Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Challenge Kuralları Türkçe (Makale)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Pokemon fanları, sevdikleri oyunları tekrar tekrar oynamayı severler. Ama bir süre sonra artık oyundaki her şey ezberindedir ve aşırı kolay gelmeye başlar. Bu yüzden bazı challenge (buraya ne çevirsem uymadı) yolları icat edildi ve oyuna kendince bir zorluk katılmaya başlandı. Ben de bulabildiğim tüm challenge ların kurallarını Türkçe'ye çevirmeye karar verdim.


Tek Renk (Monocolor)


1) Başlangıç pokemonunuzun pokedex rengi ne ise sadece o renk pokemonları yakalayabilir ve kullanabilirsiniz. Shiny pokemonları yakalayabilirsiniz ama dex rengi tek olduğu için kullanım sıkıntı :(
2) Gift pokemonlar alınabilir, (FR/LF'de Lapras vs) quest pokemonlar (R/S/E'de Kecloen, HG/SS'de Sudoowoodo vs.) alınabilir ama eğer sizin renginizde değilse savaşlarda kullanılamaz.
3) HM'leri varsa sadece kendi renginizdeki pokemonlarda kullanabilirsiniz. Örneğin FireRed'te mavi renk üzerinden gidiyorsunuz ve Fly öğrenebilen tek mavi Pokemon Articuno. Bu durumda Articuno yakalanabilir olduğu sürece Fly öğretmek için mavi olmayan bir fly kölesi yakalayamazsınız.
4) Oyunların lig sonrası için devam etmek için belli sayıda pokemon yakalamak gerekse sayıya ulaşıldıktan sonra sizin renginizde olmayan pokemonlar silinir. Gift ve questler kalabilir.
5) Oyun içi takas (in game tradeler) iki pokemon da aynı renk değilse yasaktır. Örneğin FR/LF'de Route 18 deki Mark ile Slowbro-Lickitung u serbesttir.
6) Alacağınız poke sizin renginizde, karşılığında verilen poke başka renkse geçmiş olsun. Yasak.
7) Önceki evrimi başka renk olup, sonraki formu sizin renginizde olan pokemonlar yakalanamaz, kullanılamaz, evrimleştirilemez.
8) İlk evrimi sizin renginizde olan ama son evrimi başka renk pokemonu evrimleştirirseniz kullanamazsınız. (Örneğin sarı renk oynuyorsunuz. Psyduck'ınız varsa everstone veya B tuşu :3 )

Tek Tür (Monotype)

1) Başlangıç pokemonunuzun türü ne ise sadece o tür pokemonlar yakalayabilirsiniz. Eğer başlangıç pokemonunuz iki tür kombininde ise 1.slotta ne yazıyorsa onu kabul edersiniz. Örn; Bulbasaur Grass/Poison olduğundan sizin türünüz Grass olur.
2) Hm köleleri savaşta kullanılamaz.
3) Oyun içi takas (ingame trade) lerde verilen pokemon sizin türünüzde, karşılığında istenen poke sizin türünüzde değilse istenen pokemonu yakalamak serbesttir. Örneğin türünüz Grass, Cinnabar'daki Venonat karşılığı verilen Tangela'yı almanız serbest.

Yalnız Mod (Single Challange)

Bunun iki hali var aslında. A Hali;
1) Savaşlarda sadece starter olarak aldığınız pokeyi kullanabilirsiniz.
B Hali;
1) Starter pokemonu kullanarak karşına çıkan erken route pokemonlardan birini yakalarsın
2) Starteri PC'ye koyabilir ya da silersiniz
3) Tüm bölgeyi yakaladığınız pokemonla geçersiniz.

Yakalamak Yok (No Catch'em All)

1) Pokemon yakalamak yok.
2) Sadece starter ve gift pokemonları (Eevee, Lucario, yumurtalar, fosiller vs) alıp kullanabilirsiniz.
3) Quest pokemonları öldürmek zorundasınız. Yani efsanevi kullanımı yasak.

