Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Tyranitar
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 248.png]

Tyranitar

[Resim: rock.png][Resim: dark.png]

Ability;
Sand Stream,
Sahaya Sand Storm(Kum fırtınası) getirir ve maç boyunca etkili olur.
Unnerve, Rakibin Berry kullanmasını engeller.

Statlar;
100 / 134 / 110 / 95 / 100 / 61


Genel Bakış;
  Bu defa son derece güçlü ve defansları da oldukça iyi bir pokemonu ele alacağız. Ben bu statlara baktığımda yapabileceğim tek yorum mükemmel olacaktır. Hızı hariç bütün statları iyi ve üstü düzeyde. Aynı zamanda Sand Stream ability'si ile sand takımlar kurmamıza olanak sağlıyor. Aslında Tyranitar aynı zamanda iyi bir lead(lider) oluyor. Lead pokemonların sahip olması gereken Stealth Rock'ı kullanabiliyor. Çok amaçlı bir movepool'a da sahip. Örneğin; Fire Blast kullanabiliyor. Eğer rakip steel yada grass türü bir pokemonla çıkarsa, (mutlaka çıkacaktır) biraz SpA vererek rakibinizi yere serebilirsiniz. Statları da çok yönlü olduğundan hem ofansif hem defansif hemde dengeli olarak kullanılabilir. Örneğin; defansifliğiyle bilinen Ferrothorn'un statları şu şekilde; 74 HP / 131  Def / 116 SpD... Ve ofansifliğiyle bilinen Blazikenin statları; 120 Atk / 110 SpA / 80 Spe.. Türünü değerlendirecek olursak; hem avantajlı hemde dezavantajlı... 6 türe karşı zayıflığı var özellikle Fight tipi vuruşlara karşı savunmasız. Ancak psychic'e bağışık olmak üzere diğer 7 türe karşı dirençli... Move'ların da birde Dragon Dance yükselticisini görüyorum. Bu move ile ofansif bir diziliş kurulabiliyor. Rakipleriniz bazen Rock, Dark tipi olduğunuzu unutup Ghost yada Psychic bir pokemon sürebilir. Böylece Pursuit, Crunch yada Payback gibi bir vuruşla onu nakavt edebilirsiniz. Dragon tipi pokemonlara karşı kullanmak üzere dragon tipi vuruşlara sahip. Aynı zamanda birkaç tanede ice tipi vuruş kullanabiliyor.



Mixed Attacker
move 1: Stealth Rock
move 2: Crunch
move 3: Fire Blast
move 4: Ice Beam / Superpower 
item : Leftovers
nature : Sassy
EVs :  252 HP / 64 SpA / 192 SpD

Yorumlar;
  Bu dizilişle Tyranitar, support(destek) bir pokemona dönüşüveriyor. Aynı zamanda lead olarakta kullanılabilen Tyranitar bu dizilişle oldukça iyi bir defansa ve rakiplerine daha çok zarar vermek için sürpriz vuruşlara sahip. 64 SpA verdiğimiz için Forretress gibi bir pokemona Fire Blast kullanarak KO yapabilir. Stealth Rock ile rakiple karşılaşmadan önce onu yıpratabilirsiniz. Eğer Skarmory yada Ferrothorn gibi bir Spikes vurucusu da kullanıyorsanız rakip daha karşılaşmanın başında hemen hemen yarı canını kaybedecektir. Hatta Volcarona gibi bir pokemon gelirse HP'si yarınında altına düşecektir. İkince saldırımız Stab dark vuruşu Crunch'tır. Bu vuruş ile Ghost ve Psychic pokemonlarını da indirebilirsiniz. Sonuncu saldırımız için Ice Beam yada Superpower ekleyebilirsiniz. Bu vuruşları ele alacak olursak; İce tipi vuruşlar, Dragon, Flying, Grass, Ground tipi pokemonlara super effective vuruyor. Fight tipi vuruşlar ise, Dark, Steel, Rock, Normal ve Ice tipi pokemonlara super effective vuracaktır. Ground, Grass ve Steel tipi vuruşlara karşı zayıf olduğunuzu düşünürsek Ice Beam daha makul gibi duruyor. Bu diziliş ile Fight tipi pokemonlara karşı koyamazsınız. Bu yüzden Natureyi de SpD arttırmak için kullanıyoruz. Zaten defansa ne kadar verilirse verilsin Fight size çok fazla vuracaktır. İtemimiz Leftovers, HP'mizi yükseltmek için tek şansımız...


