Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Competitive Pokemon'a Giriş 101 - Saldırılar ve "Hold Item"leri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4
Pokemon çevremizdekilere göre bir çocuk oyunudur. Peki aslında, gerçekten öyle mi? İyi bir Pokemon oyuncusu olmak için özellikle matematikte çok iyi olmanız, önsezilerinizin iyi olması lazım desem? Hatta daha ileri gidip satrançtan bile daha çok strateji gerekli desem?

İşte burada, hep birlikte, Pokemon'un gerçek dünyasına adım atacağız. İyi bir Pokemon ustası olmak için gereken şeyleri birlikte öğreneceğiz.

EV'ler, IV'ler ve Nature'ler hakkında konular açtık. İleride bir daha bunları detaylı bir şekilde işleyeceğiz. Şimdi sadece onların ne olduğunu bilmeniz yeterli.

Küçük adımlarla, önce en basitten başlayalım. IV, EV ve Nature'lar dan sonra bir Pokemon'u belirleyen en önemli şeyler nelerdir? Saldırıları tabii ki!

Doğru Saldırıları Seçmek

1- Aynı tür saldırıları kullanmayın. Bundan sonra bilgisayara karşı değil, insanlara karşı oynayacaksınız. Bu kuralın tabii ki istisnaları var (bunlardan ileride bahsedilecektir) ama genelde aynı türe ait 1'den fazla can götüren saldırı kullanmak sizi o saldırıya dayanıklı olan türe karşı zor durumda bırakır ve rakibinizin işini kolaylaştırır.

2- Kullanmak için iki tur geçen saldırılardan uzak durun. Bunlar Dig, Dive ve Fly'dır. Hem rakibiniz hangi saldırıyı seçtiğinizi daha siz kullanmadan öğrenmiş olur, yani siz bir tur kaybedersiniz ve rakibiniz Pokemon'unu o saldırıdan az hasar görecek bir Pokemon'a değiştirebilir; hem de Protect veya Detect bilen bir Pokemon tarafından %100 durdurulursunuz.

Blast Burn, Frenzy Plant, Giga Impact, Hydro Cannon, Hyper Beam, Roar of Time ve Rock Wrecker da bu kategoriden saldırılardır. Bunlarda bekleme turu saldırı kullanıldıktan sonradır, yani rakip bunların kullanıldığını önceden göremez ama yine de rakibe bir tur verildiği için kullanılması önerilmez. O turda rakip sizin Pokemon'unuza zarar verebilir, veya Swords Dance/Dragon Dance/Calm Mind türevi bir saldırı kullanıp başınızı derde sokabilir.

Bunun dışında yine kullanılması 2 tur süren ama kullanılması o kadar da yanlış olmayan 2 saldırı var. Bounce %30 ihtimalle rakibi felç ettiği için rakibi risk almaya zorlamış olursunuz; Shadow Force ise Protect/Detect kullanılsa bile vurduğu için o kadar da kötü bir saldırı sayılmaz.

3- Pokemon'unuzun türüyle aynı tür saldırılar kullanın. Bu saldırılar normalden yaklaşık 1,5 kat daha çok can götürür. Örnek vermek gerekirse Starmie tarafından güçleri aynı 2 saldırı (Surf ve Thunderbolt) Moltres'e karşı kullanılırsa (iki saldırı da super effective) Surf 72.9% - 86% can götürürken Thunderbolt 48.6% - 57.3% can götürür. Buna Same Type Attack Bonus yani STAB denir.

4- Statlarınızı yükselten saldırılar sizi zafere götürecektir. Dragon Dance, Calm Mind, Swords Dance, Agility gibi. Statın her 1 seviye yükselmesi demek o özelliğin %50 artması demektir. Örnek vermek gerekirse 2 kere Dragon Dance yapmış bir Gyarados'un hızı ve atağı 2 katına çıkar. Böyle bir Gyarados'un karşısında çok az şey durabilir. Aynı şey Suicune (Calm Mind), Snorlax (Curse), Weavile (Swords Dance), Metagross (Agility) ve Dragonite (Dragon Dance) gibi pek çok Pokemon için geçerlidir.