Nuzlocke

1) Her route'dan karşınıza çıkan ilk pokemon yakalanabilir. Yakalanan her pokemon isimlendirilmelidir
2) Hm köleleri savaşta kullanılamaz.
2) Faint durumuna düşen pokemon ölü sayılır. Cenazesi ya Pc'de durur ya da silinir.
3) PokeCenter kullanımı oyuncunun belirlediği kadardır. (Genelde bir PokeCenter'i en fazla 3 kez kullanıyorlar ya da Shady Penguinn gibi pc ye koyup çekip iyileştiriyorlar)

Diğer Modların Nuzlocke ile Karışımı

Monocolor Nuzlocke

1) Her routedan karşınıza ilk sizin renginizde çıkan poke yakalanabilir. Bir route da o renkte poke yoksa zorlamayın
2) Önceki evrimi başka renk, sonraki evrimi sizin renginizde olan pokemon evrimleştirilebilir ama öncesi sizin renginizde, sonraki evrimi başka renk olan pokemon evrimleştirilemez.
3) Faint olan pokemon ölmüştür.
4) Diğer tüm Tek Renk kuralları bunda da geçerlidir.

Monotype Nuzlocke

1) Her routedan karşınıza ilk sizin türünüzde çıkan poke yakalanabilir.
2) Önceki evrimi sizin türünüzde olmayan ama sonradan o türe geçen pokeler yakalanabilir. (Mesela sizin türünüz Dragon. Swablu yakalayabilirsiniz)
3) Önceki evrimi sizin türünüzde olan ama sonraki evrimi başka tür olan pokemonu evrimleştiremezsiniz (Örneğin sizin türünüz Ground. Nincada'yı evrimleştiremezsiniz)
4) Hm köleleri savaşta kullanılamaz
5) Faint olan pokemon ölmüştür.


Single Nuzlocke


A Hali;
1) Starter Pokemon ölürse en yakın routedan bir pokemon yakalanır. Starter silinir. Yakanan pokemon starterinin öldüğü seviyeye kadar kasılır.
B Hali;
1) Aslında A Hali gibi. Pokemon öldükçe en yakın routedan yakalarsın. Öleni silip yeni yakaladığını ölenin seviyesine kadar kasarsın.

No Cath'em All Nuzlocke

1) Her routedan karşınıza çıkan ilk pokemonu yakalamıyorsunuz. Bunda pokemon yakalamak yasak.
2) Sadece gift pokemonları savaşlarda kullanılabilir.
3) Gerekli hm yi öğrenebilen gift pokemon henüz alınmadıysa yakalayabilirsiniz, savaşlarda kullanamazsınız ve o hm yi öğrenebilen gift pokemonu alındığı anda hm için yakalanan poke silinir. (Örn; Saffran Gym'i en sona bıraktıysanız, Fuchsia'dan Seafom Islands'a yüzmek için herhangi bir pokemon yakalayıp surf öğretebilirsiniz ama Lapras'i aldığınız anda surf bilen pokemonu silmek zorundasınız)
4) Faint olan pokemon ölmüş sayılır.

Buradan itibaren de kendimin ve bazı arkadaşlarımın nuzlocke üzerine yazdığı bazı challengeları ekleyeceğim. Eğer sizin de kendi ürettiğiniz bir challenge varsa maddeleme halinde kurallarını yazabilirsiniz.

