Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Ayrı bir "Pokemon nedir?"
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: Pokemon_logo.jpg]



Pokemon ilk kez 1989 yılında düşünce olarak ortaya atılmış , 1995 yılında Satoshi Tajiri tarafından video oyunu olarak piyasaya sürülmüştür. Etimolojik olarak pokemon İngilizce pocket ( cep ) ve monster ( yaratık ) kelimelerinden türetilmiş böylelikle “Pokemon” halini almıştır . Türkçe’ye “Cep Canavarları” olarak geçmiştir . Pokemon – pocket monsters , cep canavarları – kelimesindeki hikmet ise , Satoshi Tajiri’nin “poke toplar” sayesinde pokemonları cebe sığacak şekilde tasarlamış olmasıdır .

İddiaya göre , Pokemon’un yaratıcısı Satoshi Tajiri’nin küçükken böcek toplama hobisi kendisini bu fikre ve maceraya itmiştir . Daha sonra bir oyun programcısı olan Satoshi Tajiri , geliştirdiği pokemon fikrini sektöründe dev olan Nintendo’ya götürür fakat Nintendo bu fikrin fazla ilgi çekmeyeceğini düşünerek projeyi rafa kaldırır . Fakat ardından kısa bir süre sonra Pokemon’un video oyunu yapımı üzerine Satoshi Tajiri ile anlaşılır ve bahsettiğimiz üzere video oyunu piyasaya sürülür . Başlarda pek ilgi çekmeyen bu oyun , Tajiri’nin eklediği ufak bir detay – ki bu en son pokemon olan Mew’i ortaya çıkarmakla ilgilidir – Pokemon’un gameboy dünyasında fırtınalar estirmesine sebep olur . Pokemon Mario’nun ardından tüm zamanların en çok satılan ve başarılı ikinci video oyunu temelli yapımı olur . 28 Mayıs 2010′da yapılan açıklamaya göre Pokémon video oyunu satışları toplamda 200 milyonu geçmiştir .

Video oyunu bu kadar tutmuşken projeyi daha da detaylandırmak ve yaymak üzere Tv Tokyo ile anlaşılır ve Pokémon çizgi film ( anime ) olarak yayınlanmaya başlar . Böylelikle Pokémon’un ünü daha da artarak dünyayı kaplayan bir çılgınlık haline gelir . 13 sezondur 800 ü aşkın bölümüyle çizgi filmi ve 14 filmi yayınlanmıştır ( 15  de diyebiliriz (Black/White) ) . Çeşitli ülkelerde çocuklar kendilerinin de pokemon olduklarını düşünerek çeşitli tehlikeli işlere girişmiş hatta ülkemizde bir çocuk uçabildiği inancıyla – kendisini Charizard(Pikachu da olabilir) zannederek -  balkondan atlayarak vefat etmiş bunun üzerine de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da desteği ve belki teşvikiyle pokemon Türkiye’de yayından kaldırılmıştır .

[Resim: ash-225x300.jpg]
Pokémon çılgınlığından bir örnek

Pokémon dünyasının bizim dünyamızdan iki farkı vardır , birincisi hayvanların yerinde pokemonların bulunması , ikincisi ise yetişkinlerin gerçek hayatla alakalarının olmamalarıdır . Açarsak , pokemon dünyasında kedi , köpek yerine meowth , growlithe bulunmaktadır . Yetişkinler otoriter ya da rehber değil olsa olsa yardımcı , bilge ya da yol göstermektedir . Roket takımı , Giovanni gibi istisnalar hariç elbette ki . Bu iki fark dışında pokemon dünyasında tıpkı bizim dünyamız gibidir hiçbir farklılık  yoktur .

[Resim: 1247_1-300x291.jpg]

Pokémon’un hikayesi de bir pokemon ustası olmak isteyen 10 ( ya da 11 ) yaşındaki Ash Ketchum ( Japonya’da Satoshi denmektedir )  ilk pokemonu olan Pikachu’yu Profösör Oak’tan alarak ilk macerası olan İndigo Ligi’ne katılma yarışıyla başlar . Ardından edindiği yol arkadaşları – ki bu yol arkadaşları  birkaç sezon sonra değişmiştir – ile birlikte farklı maceralara yelken açmış , pokemon ustası olma yolundaki hayaline adım adım yaklaşması hikaye edilmiştir .  Ash Ketchum Türkiye’de Ahmet Taşar tarafından seslendirilmekte olup , Amerika’da Veronnica Taylor tarafından seslendirilmiştir ( Annesi’ni de aynı kişi seslendirmektedir Amerika’da ) Türkiye’de ilk yayınlandığı yıllarda saat 16.30′ta ATV kanalına milyonlarca çocuğu kilitlemiştir muhtemelen .

ALINTIDIR.
"Ahmet Taşar" bu adamın sesine hayranım sırf onun sesi yüzünden tr dublajı çok seviyorum-çeviri saçma olsa da-    Paylaşım için teşekkürler :)