Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Heatran
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Heatran

[Resim: 485.png]

Tür: [Resim: FireIC_Big.png] [Resim: SteelIC_Big.png]

Yetenek: Flash Fire: Bu yeteneğe sahip olan Pokemon bir ateş türü saldırı ile vurulursa, saldırından hasar almaz ve kendi ateş türü hareketleri 1,5 kat güçlenir.

Dream World Yeteneği: Flame Body: Bu yeteneğe sahip olan Pokemon'€™a fiziksel bir saldırı yapan Pokemon'un %30 yanma şansı vardır.



HP / Atk / Def / SpA / SpD / Spe / Top
91 / 90 / 106 / 130 / 106 / 77 / 600

Dayanıklı Olduğu Türler:
x0 = [Resim: PoisonIC_Big.png]
x0.25 = [Resim: GrassIC_Big.png] [Resim: IceIC_Big.png] [Resim: BugIC_Big.png] [Resim: SteelIC_Big.png]
[size=large]x0.5 = [Resim: NormalIC_Big.png] [Resim: FlyingIC_Big.png] [Resim: PsychicIC_Big.png] [Resim: GhostIC_Big.png] [Resim: DragonIC_Big.png] [Resim: DarkIC_Big.png]

Dayanıksız Olduğu Türler:

x2 = [Resim: WaterIC_Big.png] [Resim: FightingIC_Big.png]
x4 = [Resim: GroundIC_Big.png]

Nerede Yakalanır?
Spoiler:
Diamond - Pearl-Platinum: Stark Mountain
HeartGold - Soulsilver: DPPt oyunlarıyla takas.
Black - White: BW2 serileriyle takas, DPPtHGSS serilerinden transfer.
Black 2 - White 2: Reversal Mountain


Genel Bakış
Heatran, 4. neslin OU'da en çok kullanılan Pokemonuydu.  Heatran bunu defansif statları, Fire / Steel tür kombinasyonu, yeteneği, SpA'€™sı ve hareket çeşitliliğine borçludur.
5. Nesl€™in Heatrana hem iyi hem de kötü haberleri var. Air Balloon Heatran'€™ın tam istediği şey olup Yer türüne olan zayıflığına karşı harika bir koruyucudur (1 tur olsa bile). Ayrıca Ferrothorn'un yaygın kullanılışı Heatran’ın işine gelmektedir.
Kötü haberler ise Eviolite ile Heatran'€™ın tehditleri arasına Blissey'€™in yanına Chansey de gelmesidir. Ayrıca 5. Nesilde Heatran OU'€™da artık Uber olmayan Latios ve Latias'€™la da uğraşması gerekmektedir ve Conkeldurr, Mienshao, Landorus gibi yeni gelen güçlü dövüş, yer türleri Heatran'ın 5. Nesilde işinin eskisi kadar kolay olmadığını gösterir. Her şeye rağmen Heatran yine OU Metagame'€™inde büyük bir tehdit olarak hüküm sürecektir.


1) Specially Defensive
- Lava Plume (Lv.49) / Flamethrower (TM35)
- Stealth Rock (Gen IV TM76) / Roar (TM05)
- Protect (TM17)
- Toxic (TM06) / Will-O-Wisp (TM61)
Nature: Calm (SpD +; Atk -)
Ability: Flash Fire
Item: Leftovers
EV: 248 HP / 100 SpD / 160 Spe


