Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Pokemon Diamond & Pearl Trilogy
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
UYARI: POKEMON 10-11 VE 12.FİLMLERİ İZLEMEYENLER İÇİN BU YAZIDA FENA HALDE SPOILER BULUNMAKTADIR, OKUMAMALARI TAVSİYE EDİLİR

Pokemon film serisi 1998 yılından bu yana devam etmekte... 2009 yılı dâhil olmak üzere şimdiye kadar hiç sektirmeden her yıl bir film sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Bu da demek oluyor ki şimdiye kadar 12 birbirinden ilginç ve güzel film Pokemon severlerle buluştu.

Bu yazıda ilk dokuz filmi bir köşeye bırakıp Pokemon Diamond & Pearl Trilogy olarak adlandırılan 10.-11.-12. film üzerinde duracağım. Çünkü film serisi içinde yalnızca bu üç film birbiri ile bağlantılı konular içermektedir.

İlk filmden bu yana filmlerin tümünde yönetmenlik koltuğunda oturan Kunihiko Yuyama 1952 doğumlu, Japonya’da bir hayli ün sahibi olmuş bir anime film yönetmenidir. Son 12 yılda yönettiği 12 Pokemon filmi ile ününü zirveye taşımıştır.

Kunihiko Yuyama’ya göre “Pokemon bir serüvendir ve bu serüven insan hayatı devam ettikçe devam etmelidir.” Bu söylediğini uygulamada da gösterirse Pokemon’un birçok filmi daha bu seriye eklenebilir.

Yönetmen Kunihiko Yuyama, trilogy hakkında ise Pokemon serisinin zirvedeki filmleri olacağını ve efsane Pokemonların birçok gizemlerinin ortaya çıkarılacağını söylemişti. Nitekim üç film toplamda 150 milyon dolara yakın bir gelir elde etti. Yapıldığı yıllarda ülkenin en iyi anime filmleri arasında gösterildi ve her film ortalama 5 milyon izleyiciyi sinemalara çekti.

Peki, ama nedir Pokemon Diamond & Pearl Trilogy? Adından da anlaşılacağı gibi üç filmlik bir film serisi… Pokemon 1997’de TV hayatına merhaba dediğinden bu yana her sezona farklı isimler vermekte ve bu şekilde sezonları, filmleri ve oyunları birbirinden ayırmaktaydı. Diamond & Pearl, Pokemon’un 4.nesil Pokemonlara, 4.nesil oyunlara ve 10-11-12.Sezona topluca verdiği isimdir. Buradan yola çıkarak filmler de bu isimler altında anılmıştır.

Diamond & Pearl Trilogy’de temel olarak ele alınan konu, Zaman Boyutu, Uzay Boyutu, Karşıt Dünya ve bizim dünyamız arasındaki dengeleri, bu dengelerin neden ve nasıl olduğunu, dengeler bozulursa neler olacağı gibi sorulara cevap vermektir. Şimdi filmleri tek tek ele alarak konunun derinine inelim…


POKEMON 10: THE RISE OF DARKRAI


[Resim: The_Rise_of_Darkrai_2.JPG]

Filmin konusundan bahsetmeden önce filmde yer alan efsane karakterleri tanıyalım:

DIALGA:


[Resim: 483.png]

Dialga, Zaman Boyutu’nun sorumlusudur. Kısaca geçmiş ve gelecek zamanı kontrol eder. Uzay-Zaman dengesinin sağlanmasında zaman kolunu temsil eder. Ejder-Çelik türüne sahiptir ve zaman yolculuğu, zaman döngüsü oluşturma gibi yetenekleri vardır.


PALKIA:

[Resim: 484.png]

Palkia ise Uzay Boyutu’nun sorumlusudur. Mekânsal olayları kontrol eder ve Uzay-Zaman dengesinin sağlanmasında uzay kolunu temsil eder. Ejder-Su türüne sahiptir ve mekân taşınması, uzaya hapsetme gibi yeteneklere sahiptir.


DARKRAI:

[Resim: darkrai.png]

Darkrai, yaşayan tüm canlıların rüyalarını kontrol edebilmekte ve onların kâbus görmelerini sağlamaktadır. Karanlık türe sahiptir ve genellikle insanlar içinde bulunmaz.



Karakterleri tanıdıktan sonra filmin konusundan bahsedelim. 10.Film, aynı zamanda trilogynin başlangıcı, Uzay-Zaman boyutlarındaki dengenin bozulması ile başlıyor. Bu dengenin bozulmasını sağlayan da Dialga ile Palkia’nin savaşı oluyor.


