Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Metagross
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 376Metagross.png]

Türü:  [Resim: Steel.png] [Resim: Psychic.png]
Ability:  Clear Body= Rakibin bu pokemonun statlarını düşürmesini engeller.
Light Metal= Pokemonun ağırlığı yarıya iner.
STATS
[Resim: METstats.png]

    GENEL BAKIŞ
    Metagross, türü, genelinde iyi statları ile güçlü atak ve defansı sayesinde OU’nun önemli pokemonlarından biridir. Üstelik Metagross’un üzerinde Choice Band ve Choice Scarf taktiklerinin uygulanabilmesi, Stealth Rock desteği olması ve geniş saldırı seçeneklerinin bulunması onu güçlü yapan diğer özelliklerdir. Metagross’a Hone Claws ve Psyshock dışında herhangi bir yeni jenerasyon saldırısı eklenmedi.
    Excadrill ve Jellicent’in eklenmesiyle ve oyunda popülaritesi artan Rotom-W ve Gliscor nedeniyle Metagross bu pokemonlara karşı zorlanabilir. Ne olursa olsun Metagross OU’da diğer pokemonlar için büyük bir tehlikedir.

Dayanıksız olduğu türler: [Resim: Ground.png] x2, [Resim: Fire.png] x2
Dayanıklı olduğu türler:  [Resim: Normal.png] /2, [Resim: Flying.png] /2, [Resim: Rock.png] /2, [Resim: Grass.png] /2, [Resim: Ice.png] /2, [Resim: Steel.png] /2, [Resim: Psychic.png] /4, [Resim: Dragon.png] /2
Bağışıklık: [Resim: Poison.png] (Poison(Zehir) türü saldırılar bu pokemona etki etmez.)

    CHOICE BAND
Move 1: [Resim: Steel.png]Meteor Mash
Move 2: [Resim: Fighting.png]Hammer Arm
Move 3: [Resim: Steel.png]Bullet Punch
Move 4: [Resim: Dark.png]Pursuit / [Resim: Psychic.png]Zen Heatbutt / [Resim: Psychic.png]Trick
Item: Choice Band
Nature: Adamant
EVs: 252 HP / 252 Atk / 4 Def

    YORUMLAR
    Bu seti yapmamızdaki en büyük neden Metagross’un atak statının yüksek olmasıdır. EVs ayarı, Adamant nature ve Choice Band sayesinde Metagross’u yerinde duramayan bir metalik canavara çevirdik.  Metagross’un ana saldırısı düşük Accuracy’si olmasına rağmen Meteor Mash’tir. Bu saldırı %85 Accuracy ve 100 saldırı gücüne sahiptir. Ayrıca %20 ihtimalle Metagross’un atak statını 1 seviye artırabilir.
    Hammer Arm, Excadrill ve Heatran gibi Air Balloon itemi taşıyan pokemonlara küçük bir sürpriz yapmak içindir. Hammer Arm en az Earthquake kadar sağlam bir saldırıdır. Air Balloon’a takılmaması da cabasıdır. Hammer Arm saldırısının Accuracy’si %90 ve saldırı gücü de 100’dür. Ekstra etkisi ise kullanıldığında Metagross’un hızını 1 seviye düşürecek.
    Bullet Punch, Metagross’un hız konusundaki zayıflığının üstünü örtmenin en iyi yoludur. Choice Band’li bir Bullet Punch önceliğiyle bu pokemon için oldukça büyük bir önem taşıyor.
    Pursuit, Latios’un 2HKO’luk Draco Meteor’undan kurtulmak için gerekli bir saldırıdır. Ayrıca da rakip için bir tuzak da oluşturabilir. Rakip pokemon değiştirmeye yönelirse bunu kullanıp +7 öncelik sayesinde pokemon değişmeden vurabilirsiniz.
   
    EKLEMELER
    Choice Band taktiğinde ilk üç saldırı zorunludur, bunlara ekleme yapmayacağım. Dördüncü saldırı olan Pursuit’e alternatif olarak Zen Headbutt ve Trick’i verdim. Zen Headbutt’ı bu sıralar oyunda pek çok Fighting(Dövüş) pokemonunun kullanılmasından dolayı koydum.
    Trick hareketini ise Choice Band taktiği dahilinde rakibin sizin pokemonunuza zarar vermeyeceği bir saldırı yapacağını hissettiğinizde kullanabilirsiniz. Örneğin, Chansey’in Wish yaptığını varsayalım. Trick yaptığınızda artık Chansey hep Wish kullanmak zorunda kalacak. Siz de Hammer Arm sayesinde iki veya bir vuruşta Wish ile canını doldurmadan onu yenebilirsiniz.
   