Heatran genellikle agresif, saldırgan bir Pokemon olarak kullanılsa da, gayet iyi bir defansif statüsçü olarak da kullanılabilir. Bunu 106 Base'€™li Def ve SpD'sine ve zehirlenmemesine borçludur.
Heatran'a yapılan hareketler genellikle Close Combat, Hi Jump Kick, Earthquake gibi kendisini 1 veya 2 turda öldürecek fiziksel hareketlerdir. Bunun için 1. harekete Lava Plume konulması gerekmektedir. Lava Plume; 80 BP'si ve %30 yakma şansı vardır. Bildiğiniz gibi yanma Atk statını yarıya indirir.
Stealth Rock, Heatran'ın ofansif takım arkadaşlarının rakiplerini süpürmesine kolaylık sağlarken, Roar; statlarını arttıran veya Heatran'ın sevmediği Pokemonları kovar. Eğer daha önce başka bir Pokemon tarafından Stealth Rock, Spikes, Toxic Spikes tarzı hareketler yapılmışsa Roar, takımınız için çok yararlı bir hareket olur. Fakat unutmayın Roar'€™ın prioritysi -1'€™dir.
Protect, rakibinizin size yapacağı hareketi görmenizi sağlar ayrıca Choice kullanıcılarını hareketine kilitler. Bu sırada Leftovers'€™dan canınız artar, rakibiniz de zehirlenmiş veya yanmış ise acı çekişini izleyebilirsiniz :D.
Toxic; Chansey, Blissey ve bütün defansif Pokemonları zehirleyerek öldürmek için yerinde bir seçim olacaktır, fakat rakibinizi illa yanmasını istiyorsanız Will-O-Wisp de kullananbilirsiniz. Bana göre Lava Plume varken Will-O-Wisp gereksiz bir harekettir, fakat Toxic'€™in etki etmediği durumlarla da karşılaşabilirsiniz.



2) Offensive
- Fire Blast (TM38) / Flamethrower(TM35)
- Earth Power (Lv. 73)
- HP Ice / HP Grass  (TM10)
- Stealth Rock (Gen IV TM76) / Dragon Pulse (Gen IV TM59)
Nature: Modest (SpA +; Atk -) / Timid (Spe +; Atk -)
Ability: Flash Fire
Item: Air Balloon / Life Orb
EV: 252 SpA / 4 SpD / 252 Spe


Heatran'€™ın tür kombinasyonu ve Air Balloon onun oyuna istediği gibi girip çıkmasını sağlar. Mesela Earthquake yapacak olan bir Gliscor'€™a Air Balloon'€™lu Heatran'la karşılık verip HP Ice ile öldürebilirsiniz. Air Balloon, Heatran için altın değerinde bir itemdir onu dikkatli kullanın ve gereksiz yere patlatmayın. Air Balloon, Pokémon'un aldığı ilk saldırıda patlar.
1. hareket olarak Heatran'€™ın STAB'€™ı olan 120 BP'€™li yıkıcı Fire Blast'ı seçtik fakat %85 accuracy’si sizi sinir edebilir. Hareketin kaçmasını istemiyorsanız bunun yerine Flamethrower kullanın.
Earth Power, Fire Blast'€™ın mesela yağmur altında etkili olmadığı durumlarda devreye giren bir saldırıdır.
HP'€™nin türü hangi Pokemonlara karşı kullanılmak üzere sizin seçiminize kalmış. Eğer Landorus, Gliscor tarzı Pokemonlara kullanılacaksa HP Ice; Quagsire, Swampert, Gastrodon gibi Pokemonlara kullanılacaksa HP Grass tercih edilmelidir.
Stealth Rock, Heatran'ın yeterince defansif olmasında sorunsuz kullanabilecek hareketlerinden sayılır, fakat siz daha çok saldırı çeşidi istiyorsanız Dragon Pulse, sizin için daha iyi bir tercih olacaktır.



3) Choice Scarf
- Overheat (TM50) / Flamethrower(TM35)
- Earth Power (Lv.73)
- Dragon Pulse (Gen IV TM 59)
- HP Ice (TM10)
Nature: Timid (Spe +; Atk -) / Modest (SpA +; Atk -)
Ability: Flash Fire
Item: Choice Scarf
EV: 252 SpA / 4 SpD / 252 Spe