[Resim: 5603.jpg]
Dialga ve Palkia Uzay-Zaman Boyutlarının Kesişiminde Savaşırken


Uzay Boyutu’nun Zaman Boyutu ile çarpışması sonucunda boyutlar arası bir karmaşa yaşanır ve bu karmaşa sırasında uzaydan sorumlu Pokemon Palkia yaralanarak boyutundaki bir çatlaktan dünyamıza girer. Palkia’nın dünyamıza girmesi ile Darkrai’nin diğer pokemonlara göstermiş olduğu kâbuslar maddeleşir. Yani etraf Pokemonların kabusları ile dolar. Tabii yerel halk bunu Darkrai’nin yaptığını düşünerek Darkrai’ye saldırır. Alamos Kasabası halkı bu anda bir şeyin daha farkına varırlar. Kasaba uzayda döngüye girmiştir ve kasabayı hiç kimse terk edememektedir. Tüm bunların gerçek sorumlusunu yalnızca Darkrai bilmektedir. Çünkü Darkrai böyle bir şeyin olacağını yüz yıllar öncesinden bilmektedir. Bu nedenle yüz yıl kadar önce kasabanın ünlü mimari Gaudy’e Uzay-Zaman Kulelerini yapması ile ilgili bir kâbus gördürür. Bu kule dünyanın en büyük müzik kutusu niteliğindedir. Kuleden her saat başı ya da isteğe bağlı olarak her zaman melodik ritmler halka duyurulur. Gaudy, Uzay-Zaman dengesinin bozulacağını rüyasında gördüğü için bunun önlemini önceden alarak günlüğüne “Uzay-Zaman yaratıkları şehrin ortasında çarpıştıklarında Oracion dünyayı kurtaracaktır” yazmıştır.

[Resim: SpaceTimeTower.PNG]
Uzay-Zaman Kuleleri


Darkrai, kendisine yapılan saldırılara aldırmayarak asıl sorumlu Palkia’nın şehirden gitmesi için çabalar fakat Palkia’nın kasabaya girişi ile kasaba Uzay Boyutuna geçiş yapar. Bu arada Dialga da Palkia’yı kovalamaktadır. O da kasabaya girer ve boyutlar arası süren savaş Alamos Kasabası’na taşınmış olur. Bu büyük ve yıkıcı savaş öyle büyük etkiler yapar ki ortaya çıkan enerji kasabayı eritip yok etmeye başlar.

[Resim: 5900.jpg]
Erimeye Başlayan Alamos Kasabası


Bu sırada ünlü mimar Gaudy’nin günlüğünü inceleyen torunu, bilim adamı, Tonio, Oracion’un kurtuluş için tek yol olacağını keşfeder. Oracion’un ne olduğu konusunda fikri olan tek kişi ise yüz yıl kadar önce insanlar tarafından dışlanan Darkrai’nin kasabada yaşamasına izin veren Alice’in torunu olan Alicia’dır. Alicia, Oracion’un ne olduğunu Tonio’ya anlatır ve böylece şehri eriyip yol olmadan önce kurtarma operasyonu başlar…


[Resim: 5916.jpg]
Oracion

Bu film sonunda Uzay-Zaman dengesi yeniden sağlanır fakat kimsenin o anda göremediği ve anlayamadığı bir sorun ortaya çıkmıştır. Bu sorun da 11.filmde konu olarak işlenmiştir.


POKEMON 11: GIRATINA AND THE SKY WARRIOR


[Resim: 31ene09-boxpokemon11.jpg]


Filmin konusuna geçmeden filmde rol alan efsane karakterleri tanıyalım:

GIRATINA:

[Resim: Giratina.png][Resim: Giratina_OriginForm.png]


Solda görünen Giratina’nın bizim dünyamızdaki formudur. Sağda görünen ise Giratina’nın Reverse(Zıt)Dünya’da aldığı formdur.

Giratina, Reverse World(Zıt Dünya) denilen ve bizim dünyamızın bire bir karşıtı olan, daha doğrusu ayna arkası olarak isimlendirilen bölümünün sorumlusudur. Bu iki dünya arasında kapı açıp geçiş yapabilen tek pokemondur.


SHAYMIN:

[Resim: art_shaymin.PNG][Resim: shaymin_sky_forme_artwork.png]

Solda Shaymin’in Land Form’u yani normal hali görülmektedir. Sağda ise Shaymin’in Sky Form yani uçuş formu görülmektedir.

