla yumurtadan çıkıp evrimleştiklerinde aynı olurlar, fakat ikinci evrimlerinde başka evrim yollarını seçebilirler.Bu durum tek evrimli aileler ve iki evrimli aileler için geçerlidir. Böylece aynı yumurtadan gelen farklı şekilde iki şube oluşur. Buna da "Branch" yani "Şubeli" evrim aileleri diyoruz. Örnek olarak Poliwag Evrim Ailesini verelim.

BaşlangıçOrta EvrimFinal Evrimi
Evrim
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Water Stone İle
[Resim: 062.png]Poliwrath
[Resim: 060.png]PoliwagEvrim
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Level 25
[Resim: 061.png]Poliwhirl
Evrim
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
King's Rock İle
[Resim: 186.png]Politoed

Bu Şekilde Değişen Diğer Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!


Evrim Yöntemleri

Bütün nesillere baktığımızda pokemonlar belli üç yöntemden biriyle evrim gösterirler:
1-) Belirli seviyeye ulaşınca
2-) Evrim Taşı ile
3-) Takas ile
Tabii bu üç yöntemin alt başlıkları da vardır. Size şimdi bunlardan bahsedeceğim. Ayrıca not olarak söylemek istiyorum ki eğer pokémonunuzun evrimleşmesini istemiyorsanız "Everstone" kullanmanız gerekmektedir.

1-) Belirli Seviyeye Ulaşınca
En bilinen yöntemimiz budur. Bu şekilde evrim "Exp Point" kazanılarak olacak durumdur. Exp Point, pokemon savaşlarında kazandığınız takdirde size verilen puandır. Exp point, yanlızca bu durumda kazanılır. Ayrıca kolay level atlamak içinde "Rare Candy" dediğimiz itemde yardımcıdır. Her rare candy sadece bir level yükseltir. Gerekli koşullar sağlandığında (pokemon gelişim seviyesine ulaştığında) evrimleşme başlar.

[Resim: 152.png]
Chikorita
Level Up
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
[Resim: 153.png]
Bayleef

Bu Şekilde Evrim Geçiren Diğer Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

NOT: Gerekli evrim levelına ulaşmış veya o levelın üstündeyse her atladığı levelde evrimleşmeye çalışır.

*Friendship Seviyesi En Yükseğe Ulaşınca

Bu olay arkadaşlık seviyesi 220 puana ulaşınca oluşacak bir durumdur. Bazı pokemonlar bu şekilde evrimleşir ve bu pokemonların çoğu bebek pokemonlardır. Fakat bazı istisnalarda vardır. Bu tür gelişmeyle ilk kez II. Kuşak'ta karşılaştık. Arkadaşlık seviyesi kazanılan savaşlarla, artan levelle (100 level'a kadar) artış gösterir. Ayrıca oyunlarda bazı itemlerin kullanılması, masaj yaptırımı da arkadaşlık seviyesini arttırır. Pokemonun savaş esnasında bayılması, savaşları kaybetmesi, Revive gibi canlandırıcı itemlerin kullanılması ise arkadaşlık puanını düşürür.

[Resim: 175.png]
Togepi
Friendship
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
[Resim: 176.png]
Togetic

Friendship İle Evrimleşen Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

*Pokémon Gerekli Saldırıyı Öğrendiği Zaman

Pokémon belirli saldırıyı öğrendikten sonra, bir level yükselince evrim geçirmeye çalışır. Eğer pokemonunuzun evrim geçirmesini sağlayacağı saldırıyı öğretmediyseniz "Move Relearner" itemini kullanın. Bu item pokemonunuzun öğrenebileceği bütün saldırıları tekrardan size öğretmek isteyip istemediğinizi soracak. Bu evrim yöntemi ile ilk kez IV. Kuşakta karşılaştık.

[Resim: 221.png]
Piloswine
Level Up
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
(AncientPower biliyorsa)
[Resim: 473.png]
Mamoswine

Gerekli Saldırıyı Biliyorken Evrim Geçiren Diğer Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

*Uygun Alanda Bulunurken

Bazı pokemonlar uygun alanda eğitim görüp, orada level atlayınca evrimleşmeye çalışırlar. Bu şekilde evrimleşme ilk kez IV. kuşakta ortaya çıkmıştır ve sadece Sinnoh ve Unova'da mümkün olmaktadır.