    STEALTH ROCK
Move 1: [Resim: Rock.png]Stealth Rock
Move 2: [Resim: Steel.png]Meteor Mash
Move 3: [Resim: Fighting.png]Hammer Arm
Move 4: [Resim: Steel.png]Bullet Punch
Item: Leftovers / Air Baloon / Occa Berry
Nature: Adamant
EVs: 252 HP / 252 Atk / 4 Spe

    YORUMLAR
    Metagross bir önceki neslin en popüler lead pokemonlarındandı ve bunun için de iyi bir nedeni vardı. Stealth Rock’ı güçlü saldırıları ve tür avantajı sayesinde lead pokemonlar arasındaydı. Fakat yeni nesille birlikte Lead pokemonların önemi azaldı. Bunun sebebi pokemonların önceden görülmesi oldu. Buna rağmen Metagross hâlâ çok iyi bir Stealth Rock kullanıcısıdır.
    Stealth Rock yerleştirildikten sonra rakipler için Metagross ciddi bir fiziksel tehlike hâline geliyor. Metagross’un ana saldırısı olan Meteor Mash yine setimizde ve yine ilk düşünülmesi gereken saldırı. Hammer Arm garip bir tercih olarak gözükebilir fakat, daha önce de belirttiğim gibi Heatran ve Excadrill’e karşı oldukça etkilidir. Ayrıca Chansey ve Blissey gibi pokemonları yenmede de büyük yarar sağlayacak. Hızınızı düşürmesinin bir önemi yok. Çünkü elinizde Bullet Punch da olacak. Her ne kadar Choice Band’deki kadar etkili olamasa da Bullet Punch size Hammer Arm’ın hızı düşürme etkisini unutturacak. Tabi ki doğru pokemona karşı kullanıldığında Bullet Punch’tan çok verimli sonuçlar alınabilir.

    EKLEMELER
    Bu taktikte alternatifler kısmı itemler kısmında. Leftovers düşen HP’yi düzeltmek için kullanışlı olacak. Air Balloon ise size Ground(Toprak) türüne karşı bağışıklık kazandıracak ve böylece Gliscor, Excadrill ve Landorus gibi pokemonlara karşı avantaj sağlanacak. Occa Berry ise Heatran gelecek olan Fire Blast’a karşı dayanıp, Hammer Arm ile işini bitirmenizi sağlayacak.

    AGILITY
Move 1: [Resim: Psychic.png]Agility
Move 2: [Resim: Steel.png]Meteor Mash
Move 3: [Resim: Ground.png]Earthquake
Move 4: [Resim: Ice.png]Ice Punch / [Resim: Electric.png]Thunder Punch / [Resim: Psychic.png]Zen Headbutt
Item: Life Orb / Air Baloon
Nature: Jolly
EVs: 52 HP / 252 Atk / 204 Spe
   
    YORUMLAR
    Metagross’un Steel(Çelik) türü bir pokemon olması neticesindeki dayanıkılılığı ve yüksek atak statı göz önüne alınınca bir Agility taktiği de yapılabileceği ortaya çıkıyor. Agility ile hızlı bir Metagross yapacağız. İlk önce Agility ile hızımızı yükseltip ardından yine ana saldırımız olan Meteor Mash’i düşüneceğiz. Earthquake ile rakip Steel türü pokemonlara karşı tehdit oluşturacağız. İlk iki taktikteki Hammer Arm’ı hızı düşüreceğinden buraya koymadım. Onun yerine Earthquake daha iyi bir saldırı olur diye düşündüm. Çünkü bu taktikte hızlı bir Metagross oluşturmayı amaçlamıştık.

    EKLEMELER
    Son saldırımızın ne olacağı ise takımınızın geneline bağlı. Takımda eksik kalmış bir saldırı türü olabilir. O yüzden burada üç farklı türden seçenek var. Ice Punch, Gliscor’la baş etmenizi, Thunder Punch, Gyarados’la baş etmenizi, Zen Headbutt da dövüş pokemonlarıyla baş etmenizi sağlayacaktır. Life Orb’a da alternatif olarak Ground(Toprak) türüne karşı bağışıklık kazanmak için Air Balloon kullanılabilir.

    CHOICE SCARF
Move 1: [Resim: Steel.png]Meteor Mash
Move 2: [Resim: Ground.png]Earthquake
Move 3: [Resim: Ice.png]Ice Punch
Move 4: [Resim: Psychic.png]Trick / [Resim: Dark.png]Pursuit
Item: Choice Scarf
Nature: Jolly
EVs: 72 HP / 252 Atk / 184 Spe

    YORUMLAR
    Dördüncü taktiğimiz Agility haricinde bir hızlı Metagross oluşturmak içindir. Choice Scarf, bildiğiniz gibi hızı artıran ve ilk kullandığınız saldırıyla devam etmeniz gereken bir itemdir. Ayrıca da bu taktiğin adını oluşturmaktadır. Meteor Mash yine ana saldırı olarak yerine koruyor. Hammer Arm yine hızı düşüreceğinden dolayı kullanılmadı. Onun yerine yine Earthquake var. Gliscor’la baş edebilmek için Ice Punch bulunuyor. Son saldırıda ise Trick veya Pursuit olabilir. Trick de Pursuit de dikkatli kullanılmalıdır. İkisini kullanırken de tahmin etme faktörü ön plandadır.