Shaymin, “Doğa Ana” olarak anılmaktadır. Dünyadaki doğa faaliyetlerinden sorumludur. Aynı zamanda kendisi zehirli ve kirli havayı vücudunda temizleyerek dışarı temiz hava şeklinde verebilmektedir. Bu yeteneğine Seed Flare denilmektedir.


11.Film, Giratina adlı pokemonun dünyamıza geçiş yaparak o anda dünyamızda bulunan Dialga’yı kendi boyutuna çekerek saldırması ile başlar. Bu sırada çok küçük bir cüsseye sahip olan (30 cm) Shaymin, bu dev yaratıkların savaşı sırasında savrularak Zıt Dünya’ya geçiş yapar.

[Resim: 6018.jpg]
Giratina, Dialga'yı Zıt Dünya'ya Çekerken


Shaymin, Giratina’nın dev cüssesinden korkarak kaçmaya çalışır, bu sırada Seed Flare denilen yeteneğini kullanarak Zıt dünyada ne olduğu bilinmeyen zehirli gaz bulutlarının bir kısmını içine çekerek dışarı temiz hava verir. Bunu yaptığı sırada bilmeden boyutlar arası bir kapı açar. Bunu fırsat bilen Dialga kaçarak uzaklaşır. Kaçarken de Giratina’ya zaman döngüsü saldırısı yaparak Giratina’nın dünyamıza kapı açmasını engeller.

Giratina’nın durup dururken neden Dialga’ya saldırdığını daha sonra anlamaktayız. 10.Filmdeki büyük savaş Zıt Dünya'da zehirli bulutların oluşmasını sağlamıştır. Burada temel konuyu hatırlarsak, bu dünyaların birbiri ile bağlantılı olduğunu ve birbirinden etkilendiğini aklımıza getirebiliriz. Giratina, dünyasındaki bu rezilliği ortaya çıkaran Dialga ve Palkia’ya düşman olur ve onlarla savaşmaya karar verir.


[Resim: 6053.jpg]
Zıt Dünya'da oluşan zehirli gaz bulutları


[Resim: 6066.jpg]
Zıt Dünya


Bu arada Zıt dünya'nın bizim dünyamızın ayna arkası olduğunu bir kez daha hatırlatarak konuyu anlatmaya devam edelim. Bu sırada Shaymin’in açtığı kapı yüzünden Dialga’yı elinden kaçıran Giratina, Shaymin’e çok kızar. Onun peşine düşer. Giratina parlak yüzeylerde(ayna gibi)dünyayı görebilmektedir ve parlak yüzeylerde iki dünya arasında kapı açabilmektedir. Shaymin’i bu şekilde bulur ve boyutuna çeker.(kendisi dünyaya giremez o nedenle onu içeri çeker) Bu sırada Giratina’nın gücünü ele geçirmeye çalışan Zero adındaki eski bilim adamı, mükemmel bir plan kurarak Giratina’nın boyutuna geçmeyi başarır ve Giratina’yı dünyaya çıkarır. Giratina’nın isteği de budur çünkü Dialga bu gücünü elinden almıştır. Giratina, dünyaya çıkıp Dialga’yı aramaya çalışırken Zero mükemmel planının son aşamasını gerçekleştirir ve Giratina’yı yakalar.


[Resim: 6082.jpg]
Giratina'nın Zero'nun Gemisi Tarafından Yakalanması


Zero Giratina'nın gücünü kopyalar ve bu sırada Giratina’nın tüm gücünü bitirir. Giratina ölmek üzere iken Shaymin Aromaterapi ile onu kurtarır. Bundan sonra ise bambaşka bir sorun ortay çıkmıştır. Zıt dünya ile gerçek dünyanın buzulları arasındaki bağlar Zero tarafından koparılınca buzullar hareket etmeye başlar. Buzulları hiçbir güç durduramazken, buzullardan sorumlu efsane Pokemon Regigigas devreye girer fakat o da başarısız olur. Son çare olarak Ash, Shaymin ve Giratina Zıt dünyaya geçerek müthiş bir mücadeleye başlarlar…


[Resim: 6098.jpg]
Buzullar

Bu filmin sonunda ise Giratina, İki dünya arasındaki bağları sağlamlaştırdıktan sonra Dialga’yı aramak için uzaklaşır. Böylece boyutlar arası denge bir kez daha sağlanmış olur. Buraya kadar boyutların ne olduğu ve dengelerinin bozulduğunda neler olduğunu öğrenmiş olduk. Cevaplanmayan bir soru kaldı o da bu boyutları kimin yarattığı? Bunun cevabı da trilogynin final filminde anlatılmaktadır.