Bulbylocke (Cenk bunu okuyorsan selam, bu arada ben doctorcapaldi)
? Temel Kurallar?
1) Her bölgede karşılaşılan ilk Pokemon yakalanabilir. Eğer yakalayamazsanız o bölgeden Pokemon yakalamanız yasaktır. Safari Zone, Bug Catching Festival ve Headbutt durumu için de geçerlidir (Bu kural ilk Pokeballarınıza sahip olduktan sonra geçerlidir).
2) Bir Pokemon'un can degeri sıfıra inerse o Pokemon ölü sayılır, kullanılamaz. Hemen serbest bırakılmalıdır -release.
3) Bilgisayarda Pokemon tutmak yasaktır. Bilgisayara giden veya bilgisayara konulan Pokemon kara delikte sayılır, onlar yok olmuştur. Yani ayni anda en fazla 6 Pokemon'unuz olabilir. Bilgisayar sadece serbest bırakma için kullanilabilir.
4) Pokemart veya türevlerinden bir şey almak yasaktır. Oyun başında verilen PC'deki potu kullanmak da yasaktır. Bilgisayar sadece yutar.
5) Sayaç kullanmaya hazır olun bu önemli. Sadece 6 evrim hakkınız var. Diyelim ki Bulbasaur ile başladınız, onu Ivysaur'a evrimleştirdiğinizde 1 evrim hakki kaybedersiniz.
Not: Çimenden evrim geçirmiş bir Pokemon yakalarsanız evrim hakkı kaybetmezsiniz. Mesela Pikachu yakaladığınızda bir evrim hakkınız gitmez zaten evrimleşmiş halde yakaladınız -Opsiyonellerde zorlaştırıcı bir seçenek vardır.
6) Hediye Pokemonları ve takas -trade- ile sahip olduğunuz Pokemonları kullanamazsınız.
7) Pokemonlar item tutamaz.
8) Altılıdaki her Pokemon en az 2 HM bilmek zorundadır. Bu kural en az 2 HM öğrenemeyen Pokemonlar için geçerli değildir.
Not 1: Haritada ilerlemek için gerekli HM'yi öğrenen Pokemon yoksa bulunduğunuz bölgeden gerekli HM'yi öğrenen bir Pokemon yakalama hakkına sahip olursunuz. Grerekli HM'yi öğrenen ilk Pokemon'u yakalayabilirsiniz sadece. Özel bir istisna var. 6 Pokemon'unuz varsa ve ihtiyacınız olan Pokemon bilgisayara gittiyse takiminizda hala hayatta olan bir Pokemon'u feda edip onu oradan alabilirsiniz.
Not 2: Pokemon'u yakaldiginiz anda 2 HM ogrenebiliyorsa hemen öğretmelisiniz beklemek yok -Opsiyonellerde kolaylastirici seçenek vardır.
9) Gym'deki en yüksek seviyedeki Pokemon o gym için sizin sınırınız. Mesela Whitney'nin bulunduğu gymde en yüksek levelli Pokemon Miltank ve 21 level. Siz o gym'e 22 level Pokemonla giremezsiniz. Eğer bütün Pokemonlarınızın seviyesi gereğinden yüksekse oyun biter.
10) Gym'de liderin bulunduğu odaya girdikten sonra liderle savaşmadan çıkmak yasaktır.
