Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Tier'ler Hakkında
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Eğer biraz Pokemon Online oynadıysanız veya merak edip Smogon'u falan kurcaladıysanız, "tier", "OU", "Uber" gibi terimleri mutlaka duymuşsunuzdur. Peki nedir bunlar?

"Tier" İngilizce'de; aşama, dizi veya sıra anlamına gelen bir kelimedir. 649 Pokemon olduğuna ve bunların hepsi aynı güçte olmadığına göre, sadece en güçlü 10-15 Pokemon'un değil de neredeyse tüm Pokemon'ların kullanılabilmesi için Pokemon'lar güce veya kullanım sıklığına göre sınıflara veya "tier"lere ayrılmıştır.

Peki nasıl ayrılmıştır tierler? Öncelikle, bütün Pokemonların arasından diğerlerinden çok daha güçlü olanlar (Base Stat toplamı 670'den fazla olan efsaneviler), diğer Pokemonlara da şans tanınabilmesi için banlanırlar. Bu banlanan Pokemonların bulunduğu tier'e Uber (Almanca "üstün" anlamına gelen bir kelime) denir, geriye kalan Pokemonlardan oluşan tier'e de OU (OverUsed, çok kullanılan). OU'da bu sırada devam eden testlerde diğerlerinden daha güçlü olduğu bariz olan Pokemonlar da (Darkrai, Shaymin-S, Deoxys-A gibi) Uber tierine gönderilir.

Geri kalan Pokemonlardan en çok kullanılan 50-60 Pokemon OU'da kalır, geri kalanı ise UU (UnderUsed, az kullanılan) tierini oluşturur. UU'da da testler yapılır, UU'da diğerlerinden daha güçlü olan Pokemonlar ise BL (BorderLine, sınırda/orta çizgide) tierine gönderilirler. UU'da en çok kullanılan 50-60 Pokemon UU'da kalırken daha az kullanılanlar RU veya LU (Rarely Used, nadiren kullanılan veya Lesser Used, daha az kullanılan) tierlerini oluşturur. RU/LU'da diğerlerinden daha güçlü olan Pokemonlar ise BL2 tierine gönderilir. RU/LU'da en çok kullanılan 50-60 Pokemon RU/LU'da kalırken diğerleri NU'ya gönderilir, NU'daki diğerlerinden daha güçlü olan Pokemonlar ise BL3 tierini oluşturur. Pokemon Online server'ında NU'da da ilk 50-60'ın dışında kalan Pokemon'lar ise NEU (Never Ever Used; hiç hiç kullanılmayanlar) tierini oluşturur.

Özetlemek gerekirse:
Uber/OU/BL/UU/BL2/RU veya LU/BL3/NU/NEU

Bunların içinden Uber, BL, BL2 ve BL3; ban listeleridir, yani kullanılışa değil güce bağlıdırlar ve kendilerinin altındaki tieri düzenlemek için vardırlar. Uber tieri dışında oyuncuları yoktur.

OU, UU, RU/LU ve NU ise kullanılışa bağlıdırlar. Örneğin UU'da olan bir Pokemon ondan sonraki ay OU'da çok kullanılırsa OU olur, veya RU/LU'da olan bir Pokemon çok az kullanılırsa NU'ya düşebilir.

BL2'deki bir Pokemon ise ne kadar az kullanılırsa kullanılsın RU/LU'ya düşemez (çünkü o tierdeki Pokemonlardan daha güçlü olduğu için banlanmıştır), ama UU'ya çıkabilir.

Tierlerde sadece o tierdeki ve kendinin altındaki Pokemonlar kullanılabilir. Örneğin Uber tierinde bütün Pokemonlar kullanılabilirken OU'da Uber tierindeki Pokemonlar kullanılamaz. UU tierinde ise UU ve alt tierdeki Pokemonlar kullanılabilir.

Bu kadar teorik bilgi verdik, tier listelerini de verelim bari. 2 tane ana tier listesi var: Smogon'unki ve Pokemon Online'ınki.
https://wiki.pokemon-online.eu/view/5th_Gen_Tier_List
https://www.smogon.com/bw/tiers/
Güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.
Peki OU takımımızda UU bi pokemon kullanmamız sorun olur mu?
(09-09-2011, 05:01 PM)Psychonium link Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Peki OU takımımızda UU bi pokemon kullanmamız sorun olur mu?
(04-09-2011, 03:30 PM)gnaaye link Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Tierlerde sadece o tierdeki ve kendinin altındaki Pokemonlar kullanılabilir. Örneğin Uber tierinde bütün Pokemonlar kullanılabilirken OU'da Uber tierindeki Pokemonlar kullanılamaz. UU tierinde ise UU ve alt tierdeki Pokemonlar kullanılabilir.

Yani OU takımlarında Uber tierindekiler dışında her Pokemon'u kullanabilirsin.