POKEMON 12: ARCEUS AND THE JEWEL OF LIFE


[Resim: Arceus_and_the_Jewel_of_Life.jpg]


Trilogynin son filminin konusundan bahsetmeden önce filmde rol alan efsane pokemonları tanıyalım:

Filmde daha önceki iki filmde rol alan Dialga, Palkia ve Giratina bulunmaktadır. Onları yukarıda tanıttığım için yeniden tanıtmıyorum. Farklı olarak sadece Arceus bulunmaktadır.


ARCEUS:


[Resim: arceus.png]


Arceus, tüm boyutların ve dünyaların yaratıcıdır. Bu boyutlardan sorumlu pokemonları da yaratmıştır. Pokemonların tanrısı olarak bilinir ve bedeninde barındırdığı 16 türe ait hayat mücevherleri ile tüm saldırılara karşı koyabilmektedir.


12.film, Uzay-Zaman dengesinin nasıl bozulduğu ve bu dengenin bozulmasının Zıt Dünya’ya neler yaptığının anlatılması ile başlıyor. Yani serinin ilk iki filmini unutanlar için çok kısa bir özet geçiyor.

Şimdi anlatacaklarım karışık olabileceğinden Uzay-Zaman Aksisi üzerinde anlatılması daha uygun olacaktır.


[Resim: 6194.jpg]
Uzay-Zaman Aksisi

Pembe olan küre Palkia’nin boyutu yani UZAY boyutu, mavi olan küre Dialga’nın boyutu yani ZAMAN boyutu, en alttaki yeşil küre bizim dünyamız, onun yanındaki küçük küre ise Zıt Dünya. Tüm bunların merkezinde bulunan kahverengi küre ise Arceus’ın boyutudur.

Bu aksise göre bu kürelerden hiçbiri birbirine dokunmamalıdır. Michina şehrindeki Shina ‘nın(resimde görülen kız) anlattığı öyküde bu boyutlar ilk olarak 10.Filmdeki olayda çarpışıyorlar. Daha sonra da 11. filmdeki etkiler oluyor. Tüm bu boyutların birbirini desteklediği fakat asla birbirleri ile çarpışmamaları bir kez daha vurgulanıyor.

Bu sırada Giratina, 11.Filmin sonunda çıktığı arayışın sonunda Dialga’yı bulur. Yeniden savaş başlar fakat bu savaşı Shina’nın pokemonların kalplerine girebilme yeteneği önler. Daha doğrusu Shina'nın onlarla ruhsal irtibata geçme yeteneği bulunmaktadır. Bu yeteneğini kullanarak Giratina'nın Dialga'yı yanlış anladığını anlatmaya çalışır. Bunu sağlarken Ash’in de yardımı olur tabii ki.

Savaşın önlenmesinden sonra Arceus binlerce yıllık uykusundan uyanarak dünyaya gelir. Aniden her yere saldırarak Michina Şehrine meteor yağdırır. Filmi izleyenler bunun neden olduğunu bu anda anlamıyorlar ama konu ilerledikçe Arceus’un neden insanları cezalandırmak istediğini anlıyoruz.


[Resim: 6228.jpg]
Arceus'ın Michina Şehrine Meteor Yağdırması


Binlerce yıl önce Michina’ya çarpmakta olan dev meteor Arceus sayesinde yok edilir. Başka bir ifade ile Arceus insanları ve dünyayı meteordan kurtarır. Bunu yaparken de yaralanıp hayat mücevherlerini kaybeder. Michina halkından olan Damos, bu mücevherleri bularak Arceus’u yeniden hayata döndürür. Damos, Shina'nın atasıdır ve aynı güç onda da bulunmaktadır.



[Resim: 6251.jpg]
Michina'ya Düşen Meteor'un Arceus Tarafından Yok Edilmesi


Meteor dünyaya çarpmaz fakat düşen parçaları yüzünden Michina’daki tüm tarım arazileri yok olur. Kuraklık başlar. Buna çok üzülen Damos’a Arceus hayatını kurtarmasının karşılığı olarak 16 hayat mücevherinden 5’ini(Yer, Su, Çimen, Elektrik, Ejder)birleştirerek bir küre oluşturur ve bunu Damos’a verir. Bu kürenin adı filmin de adı olan The Jewel Of Life(Yaşam Mücevheri)dır. Arceus bu küre sayesinde Michina’nın eski verimli haline geleceğini söyler fakat burada bir şart belirtir. Arceus hayatının bu mücevherlere bağlı olduğunu ve onlar olmadan uzun süre hayatta kalamayacağını söyler ve ilk güneş tutulması günü gelip onu geri alacağı konusunda Damos’u uyarır. Damos da küreyi geri vereceğine dair söz verir fakat zamanı gelince bu sözünü tutmaz. Arceus’a tuzak kurarak ona sahte bir mücevher verir, ardından da ona saldırır. Arceus bunu anlayınca çok kızar ve oradaki herkesi öldürür. Tekrar uyandığında ise tüm insanlığı cezalandıracağına dair yemin eder.