Sadece can götüren saldırılar kullanmak yanlıştır.

5- Saldırıları Pokemon'un Attack ve Special Attack özelliklerine bakarak seçin. Örneğin Blissey'in Attack'ı 10, SpA'sı ise 75. Blissey Flamethrower/Fire Blast öğrenebiliyorken niye Fire Punch öğretesiniz ki?

***

Bildiğimiz gibi başkalarıyla savaşırken item kullanamıyoruz, ama Pokemonlar kendilerine verdiğimiz itemleri kullanabiliyorlar. Bu yazının son bölümünde kullanabileceğimizi göreceğiz.

Leftovers: Her tur Pokemon'un HP'sinin 1/16'sını iyleştiriyor.

Black Sludge: Zehir türleri için Leftovers'ın aynısı, ama diğer türlerin her tur 1/8 canını götürüyor.

Choice Band: Pokemon'un Attack'ını %50 arttırıyor ama Pokemon kullandığı ilk saldırıyı Pokemon değiştirene kadar kullanmak zorunda.

Choice Scarf: Pokemon'un hızını %50 arttırıyor ama Pokemon kullandığı ilk saldırıyı Pokemon değiştirene kadar kullanmak zorunda.

Choice Specs: Pokemon'un Special Attack'ını %50 arttırıyor ama Pokemon kullandığı ilk saldırıyı Pokemon değiştirene kadar kullanmak zorunda.

Damp/Heat/Icy/Smooth Rock: Saldırıyla başlatılan hava olaylarının 5 yerine 8 tur sürmesini sağlıyor. (Rain Dance/Sunny Day/Hail/Sandstorm)

Light Clay: Light Screen ve Reflect saldırılarının 5 yerine 8 tur sürmesini sağlıyor.

Expert Belt: Super Effective saldırıların normalinden %20 daha çok can götürmesini sağlıyor.

Life Orb: Her saldırı %30 daha çok can götürür, ama saldıran Pokemon her tur %10 can kaybeder.

Muscle Band: Attack vuran saldırılar %10 daha çok can götürür.

Wise Glasses: Special Attack vuran saldırılar %10 daha çok can götürür.

Scope Lens: Critical hit şansını arttırır.

Wide Lens: Saldırıların vurma ihtimalini (accuracy) %10 arttırır.

Brightpowder: Rakibin saldırısının vurma ihtimalini %10 azaltır.

Quick Claw: Hıza bakılmaksızın bu iteme sahip her Pokemonun %18.75 ihtimalle ilk vurma şansı var.

Focus Sash: Eğer bu iteme sahip Pokemon %100 candaysa tek saldırıda ölmez, 1 canla dayanır.

Toxic Orb: Pokemonu Toxic-zehirler. Sadece Breloom için iyi bir item.

((17.04.2012 not: 5. nesilde yeni itemler geldi. en kısa zamanda onları da ekleyeceğim.))
Çok güzel olmuş şu same type atack bonusu hiç duymamıştım işime çok yaradı.Eline sağlık
Bu yazdıklarını Pokemon'a çocuk oyunu diyen birisine okutsak ağzı açık kalır :D
Genelini bildiğim halde yinede bilmediklerim çıkıyor aradan. Sitemizde böyle eğitici yazıların olması güzel oluyor, tebrik ederim.
Breelom için zehirlenmek niye iyi?
(11-09-2010, 06:30 PM)Glacia link Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Breelom için zehirlenmek niye iyi?

Poison Heal ability'si var.
Kendinmi yazdın harika olmuş! :yourock:
Harbi güzel bir ders olmuş devamını bekliyoruz öğretmenim  :zx:  ;]
Baya birşey öğreniyorum ... :D

teşekkürler devamı varsa bekleriz .... :D

Evet kendim yazdım, ve devamı yarın gelecek. EV, IV, Nature'ler, saldırı seçme ve itemler konusunda makaleler var zaten. Yarın ise çok kullanılan Pokemonları teker teker inceleyeceğim.
toxic orb neden sadece breelom için olsunki anlmadım  , sürü pokemon var toxic orb a ihtiyaç duyan  Sweat
Sayfalar: 1 2 3 4