Specially Defensive
move 1: Stealth Rock
move 2: Crunch
move 3: Pursuit
move 4: Superpower 
item : Leftovers
nature : Careful / Adamant
EVs : 252 HP / 4 Atk / 252 SpD

Yorumlar;
  Bu diziliş ile Tyranitar kelimenin tam anlamıyla duvara dönüşüyor. Kendisini her türlü vuruştan muhafaza edebilen bir dizilişte rakibe sadece hasar vermeye yönelik 3 saldırımız bulunuyor. Bütün defansif pokemonlar Thunder Wave, Toxic, Calm Mind, Roost, Recover gibi vuruşlardan en az  2 sini kullanırken Tyranitar defansif statlarla rakibi oyundan düşürmeyi planlıyor. Bu defa 2 dark vuruşu rakibin pokemon değiştireceğini hissettiğinizde Pursuit vurmalısınız çünkü eğer rakip pokemon değiştirirse gücü ikiye katlanıyor. Crunch'ın ise rakibin defansını düşürme şansı ile rakibin pokemon değiştirmeyeceğini düşündüğünüz zamanlarda işinize yarayacaktır. Sonuncu saldırımız ise Superpower oluyor. Sizi gafil avlamak isteyen Steel tipi pokemonlara karşı çok etkili olacaktır. Ancak bunu kullandıktan sonra pokemonun Atk ve Def'ını düşürdüğünden vurduktan sonra pokemon değiştirmelisiniz. Çünkü hepsi fiziksel olan saldırılarımızın gücü %50 düşüyor...


Choice Band
move 1: Stone Edge
move 2: Crunch
move 3: Pursuit
move 4: Aqua Tail 
item : Choice Band
nature : Adamant
EVs : 252 HP / 36 Atk / 220 SpD

Yorumlar;
  Bu ofansif dizilişte bile 252 HP / 220 SpD veriyoruz. Zaten 134 Atk base statına sahip olan Tyranitar bu şekildede ofansif olabiliyor. Hele birde item Choice Band olursa... Vuruşların tamamı rakibi yıpratmaya yönelik. Rakibin pokemon değiştireceğini hissettiğiniz anda Pursuit basmalısınız. STAB bir vuruş olan Stone Edge'in critic vurma şansı biraz daha fazla. Bug, Fire, Flying, Ice pokemonlara karşı çok etkili olacaktır. Aqua Tail ile de Fire, Rock ve Ground tipi pokemonlara oldukça fazla vurabilirsiniz. %90 Accuracy ve 90 gücü ile kullanılmaya değer bir vuruş. Ve fiziksel olduğu için Choice Band ile kullanılması oldukça doğal.


TyraniBoah (SubPunch)
move 1: Substitute
move 2: Focus Punch
move 3: Fire Blast / Ice Beam
move 4: Crunch 
item : Leftovers
nature : Quiet
EVs : 252 HP / 60 Atk / 176 SpA / 20 Spe

Yorumlar;
  Bu diziliş ile Substitute bastığınızda rakibinizi çıldırtabilirsiniz. Zaten mükemmel defansif statlara sahip olan tyranitarın EV dağılımına baktığımızda onun Tank olmak için kullanıldığını anlayabilirizi. Birkaç pokemonda da kullanılabilen SubPunch çeşidi diziliş bence en etkili olarak Tyranitar'da kullanılacaktır. Focus Punch çok güçlü bir vuruş olmasının yanında pirority level -3 olması ve rakişp vurduğunda işe yaramaması ile sadece Substitute ile kullanılan bir vuruş oluyor. 5 PP'si ve 70 Accuracy'si ise onu tehlikeli yapan faktörlerdendir. Üçüncü saldırımız İki güçlü Special saldırıdan birisi olacaktır. Fire Blast ve Ice Beam etkili olduğu türlere karşı güçlü olacaktır. Crunch ise Ghost, Psychic pokemonlarına karşı güçlüdür. Aynı zamanda rakibin statlarını düşürme yan etkisi de bulunuyor.