11) Diyelim ki oyunun bir yerinde NPC'lerden biri sizin Pokemonlarınızı iyileştirdi ancak aralarında ölü bir Pokemon vardı... Bu durumda ölü Pokemon kullanılabilir hale gelmiş olmaz kullanmaniz yine de yasaktır.
12) Pokeball türevlerinden yalnızca Pokeball kullanımı serbesttir.
13) DayCare'i kullanmak yasaktır.
14) Breed yasaktır. Ancak hikaye gereği yumurta çatlatmanız gerekiyorsa çatlatabilirsiniz ancak kullanamazsınız.
15) Efsanevi Pokemon kullanmak yasaktır.
16) Exp Share iteminin tüm takıma exp verdiği oyunlarda exp share yasak itemdir.
17) TM'lerin sınırsız olduğu oyunlarda her TM bir kez kullanılabilir.
18) Rare Candy yasak
?Opsiyonel Kurallar -Kolaylaştırıcılar?
~Yakalayıp serbest bıraktığınız her efsanevi Pokemon için PokeMart'tan bir Max Potion satın alma hakkınız olur. Ancak bu kural efsanevi Pokemon'un bilgisayara gitme halinde geçersiz olur. Yanınızda bulunduğu süre zarfında efsanevi Pokemon'u kullanmaniz yasaktır.
3 Pokemon item tutabilir.
~Normalde Pokemon'u yakaladığınız gibi HM ogrenebiliyorsa öğretmek zorundaydınız. Bu kural bu zorunluluğu iki gym arası için geçersiz kılıyor. Ancak gym'e girmeden öğretmek zorundasınız.
~Evrim geçirmiş bir Pokemon'unuzu kaydettiğinizde o Pokemon'da kullandığınız evrim haklarını geri kazanırsınız. Diyelim ki Bulbasaur yakaladınız ve onu bir Venusaur yaptiktan sonra kaybettiniz. Bu durumda 2 evrim hakkı kazanırsınız.
~Sadece bir seferliğine kullanabileceğiniz bir hak tanıyorum. Ölü bir Pokemon'u yaşayan iki Pokemon'unuzu feda ederek kurtarma hakkınız vardır. Ancak ölü Pokemon hala partyde olmalı ve ölümünün üzerinden 3 savaştan fazla geçmiş olmamalı.
?Opsiyonel Kurallar - Zorlaştırıcılar?
¤Çimenden evrimleşmiş halde yakaladığınız Pokemonlar evrim halklarınızı düşürür. Mesela Pikachu yakalarsanız 1 evrim hakkınız gider ancak Red Blue Green ve Yellow oyunlarında henüz Pichu olmadığı için geçerli değildir.
¤Bir bolgedeki Pokemon Center ve türevlerini sınırlı sayıda kullanabilirsiniz. Sınır size kalmış ancak tercihim 3'ten yana.
¤Pokemonlari iyileştirme konusunda iki secenek var ya sadece Pokemon Center ya da sadece potionlar.
¤Vahşi Pokemonlarla karşılaşıldığında kaçmak yasak -run yok.
¤TM kullanımı yasak.
?Opsiyonel Kurallar -Etkisizler?
₪Trainer ID numarasının son rakamına göre baקlangıç Pokemon'u seçilir: 1-2-3 ise çimen tipi, 4-5-6 ise ates tipi, 7-8-9 ise su tipi baslangic Pokemon'unu seçersiniz. 0 ise tercih size kalmıק.
₪Pokemonlarınıza isim vermelisiniz.
₪Randomizer kullanabilirsiniz. (Aslında tüm challengelarda kullanabilirsiniz :D)