[Resim: 299.png]
Nosepass
Level Up
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
(Mt.Coronet veya Chargestone Cave'de iken)
[Resim: 476.png]
Probopass

Uygun Yerdeyken Evrim Geçiren Diğer Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

*Uygun Item Taşıyorken

Pokemon gerekli itemi taşıyorken level atlarsa evrimleşmeye çalışır. Bu nedenle de taşıdığı item evrim tamamlanınca kaybolur. Ayrıca bu pokemonlar belirli itemi taşırken, zamanın da uygun olması gerekmektedir.

[Resim: 215.png]
Sneasel
Level Up
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Razor Claw taşıyorken
(geceleyin)
[Resim: 461.png]
Weavile

Uygun Itemi Taşıyorken Evrimleşen Diğer Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

*Uygun Zaman Diliminde

Bulunulan zaman dilimi bazı pokemonların evrimleşmesinde etkileyici faktördür. Fakat bu durum asla tek başına kullanılmamıştır. Her zaman başka bir durumla (Yüksek arkadaşlık seviyesi ve uygun itemle birlikte) birlikte kullanılmıştır.

[Resim: 207.png]
Gligar
Level Up
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Razor Fang taşıyorken
(geceleyin)
[Resim: 472.png]
Gliscor

Uygun Zaman Diliminde Evrimleşen Diğer Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

*Az Rastlanan Durumlar

Aşağıda çok az rastlanan durumlarda evrimleşen pokemonların isimleri ve nasıl evrimleştikleri belirtilmiştir.

* Bir Mantyke'nin, bir Mantine'ye evrimleşebilmesi için kullanıcının takımında bir Remoraid varken, Mantyke'nin level atlaması gerekmektedir.
* Bir Feebas'ın, bir Milotic'e evrimleşebilmesi için Beauty seviyesinin 170 veya daha üzerindeyken level atlaması gerekmektedir.(V. Nesil ile birlikte Feebas bu özellik dışında Prism Scale taşırken takas yapılırsa da Milotic'e evrimleşebilir)
* Bir Combee'nin, bir Vespiquen'e evrimleşebilmesi için 21. level'e ulaşması ve dişi olması gerekmektedir. Erkek Combeeler evrimleşemez.
* Bir Nincada'nın, bir Ninjask'a evrimleşebilmesi için 20. seviye'ye ulaşması gerekmektedir. Fakat siz  Nincada'yı bir Shedinja'ya evrimleştirmek istiyorsanız, partynizde boş yer olması ve çantanızda en az bir pokeball'un bulunması gerekmektedir.

*İlave Faktörler

Branch evrim sisteminden gelen bazı pokemonların gelişebilmesi için bazı faktörlerin sağlanması gerekmektedir. Bu sistemde olan pokemonlar aşağıda verilmiştir.

*Erkek Burmy (20. Seviyede) → Mothim'e evrimleşir.
*Dişi Burmy (20. Seviyede) → Wormadam'a evrimleşir.
>†’Plant Cloak Dişi Burmy (vahşi bir pokemonla savaştıktan sonra)  Wormadam Bug/Grass tipine,
>Sandy Cloak Dişi Burmy (bir mağarada savaştıktan sonra veya sahildeyken)†’ Wormadam Bug/Ground tipine,
>†’Trash Cloak Dişi Burmy (bir binada savaştıktan sonra) Wormadam Bug/Steel tipine evrimleşir.

*Tyrogue 20. levelda istatistiklerine göre evrimleşir.
*†’ Atack > Defense ise Hitmonlee'ye,
*†’ Atack < Defense ise Hitmonchan'e,
*†’ Atack = Defense ise Hitmontop'a evrimleşir.

*Bir Wurmple'ın Silcoon veya Cascoon'a evrimleşmesini belirleyen faktör Wurmple'ın kişiliğidir. Evrimleşme 7. levelda olur.