Heatran'€™ın mükemmel bir Pokemon olamamasının sebebi 77 Base'€™li hızıdır ve kendisi bundan çok çekmiştir, fakat 4. nesille gelen Choice Scarf ile bu eksiklik giderilebilir. Choice Scarf ile Timid bir Heatran hızını 417'€™ye çıkararak base hızı 140 olan Pokemonları bile geçer.
Overheat'€™in 1. harekette olmasının sebebi BP'€™sinin çok yüksek olmasının yanında choice scarf ile Heatran'€™ın bir "vur-kaç" Pokemonu olması da etkilidir. Overheat'€™in 140 BP'€™sini Pokemon -2 SpA indirilmesiyle öder, fakat siz SpA'nızın düşmesini istemiyorsanız Flamethrower kullanın.
Earth Power, yine ateş türü hareketlerin etkili olmadığı yerlerde devreye girecektir. Fakat dikkatli olun bu Heatran bu harekette kilitleneceği için rakibiniz gelecek tur muhtemelen yer türünden etkilenmeyen uçan türü veya Levitate'€™li Pokemonlar öne sürecektir ve sizin değişiklik yapmanıza mecbur edecektir.
Dragon Pulse, Heatran'€™ın hareketlerine çeşitlilik katarken; Latios, Latias, Hydreigon gibi ejderha Pokemonlara karşı da etkili olacaktır.
HP Ice ise Heatran'€™ın baş düşmanları olan yer türlerinin öldürülmesinde en önemli silahtır ayrıca ejderha türlerine de etkilidir.



4) TormenTran
- Torment (TM41)
- Substitute (TM90) / Taunt (TM12)
- Protect (TM17) / Taunt (TM12)
- Lava Plume (Lv.49)
Nature: Calm (SpD +; Atk -)
Ability: Flash Fire
Item: Leftovers
EV: 244 SpA / 44 SpD / 220 Spe


Bu eski set birçok insan tarafından küfür yemiştir. Rakipler bu set karşısında deli olmuş, sinirden saçlarını yolmuştur. Heatran'€™ın tür kombinasyonu ve defansif yapısı ile en az iki turda ölecektir. Torment ile Heatran aynı hareketlerin arka arkaya kullanılmasını engeller ve bu da onun oyunda kalmasını sağlar.
Substitute ve Protect Heatran'€™ın zarar göreceği hareketler karşısında bir avantaj sağlarken setin tek saldırısı olan Lava Plume tabi rakibinizi öldürmek içindir.
Taunt, saldırı dışı hareketleri kilitler ve rakibinizi daha da sinirlendirirsiniz. Dikkat edin Rage Quit yapabilirler :D.
Bu set için fazla söylenecek bir söz yok fakat sabırsız kişiler için tavsiye edeceğim bir set değildir, çünkü bu set genellikle "€œstall war"€ dediğimiz olaya sebep olur.



5) Choice Specs
- Overheat (TM50) / Fire Blast (TM38) / Flamethrower (TM35)
- Dragon Pulse (Gen IV TM59)
- Earth Power (Lv. 73)
- HP Grass / HP Ice (TM10)
-  Nature: Modest (SpA +; Atk -) / Timid [size=x-small](Spe +; Atk -)
Ability: Flash Fire
Item: Choice Specs
EV: 252 SpA / 4 SpD / 252 Spe


Bu setin tek bir amacı var: YIKIM! Choice Specs ile Heatran Overheat'€™le Latios'€™u bile iki vuruşta yere serebilir, fakat Overheat’in -2 SpA yapmasından Heatran bir "vur-kaç" Pokemon'u olur ve bu kullanıcıların işine gelmez. Bunu istemiyorsanız Fire Blast veya Flamethrower kullanın. Güç için: Fire Blast, garanti için: Flamethrower
Dragon Pulse ve Earth Power yine diğer setlerdeki gibi ateş türünün işe yaramadığı anlarda devreye girmesi için konulmuştur.
HP seçimi yine size kalmış unutmayın su için: HP Grass, yer için: HP Ice



Yapılabilecek Değişiklikler
- Flash Cannon veya Dark Pulse hareketleri kullanılabilir fakat bunlar bir STAB Overheat veya Fire Blast’ın yanında etkili olsalar bile sönük kalacaktır.
- Eğer Trick Room kullanıyorsanız Eruption’lu Quiet bir Heatran tavsiye edilebilir, fakat bir tane daha ateş türü saldırı taşımanız gerekli olacaktır, çünkü Eruption HP ile doğru orantılıdır. Can azalırsa güç de azalır.
- RestTalk Heatran için kullanışlı bir settir, hem böylece canınızı da tekrar doldurursunuz.



