Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: IV Değerleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4
Merhaba arkadaşlar.IV konusunu birçok kişi hatırlıyordur.Bu konuyu daha iyi anlaşılması için tekrar yazmak istedim,ayrıca bazı yerlerini silmişim yanlışlıkla ama resimleri filan da gitmişti zaten  :)

IV'in açılımı individual values yani "birey değerleri"dir.Bu değerler 0'dan 31'e kadar değişir.Özelliklerine gelecek olursak adı da belirttiği gibi bir pokemona özgü değerlerdir.Daha önceden birisinin söylediği gibi IV'leri pokemonların genleri gibi düşünebiliriz.Yani canlıların genleri gibi her pokemonun kendi IV'leri farklıdır ve her pokemon için sabittir bu yüzden hiç bir zaman değişmezler.Özelliklerini anladığımıza göre işlevine geçebiliriz.


IV'lerin basit olarak iki işlevi vardır:
*Pokemonun statlarını belirlemek
*Pokemonun kullandığı Hidden Power saldırısının gücünü ve türünü belirlemek.


Statları şu şekilde belirler:
Pokemon oyunlarında karşımıza bir pokemon çıktığında,oyun otomatik olarak o pokemonun her bir statına bir IV değeri verir.Birden fazla stata aynı değeri de verebilir tabii.IV'i daha önceden gene benzettiğimizi ve değişemediğini hatırlatırsak onları oyun boyunca değiştirme imkanımız olmayacaktır.Yani bilgisayar o pokemonla ilk karşılaştığımızda statlarına hangi değeri vermişse o değerler aynen kalır  :) .IV'lerin değişmediğini üçüncü kere vurguladıktan sonra pokemon statlarını nasıl etkilediğine geçebiliriz sanırım.


IV'in statları etkileme mantığı EV'deki gibidir.IV değeri ne kadar büyük bir değer olursa IV değerinin ait olduğu stat da o kadar yüksek olur.Bu yüzden bir pokemonun herhangi bir statının IV değerinin 31 olması demek o statın IV ile sahip olabileceği en yüksek değer demektir.

Peki oyunlarda bilgisayarın hangi stata hangi IV değerini verdiğini nasıl anlıyoruz ?
Bunun için matematiksel bir hesaplama yapmamız ve pokemonumuzla ilgili bazı bilgileri bilmemiz gerekiyor.Bu bilgilerden bilmediğimiz pokemonumuzun statının EV değeri olabilir.EV değerlerine oyun içinden bakamadığımız için pokemonumuzun savaştığı pokemonların verdiği EV değerlerini önceden kaydetmemiz gerekiyor.Eğer pokemonunuz hiç bir pokemonla savaşmadıysa EV değerleri "0" olacaktır.Hesaplamamız şu şekildedir:


[Resim: HPStatCalcGen34.png]
[Resim: OtherStatCalcGen34.png]

Üstteki resim HP statı için kullanılacak hesaplamadır.Alttaki ise geri kalan tüm statlar için kullanılabilir.HP statımızın farklı hesaplanma nedeni HP statını arttıran ya da azaltan bir Nature olmamasıdır.Hatta farkettiyseniz üstteki tabloda yokken alt tabloda Nature'nin eklenmiş olduğunu görürsünüz.Nature yazan yere pokemonumunuzun Nature'si hesaplayacağımız statı arttırıyorsa işlemi 1.1 ile azaltıyorsa 0.9 ile çarpıyoruz.

Zor geldiğini biliyorum ve bu yüzden IV'i otomatik hesaplayan bir kaç tane site vereceğim:

Serebii IV Hesaplayıcı
PsyPokes IV Hesaplayıcı
Marilland IV Hesaplayıcı

Normal hesaplamadaki gibi bilgileri bu hesaplayıcılardan birine yazdığımızda otomatik olarak IV'ini hesaplayacaktır.

Stat konusunda son olarak hesaplamada siz de farketmiş olacaksınız ki pokemonumuzun statlarını sadece IV değerleri etkilemiyor.Pokemonumuzun statını EV değerleri,pokemonun Nature'si,Statın sahip olduğu Base Statı ve pokemonun seviyesi de etkilemektedir.Bunlarla ilgili bilgiler için konunun altındaki kavram bilgisine bakabilirsiniz.