2-) Evrim Taşları İle Evrimleşmek

En yaygın olan ikinci yöntem budur. Pokémon uygun evrim taşıyla temasa geçtiği zaman evrimleşmeye başlar ve evrimleşme tamamlanınca taş ortadan yok olur. Item taşıyorken evrimleşmeden tek farkı, evrim taşıyla evrimde level atlamaya gerek yoktur. Pokemon taşla temas eder etmez evrimleşme başlar. Bu evrimleşmede pokemon diğer evrimleşmelerdeki gibi yeni nitelik ve movepool'a kavuşur ama yine de bazı pokemonlar evrimleştirilmeden önce iyi düşünülmelidir. (Pikachu'nun Raichu, Togetic'in Togekiss olması gibi.)

[Resim: 058.png]
Growlithe
[Resim: Bag_Fire_Stone_Sprite.png]
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Fire Stone İle
[Resim: 059.png]
Arcanine

Evrim taşına bağlı evrimlerde genellikle hiçbir özel gereksinim yoktur fakat iki istisna pokemon vardır: Kirlia ve Snorunt

[Resim: 281.png]
Kirlia
[Resim: Bag_Dawn_Stone_Sprite.png]
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Dawn Stone İle
(sadece erkek)
[Resim: 475.png]
Gallade

[Resim: 361.png]
Snorunt
[Resim: Bag_Dawn_Stone_Sprite.png]
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Dawn Stone İle
(sadece dişi)
[Resim: 478.png]
Froslass

EVRİM TAŞLARI

[Resim: Bag_Fire_Stone_Sprite.png]Fire Stone[Resim: Bag_Sun_Stone_Sprite.png]Sun Stone
[Resim: Bag_Water_Stone_Sprite.png]Water Stone[Resim: Bag_Shiny_Stone_Sprite.png]Shiny Stone
[Resim: Bag_Thunderstone_Sprite.png]Thunderstone[Resim: Bag_Dusk_Stone_Sprite.png]Dusk Stone
[Resim: Bag_Leaf_Stone_Sprite.png]Leaf Stone[Resim: Bag_Dawn_Stone_Sprite.png]Dawn Stone
[Resim: Bag_Moon_Stone_Sprite.png]Moon Stone[Resim: Bag_Everstone_Sprite.png]Everstone

NOT: Bazı yerlerde Oval Stone için evrim taşı denilmektedir, bu yanlıştır. Çünkü Oval Stone, Happiny'e verildiği zaman Chansey olabilmesi için level atlamak zorundadır. Bu da Oval Stone'u "Item Taşırken Evrim Geçiren Pokemonlar"ın yardımcı itemi kategorisine sokar.

NOT: Everstone evrimleşmeyi durduran bir itemdir. Eğer pokemonunuzun evrimleşmesini istemiyorsanız Everstone kullanmanız gerekmektedir.

Evrim Taşı İle Evrimleşen Diğer Pokemonları Görmek İçin Tıklayın!

3-) Takas Yoluyla Evrimleşmek

Bu yöntemde evrim için olan son yöntemimiz. Genellikle pokemonumuz bir item taşıyorken takas ediyoruz ve evrim başlıyor. Evrim tamamlanınca kullanılan item kayboluyor.

[Resim: 125.png]
Electabuzz
Takas
[Resim: Bag_Electirizer_Sprite.png]
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Electirizer Taşırken
[Resim: 466.png]
Electivire

Evrime Yardımcı Itemleri Görmek İçin Tıklayın!

*5. Nesille karşımıza tuhaf bir takas şekli çıktı: Uyumlu Pokemon Takası. Birbirine uygun 2 pokemonu takas ediyorsunuz ve ikiside evrimleşiyor. Yanlız bu uygunluk iki tane takasla evrimleşen pokemonun uygunluğu değil. Bu pokemonlar sadece birbirleriyle takas edilince evrimleşiyor, başka bir pokemonla edildiği zaman evrimleşmiyor. Bu durum sadece 2 pokemon için geçerli: Shelmet ve Karrablast.