Takım Arkadaşları

[Resim: 212.gif] 
Özellilkle Bug-Steel ve bütün ateş türüne karşı zayıf olan Pokemonlar Heatran için iyi takım arkadaşlar olabilir. Rakbiniz bu Pokemonlara karşı ateş türü bir hareket kullanacağından Heatran'€™ı öne sürüp yeteneğinden yararlanabilirsiniz.

[Resim: 593.gif] 
Heatran'€™ın baş dostudur. Water Absorb özelliği ile su türü saldırıları emerken, hayalet türü olması dövüş türlerinden etkilenmemesini sağlayacaktır. Yani Jellicent oyunda sorunsuzca Heatran’la değiştirilebilir.

[Resim: 113.gif] [Resim: 385.gif] [Resim: 134.gif] 
gibi Wish yapabilen Pokemonlar Heatran’a çok yararlı olacaklardır, fakat Heatran'€™la ortak zayıflık taşıyan Pokemonların dikkatli olması gerekmektedir.

Specially Defensive
[Resim: 205.gif] [Resim: 073.gif] 
Toxic Spikes kullanabilen Pokemonlar Heatran'€™ın işini kolaylaştıracaktır. Böylece Heatran Toxic yerine farklı bir hareket öğrenebilir.

[Resim: 593.gif] [Resim: 121.gif] [Resim: 641.gif] [Resim: 472.gif] 
Bu setin ana düşmanı olan Guts'lı Conkeldurr'€™u engellemek için  dövüş türünden fazla etkilenmeyen Pokemonlar kullanılmalıdır.

Offensive

[Resim: 251.gif] [Resim: 561.gif]
Defansif sinerjisi olan ve Heatran'ın zayıflıklarından fazla etkilenmeyen Celebi ve Sigilyph yararlı olabilir.


TormenTran

[Resim: 450.gif]
Stalling'de başarılı olan Hippowdon Heatran'a yardımcı olabilir.
Toxic Spikes yapan Pokemonlar yine önerilmektedir.

Choice Specs

[Resim: 212.gif] [Resim: 534.gif] [Resim: 184.gif] [Resim: 381.gif] [Resim: 121.gif] 
Heatran her şeyi yakıp yıktığı için kendisi gibi süpürücü Pokemonlar Heatran'dan kurtulanlar için gerekli olacaktır. Buna priority hareketi olan Scizor, Conkeldurr, Azumarill veya hızlı olan Latios, Starmie örnek olarak gösterilebilir.

Tehditler


[Resim: 113.gif] [Resim: 242.gif] 
Heatran'ın bütün setlerine karşı koyabilir fakat Toxic hoşlarına gitmeyecektir.

[Resim: 380.gif] [Resim: 381.gif]
Latios ve Latias, Dragon Pulse ve HP Ice'€™ı sevmeyeceklerdir, fakat muhtemelen kurtulup Surf€™lerini kullanacaklardır.

[Resim: 639.gif] 
Choice Scarf seti hariç diğer bütün setlerde Heatran'€™dan daha hızlıdır ve Close Combat ile işi bitirecektir.

[Resim: 645.gif] 
Heatran'€™ın Air Balloon'€™u patlayınca kendisini Landorus gibi büyük tehditler beklemektedir.


Defansif su türleri, eğer Heatran'ın HP Grass'€™ı yoksa kolayca ayakta kalabilir.