    MIXED
Move 1: [Resim: Steel.png]Meteor Mash
Move 2: [Resim: Normal.png]Hidden Power Fire
Move 3: [Resim: Grass.png]Grass Knot / [Resim: Psychic.png]Psychic
Move 4: [Resim: Ice.png]Ice Punch
Item: Expert Belt / Life Orb
Nature: Brave
EVs: 252 Atk / 148 SpA / 108 Spe
   
    YORUMLAR
    Adından da anlaşılacağı üzere karma bir settir. Hem fiziksek hem de special saldırılar vardır. EVs dağılımını da buna göre yaptım. Meteor Mash her zamanki gibi ana saldırımız. Ice Punch, Gliscor, Salamence, Dragonite gibi popüler pokemonlara karşı etkili olacaktır. Grass Knot ise karşınıza çıkabilecek Water(Su) veya Ground(Toprak) pokemonlarına sürpriz yapmak amacıyla konulmuştur. Buna alternatif olarak Psychic de kullanılabilir. Dövüş pokemonlarını yenmek için etkili olacaktır. Hidden Power Fire ise rakip çelik pokemonlarına karşı etkili olacaktır. İtem olarak ise Expert Belt ilk tercihim, x2 ve x4 ile vuran saldırıların gücünü %20 artıracak ve Life Orb gibi HP’nize de zarar vermeyecek. Ama alternatif olarak Life Orb da kullanılabilir.

    TEHDİTLER
[Resim: Heatran.gif]
Heatran-Air Balloon itemi sayesinde Metagross’un Earthquake’ini atlatabilir ve güçlü ateş saldırılarıyla Metagross’un işini bitirebilir.
[Resim: 479-w.gif]
Rotom-W-Bu pokemon Meteor Mash’e karşı 4 kat dirençlidir. Levitate yeteneği sayesinde de Metagross’un Earthquake’ine karşı bağışıklığı vardır. Metagross’un düşük SpD statından yararlanıp Hidden Power Fire ile işini bitirebilir.
[Resim: 642.gif]
Thundurus-Meteor Mash’e 2 kat direnci ve Earthquake’e karşı bağışıklığı olduğundan Nasty Plot+Thunderbolt ile Metagross’u yenebilir.
[Resim: 381.png]
Latios-Çelik türü olması sayesinde her ne kadar Latios’un Draco Meteor’una direnebilse de Hidden Power Fire ile bu pokemona yenilebilir.
[Resim: 227.png]
Skarmory-Bu pokemon Metagross’un her iki türüne karşı dayanıklı ve de toprak türü saldırılara karşı bağışıklık sahibidir. Spikes’ı ile bilinen bu pokemon takımınıza zorluk yaşatabilir.
[Resim: 593.gif]
Jellicent-Meteor Mash’e dayanabilir ve Will-O-Wisp ile Metagross’u yakabilir. Metagross'u değiştirmenize yol açabilir.
Trick + Iron Ball
~ Trick
~ Meteor Mash
~ Earthquake
~ Stealth Rock / Ice Punch / Hammer Arm / Bullet Punch / Pursuit / Thunderpunch
@ Iron Ball
Nature: Adamant
Ability: Clear Body
EV: 252 Atk, 236 HP, 20 Speed

Biraz tricky bir set :D Bu set Metagross'un, normalde yenemeyeceği Rotom-W, Bronzong, Skarmory gibi Pokemon'ları indirmesini sağlıyor. Metagross, bu Pokemon'lara Trick ile Iron Ball verip normalde etkilenmeyecekleri Earthquake saldırısından etkilenmelerine sebep oluyor. Earthquake Rotom-W'yi tek, Bronzong'u 2, Skarmory'i ise 4 vuruşta indiriyor. Eğer rakibinizin takımında bu 3 Pokemon'dan biri yoksa bile Iron Ball'u rakibinizin bir sweeper'ına verip o sweeper'ı etkisiz hale getirebilirsiniz.  (Iron Ball itemi olan Pokemon toprak saldırılarından ne olursa olsun etkilenir, ve hızı yarıya iner)

Trick, Meteor Mash ve Earthquake kesin olması gereken saldırılar. Son saldırıyı ne isterseniz kullanabilirsiniz: Takımınızda Stealth Rock bilen bir Pokemon yoksa Metagross bu rolü doldurabilir. Eğer varsa, Ice Punch ejderha türleri için önerilen saldırı, ama ejderha türleriyle problemim yok diyorsanız: Hammer Arm, Air Balloon Magnezone/Heatran ve Ferrothorn için; Pursuit, Latiler, Gengar ve Alakazam için; Bullet Punch daha hızlı ama defansı düşük Pokemon'ları indirmek için veya Thunderpunch; su türleri ve özellikle Gyarados için kullanılabilir.