Choice Scarf
move 4: Stone Edge
move 2: Crunch
move 3: Pursuit
move 4: Superpower 
item : Choice Scarf
nature : Jolly
Evs : 4 HP / 252 Atk / 252 Spe

Yorumlar;
  Tyranitar için bir adet daha Choice diziliş yapıyorum. Eğer diğer Choice diziliş ile önce vuramamak canınızı sıkıyorsa bu diziliş tam size göre... Superpower haricinde bütün saldırılar aynı ve hız önemli olduğundan bu defa HP'ye önem vermiyoruz. Çünkü bu defa Atk bizim için çok daha önemli hale geliyor. Saldırıları zaten diğer dizilişte anlattığım için bir daha yazmaya gerek duymuyorum. Yalnızca SpA'a ihtiyacımız olmadığından nature'yi değiştirdik. Ve Hızı maksimum'a çıkarttık. Önceki EV'lerde önce vuramadığınız için HP'ye 252 ve SpD'a da 220 EV vermiştik. Bu defa böyle bir sıkıntı yok ancak rakibi tek vuruşta indirmemiz gerektiği için EV dağılımını bu şekilde yaptık.



Dragon Dance
move 1: Dragon Dance
move 2: Stone Edge
move 3: Crunch
move 4: Fire Punch / Aqua Tail / Ice Punch 
item : Air Balloon / Lum Berry / Life Orb
nature : Jolly
Evs : 4 HP / 252 Atk / 252 Spe

Yorumlar;
  Bir önceki gibi tamamen ofansif bir diziliş. Bu defa risk daha fazla ancak Dragon Dance yükseltmesini yaptığınız zaman daha ölümcül bir silaha dönüşüyor. Özellikle Chansey gibi tür üstünlüğü bulunmayan defansif pokemonlara karşı Tyranitar'ı kullanırsanız en az bir defa Dragon Dance basma şansınız olmuş olur. İki defa basıldığında Choice Scarf'ta olduğu kadar hıza ulaşıyorsunuz ve istediğiniz zaman istediğiniz haraketi kullanma şansı ile diğer dizilişe üstünlük sağlıyor. Ancak dediğim gibi riskler bu dizilişte daha fazla olduğundan diğer dizilişide tercih edebilirsiniz. Çünkü Dragon Dance basamadığınız takdirde rakipleriniz sürekli size üstünlük sağlayacak ve Tyranitar hiçbir işe yaramadan KO olacaktır.
  Saldırılarımızı inceleyecek olursak ilk üç saldırıyı diğer dizilişlerde de analttığımdan geçiyorum. Sonuncu saldırı için seçiminiz önemli. Fire, Water yada Ice tipi fiziksel vuruşlardan birisini seçmelisiniz. Fire Punch ilk seçim olarak veriliyor ve Aqua Tail'ın da avantajları var. Eğer rakibiniz Sunny Day team kurduysan Aqua Tail işinize yarayacaktır. Ama eğer Ninetales'ten sonra Venusaur, Shiftry, Exeggutor gibi pokemonlar çıkartırsa Tyranitar'ı çıkarmanız büyük bir şok yapacaktır. Bu aşamadan sonra da Fire Punch yada Ice Punch işinize yarar.
  İtemimizi doğru seçmekte Tyranitar için çok önemli... Air Balloon ilk sırada çünkü rakibinizin Ground tipi vuruşlar yapamaz ve bu size 1 el kazandırır. Böylece Dragon Dance'ı da basmış olursunuz. Lum Berry ile pokemonunuzun Status'ünü iyileştirebilirsiniz. Ancak bunun yerine takımınıza Heal Bell kullanıcı alabilirsiniz. Life Orb ile Choice Band kadar olmasada verdiğiniz hasarı arttırabilirsiniz.



Karşılanması;
  Hızlı bir fight tipi pokemonla kolayca karşılanabilir. En az 1 kere Speed Boost kullanmış Blaziken, Bulk Up ile yükseltilmiş Conkeldurr yada Dragon Dance kullanmış bir Scrafty ile kolaylıkla KO yapılabilir. Yada Heracross'da kullanabilirsiniz. Ancak Choice Scarf yada Dragon Dance kullanmış Tyranitar'a karşı Heracross etkisiz kalacaktır. Politoed'u karşısına sonradan çıkarıp hem havayı değiştirebilir hemde Hydro Pump ile KO yapabilirsiniz.