[Resim: 616.png]
Shelmet
Takas
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Karrablast İle
[Resim: 617.png]
Accelgor

[Resim: 588.png]
Karrablast
Takas
[Resim: 800px-Arrow_east.svg.png]
Shelmet İle
[Resim: 589.png]
Escavalier

Takas İle Evrim Geçiren Pokemonların Listesi


I. Nesil
Kadabra >†’ Alakazam
Machoke >†’ Machamp
Graveler >†’ Golem
Haunter >†’ Gengar

II. Nesil
Poliwhirl >†’ Politoed (King's Rock taşırken)
Slowpoke >†’ Slowking (King's Rock taşırken)
Onix >†’ Steelix (Metal Coat taşırken)
Seadra > Kingdra (Dragon Scale taşırken)
Scyther >†’ Scizor (Metal Coat taşırken)
Porygon > Porygon2 (Up-Grade taşırken)

III. Nesil
Clamperl >†’ Huntail (DeepSeaTooth taşırken)
Clamperl >†’ Gorebyss (DeepSeaScale taşırken)
Feebas >†’ Milotic (Prism Scale taşırken)(V. Nesille birlikte gelen özelliği)

VI. Nesil
Rhydon >†’ Rhyperior (Protector taşırken)
Electabuzz >†’ Electivire (Electirizer taşırken)
Magmar >†’ Magmortar (Magmarizer taşırken)
Porygon2 >†’ Porygon-Z (Dubious Disc taşırken)
Dusclops >†’ Dusknoir (Reaper Cloth taşırken)

V. Nesil
Boldore > Gigalith
Gurdurr >†’ Conkeldurr
Karrablast > Escavalier (Shelmet ile takas edilirse)
Shelmet >†’ Accelgor (Karrablast ile takas edilirse)

Alpcemos

Kaynak >†’ Bulbapedia
Süper olmuş, görsellik akıyor yine. Çeviri de güzel. Emeğine sağlık.
Bu arada şu takasla evrim geçirme işini sevmiyorum ben. Electabuzz'um sırf o yüzden evrimleşememişti Platinum oynarken ama Pokésav'dan halledivermiştim. :D
Teşekkürler güzel paylaşım
Çok güzel,çok ayrıntılı olmuş,ellerine sağlık.
Takasla evrimleşme cidden sinir bozucu bazılarında yetmiyormuş gibi itemde istiyor  :P
Buarada verdiğin teşekkür sayısını görünce baya kendime gelemedim gerçekmi o ;D
(03-06-2012, 08:32 PM)Electabuzz link Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Süper olmuş, görsellik akıyor yine. Çeviri de güzel. Emeğine sağlık.
Bu arada şu takasla evrim geçirme işini sevmiyorum ben. Electabuzz'um sırf o yüzden evrimleşememişti Platinum oynarken ama Pokésav'dan halledivermiştim. :D
Aynen bende gıcık oluyorum. Onun yüzünden Electirive yapamadım Electabuzz'u bende ama öyle kullanmıştım :D

(03-06-2012, 08:42 PM)InFamous link Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Çok güzel,çok ayrıntılı olmuş,ellerine sağlık.
Takasla evrimleşme cidden sinir bozucu bazılarında yetmiyormuş gibi itemde istiyor  :P
Buarada verdiğin teşekkür sayısını görünce baya kendime gelemedim gerçekmi o ;D
Hayır gerçek değil :D Mehmet yaptı normalde 0dı :D sonra yeter artık teşekkür etmezsen ben sana teşekkür ettiririm zorla dedi ve sonuç :D Mehmet'in Gazabı  ???

Bu arada beğenilmesine sevindim :)
Teşekkür butonuna basacaktım ama harikasınız demeden duramayacağım bu bilgiler çok yararlı elinize sağlık :)
müstahak ona. yönetimdeki adam teŞekkür butonunu kullanmıyor. böyle Şey mi olur lan!  Fire


kaldıracam ve 1 hafta içinde 20 konuda 20 farklı üyede (yönetimdekiler hariç) teŞekkür butonunu kullanacak. yoksa kaldırmam onu. çok ciddiyim. :zx:
Süper Ayrıntılı Bir Makale Olmuş Fakat Bence Şu Karrablast'ın Evrimi Çok Saçma Olmuş Burn
Hesapta Karrablast, Shelmet'in zırhını alıyor. Spritelere bak, görürsün.
Startle Şoka Girdim  Startle
Sayfalar: 1 2 3