[Resim: 6271.jpg]
The Jewel Of Life(Yaşam Mücevheri)


[Resim: arceus-trailer.jpg]
Arceus ve Damos

İşte bu nedenle Arceus binlerce yıl sonra uykusundan uyanarak insanları cezalandırmaya gelir. Bu sırada Ash ve arkadaşları Michina’dadırlar ve Shina’nın anlattıklarını dinlemektedirler. O sırada gelen Arceus her yeri yakıp yıkmaya başlar. Shina koşarak ona mücevheri uzatır fakat Arceus onun sahte olduğunu bilmektedir. Shina mücevherin sahte olduğunu görünce çok şaşırır ve Arceus’a bunu bilmediğini söyler. Çünkü Shina atalarından kalan bir geleneği devam ettirmiştir o kadar. Arceus geldiği zaman mücevheri ona vermekle görevlidir. Arceus iyice kızmıştır ve insanları cezalandırmaya başlar. Bu sırada Dialga, Palkia ve Giratina oraya gelerek Arceus’u durdurmaya çalışır. Arceus, üçünden de güçlü olduğu için bunu başaramazlar. Bu sırada Dialga, Shina, Ash ve diğerlerini zamanda geriye atar. Binlerce yıl öncesine, olayların ilk olduğu ana giderler. Dialga’nın amacı olayı başından değiştirmek ve bu yıkıma son vermektir. Ash ve arkadaşlarının tarihi değiştirmek için verdikleri müthiş çaba, inanılmaz olaylara yol açar ve bilinmeyen pek çok şey ortaya çıkar.

Binlerce yıl öncesinde tarih değiştirilmeye çalışılırken günümüzde Arceus, Dialga, Palkia ve Giratina’yı öldürecek seviyeye getirir. Dialga’nın insanları geçmişte daha fazla tutacak gücü kalmamıştır. Yani zaman gittikçe daralmaktadır.

Aslında geçmişte Arceus’a ihanet eden Damos değil Markus adında şehrin yöneticisi olan kişidir. Damos’u hipnozla uyutup bu numarayı yapmıştır. Ash ve arkadaşları Damos’u uyararak gerekli önlemleri alırlar fakat bu kez de Markus bu oyunu öğrenerek planını değiştirir. Arceus’u tuzağa düşürür ve üzerine binlerce ton harç(gümüş su) döker. Ash ve arkadaşları Arceus orada donup kaldığı için gelecekte de görünmeyeceğinden oraya gelişlerinin amacı kopukluğa uğradığı için yok olmaya başlarlar.

Damos’un gücü ile Arceus gerçeği öğrenir ve tüm tanrısal güçlerini kullanarak tarihi düzeltir. Dialga insanları geleceğe çağırdığında ise tam bir sürprizle karşılaşılır. Tarih değişmesine rağmen Arceus hala ordadır ve saldırmaya devam etmektedir. Burada devreye Ash girer ve Arceus’a bağırarak onun geçmişi hatırlamasını sağlar. O anda Zaman-Uzay dengesi yerine oturur ve her şey değişir.


[Resim: 6322.jpg]
Arceus Tanrısal Gücünü Kullanmaya Başlarken


Böylece, Arceus tüm boyutları denge altına alarak tüm kötü etkileri yok eder. Boyutları ve boyutlardan sorumlu pokemonları kurtararak kendi boyutuna çekilir.


[Resim: 6331.jpg]
Tüm Boyut Pokemonları



DIVA 30 Kasım 2009
çok süper bilgiler teşekkürler.Bilmediklerim vardı içlerinde
çok guzel olmuş
çok guzel olmuş
Emeğine Sağlık Harika Olmuş  ;)
çok emek harcanmışa benziyor  ;D güzel paylaşım 10/10  :D
çok emek harcanmışa benziyor  ;D güzel paylaşım 10/10  :D
Teşekkürler arkadaşlar, paylaşımlar devam edecek.
Teşekkürler arkadaşlar, paylaşımlar devam edecek.
saol diva arkadaşım gzl paylaşım fakt benim anladığım boyutlar arasındakı denge bozulursa ne olur ben bunu anlayamadım
Sayfalar: 1 2 3