Specially Defensive
[Resim: 534.gif] 
Bu setin baş düşmanı Guts'€™lı Conkeldurr'€™dur. Statüsler onu daha da güçlendirecektir. Kısacası Heatran bu Pokemon karşısında fazla bir şansı yoktur.

Önemli Not: Bu analiz 5. Nesilde oynayan oyuncular için yazılmıştır!
Fire türünde favori pokemonumdur :) (Defansif)
Smogon 3 yeni set eklemiş:

SubToxic
~ Substitute
~ Toxic
~ Earth Power
~ Fire Blast
@ Leftovers
Nature: Timid
Ability: Flash Fire
EV: 252 Speed, 252 SpA, 4 HP

Magma Storm
~ Magma Storm
~ Substitute / Protect
~ Earth Power
~ Will-o-Wisp / Toxic / HP Ice
@ Leftovers / Life Orb
Nature: Timid
Ability: Flash Fire
EV: 252 SpA, 252 Speed, 4 SpDef

Sunny Day
~ Sunny Day
~ Fire Blast
~ Solarbeam
~ HP Ice / Earth Power
@ Leftovers / Life Orb
Nature: Timid
Ability: Flash Fire
EV: 252 SpA, 252 Speed, 4 HP

Setleri kısaca açıklayayım: SubToxic seti, bir "lure" yani "yem" görevi yapıyor. Heatran'ı yenebileceğiniz bir Pokemon'a karşı atıyorsunuz, ardından rakip Pokemon değiştirirken Substitute yapıpı sonra ona göre hamle yapıyorsunuz. Normalde Heatran'dan daha hızlı ve Heatran'ı tek vuruşta indirebilecek Landorus, Terrakion gibi Pokemon'ları -Substitute'un arkasında olduğunuz için- saldırıp indirebilirsiniz. Dokunamayacağınız Vaporeon, Dragonite, Politoad gibi Pokemon'ları ise Toxic kullanarak savaşın geri kalanında zayıf bir duruma düşürebilirsiniz. Bu Heatran'ı yukarıda bahsedilen Pokemon'lar gidince/zayıflayınca işi kolaylaşacak SD Infernape gibi bir Pokemon ile birlikte kullanabilirsiniz.

Magma Storm seti, rakibin önemli bir Pokemon'unu (örneğin Tyranitar) indirmek için. Şöyle: rakibinizin istediğiniz Pokemon'u atacağını düşündüğünüz zaman Magma Storm yapıyorsunuz, sonra Toxic veya Will-o-Wisp kullanıyorsunuz, ardından 4 tur boyunca 1 tur saldırıp 1 tur Substitute veya Protect kullanıyorsunuz, rakibinizin canının gidişini izlerken arkanıza yaslanıp "nihahahaha" şeklinde gülüyorsunuz. 5 tur bittiğinde tekrar Magma Storm kullanıp devam ediyorsunuz. İndirmek istediğiniz Pokemon'un sizden yavaş olduğuna ve sizi 1 turda indiremeyeceğine emin olun.

Sunny Day seti ise Sun takımları (veya Rain/Sand takımlarına zayıf takımlar) için. "Ninetales varken niye Sunny Day kullanan bir Pokemon'um olsun ki?" diyor olabilirsiniz. Şöyle: eğer rakip Ninetales'ınızın olduğunu biliyorsa kendi Tyranitar / Politoad'ını korumaya çalışacaktır. Siz ne yapacaksınız peki? Savaşı kazanamayacağınızı anladığınızda Ninetales'ınızı feda edeceksiniz, sonra rakip bir hata yapıp kendi Politoad / Tyranitar'ını feda ederse hemen Heatran atıp Sunny Day kullanacak, savaşı kendi lehinize çevireceksiniz. "Nihahahaha" şeklinde gülmek tercihe bağlı. Sun takımı kullanmıyorsanız bile eğer takımınız Rain / Sand takımlarına zayıfsa rakibinizin Politoad / Tyranitar'ını indirdikten sonra rakibin avantajını elinden almak için böyle bir Heatran kullanabilirsiniz.