[color=black]İkinci olarak IV'in Hidden Power'ı etkilemesiyle ilgili burdaki konudan yardım alabilirsiniz.

Kavram Bilgisi
Spoiler:
Stat:
Pokemonun sahip olduğu Attack,Defense,Special Attack,Special Defense ve Speed'inden her birine verilen ad.
EV:
Ev konusuna ulaşmak için tıklayın
Nature:
Nature konusuna ulaşmak için tıklayın
Base Stat:
Belirli bir pokemonun statlarıyla ilgili genel istatistiklerdir.Adı aynı olan pokemonların Base Stat'ları da aynıdır.
Genel olarak anladım ben numel kasmak istiyorum ateş ve toprak pokemonu ... [Resim: 322Numel.png] 

sp attack IV'si 31'e yakın olucak ... doğası modest ... ev ise 252 ...

Çok teşekkür ederim ... Pokemonu kasmak ıcın bunu bekliyordum ...

Özel ( dv ) stat ile aynı mı bu IV ... ? ? ?
dv genelde 1 ve 2.generasyoniçin kullanılıyor ama sistem farklı 3.jenerasyon ve sonrasında.Dv 3. ve 4.jenerasyon için bahsediliyorsa ivlerden bahsediliyordur.
evet oyunda 4. nesıl mapler var ...... Zaten 3. nesıldı admın 4 yaptı ...

hıdden power olayı nedır kasacagım ama eksık olmasını ıstemıyorum fazla ....  :(
bu arada camerupt gibi bir pokemonunun s.attackını fullemeni önermiyorum.Attack da ağırlıklı olmal.Çünkü attack ve sattack statları birbirine çok yakın ve yüksek.Ayrıca earthquake gibi harika bir saldırının gücünü düşürmek bence hiç iyi değil hem de stab(canavarın typeı movela aynı olduğu için saldırı daha güçlü oluyo yani.).Bnce bidaha düşün derim tabi senin bileceğin iş.
earth power var 90 vuruyor ...  Eruption bu saldırı sp attack ısıtyor 150 vuruyor ateş türü birde solarbeam , flash cannon felan da özel güçler o yüzden ....

movela derken o ne oluyor ?
he sn camerupt diyince 3.geni kastettin sandım tm ozaman  Confused
Kasmammı önerdiğin pokemonlar var mı  ? ? ?  Tür tür güçlü olanlar ... :)
baya baya "competitive Pokemon" olayını bilen varmış sitede ya, bi tek benim sanıyodum :P Shoddy veya PO oynayan, Smogon'a üye olan var mı? :P

Mesaj  [time]Eylül 06, 2010, 02:53:02 ÖS[/time] tarihinde birleştirildi.
(02-09-2010, 01:44 PM)beedrill link Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Kasmammı önerdiğin pokemonlar var mı  ? ? ?  Tür tür güçlü olanlar ... :)

En çok kullanılan Pokemonlar:

1- Heatran 
2- Scizor 
3- Gyarados
4- Tyranitar
5- Rotom (tüm formları)
6- Starmie
7- Jirachi
8- Infernape
9- Metagross
10- Swampert

NOT: Salamence, Garchomp, Manaphy, Mew, Deoxys, Wobbuffet, Wynaut ve stat toplamı 600'ün üstündeki bütün efsaneviler banlanmıştır.

Herhangi bir Pokemonu nasıl kassam diyorsanız şuradan bakabilirsiniz:

www.smogon.com/dp/pokemon/[pokemonun adı]

örneğin www.smogon.com/dp/pokemon/articuno sizi articuno'nun sayfasına götürür.
Alıntı:NOT: Salamence, Garchomp, Manaphy, Mew, Deoxys, Wobbuffet, Wobbuffet ve stat toplamı 600'ün üstündeki bütün efsaneviler banlanmıştır.

Banlanmıştır derken ...  Verdiğin link güzelmiş :) İngilizce olsada ...
Sayfalar: 1 2 3 4