RandomeonLocke (Random evrim challenge)

1) Evrimler random olmak zorunda.
2) Starterler ya unchanged ya da basic
3) Marketten evrim itemi almak yasak.
4) Her route dan sadece karşınıza çıkan evrimleşebilen ilk poke yakalanabilir.
5) Mark sistemi: Rivali, kötü takım lider(ler)ini ve gym liderlerini yendiğinizde bir mark kazanırsınız. 4/6 mark toplayan poke ölümsüz olur. (bazı oyunlarda 6 mark varmış)
6) Faint olan pokemon fnt başı mark kaybeder, hiç markı yoksa ölmüş sayılır ve pc ye konur.
7) Mark ınızı poke diriltmek için kullanabilirsiniz ama hiçbir pokeye mark koyamazsınız.
8) Partideki tüm pokeler marksız bir şekilde faint olduğunda bilgisayarda ölmemiş pokemon varsa bile oyun bitmiştir.

HariLocke

1) Starter pokemon trainer id ye göre seçilir. 1-4-7 ise ilk poketopundaki, 2-5-8 ise ortadaki, 3-6-9 ise en sondaki seçilir.
2) Her route dan(pokemon çıkan özel alanlarda dahil, ghost tower, pokemon mansion vb) karşınıza çıkan ilk "Farklı" pokemonu yakalamak zorundasınız. Farklıdan kasıt, örneğin route 102 da karşınıza bir Poocheyena çıktı. Kural gereği yakaladınız, gerisi size kalmış. Route 104 de karşınıza ilk çıkan Poocheyena ise oradan pokemon yakalama hakkınız devam ediyor. Eğer bu pokemon daha önce çıkmış ve yakalamamışsanız kural geçersiz kalıyor.
3) Fainted olan pokemon ölmüştür. Pcde ölü pokemonlar için ayrılmış kutuya konur. Her gymi yendikten sonra sadece 1 er pokemon diriltme hakkınız vardır. O da random. org dan min 1 max (party+ ölü pokemonların sayısı) yazılır. ַıkan rakam ölü bir pokemonu karşılıyorsa o diriltilebilir.
4) Pokemarttan alınan itemler, party deki pokemonların sayısınca olmalıdır. ײrneğin takımda 3 pokemon varsa her itemden en fazla 3 tane alabilirsiniz.
5) Sadece pokeball kullanabilirsiniz. Diğer poketopları pokemartta satılıp fiyatı karşılığınca poketopu alınmalıdır. Örneğin sattığınız Great Balların fiyatı 600 pokepara tuttuysa 600 pokeparaya alınabilecek kadar poketopu
6) Cheryl gibi iyileştirme özelliğine sahip yan karakterlerin canlandırmaları geçerlidir. (Onun canı fullken soft boiled yapan Chansey'sine knock off diyorum)
7) Party deki tüm pokemonların öldüğü ve pokemon centerine otomatik gönderildiğiniz anda oyun biter.

TuvaletLocke (Sinan naber, bu arada ben doctorcapaldi)

Toiletlocke Kurallar
1)Yakalanan her Pokemon'a isim verilmek zorunda.
2)Bir bölgede çıkan yalnızca ilk Pokemon'u yakalanabilir. Eğer yakalanamazsa başka hak yoktur.
3)Pokemon'un canı 0 olursa öldü olarak kabul edilir ve mezarlığa gönderilir.
4)Yakalanan her 2 Pokemon'dan 1 tanesi wonder trade yapılmalıdır.
5)Dövüş sistemi shift değil set olmalıdır.
6)Efsanevi Pokemon kullanmak yasaktır.
7)Pokemon öldüğünde üzerindeki eşya da mezara gider.
8)Exp. Share kullanmak yasak.
9)Kasmak yasak. (kendime not)
10)Her rozet alındığında bir tane özel güç kullanma hakkımız olur.
11)Yol uzatmak yok. (Örnek pokecenter yolumuzun üstüyse girebiliriz sadece)
12)Sınırlı sayıda pokemon bulundurabiliriz. (12)
13)Bulamadım

CapsLocke (Cap naber, bu arada ben doctorcapaldi)

(1. Bunu youtube kanalı olmayanlar için gerekli bulmadığımdan sildim.)
2. Her route'tan karşılaşılan sadece ilk pokemon yakalanabilir .
3. Eğer bir pokemon bayılırsa, ölmüş sayılır ve sonsuza kadar PC'de kalması gerekir.
4. Pokecenter sadece bir Centerpass karşılığında kullanılabilir . Normal iyileştirme itemleri kullanılabilir, ve herhangi bir "tam iyileştirme" durumunda olan yataklar vb şeyler sadece bir kere kullanılabilir.
5. Oyun eğer mümkünse randomizer olmalıdır.
6. GYM liderini veya Rival'ını yendikten sonra bir tane CenterPass kazanırsın.
7. Eğer Rivalına bir pokemon kaybedersen CenterPass kazanamazsın.
8. Rival gerçek bir kişinin ardından adlandırılmalıdır.
9. Her TM'i sadece bir pokemona öğretebilirsin.
10.Starter pokemonun takımın kaptanı sayılır ve Eğer ölürse oyun biter.
Ben internette dolanırken birkaçtane buldum :D

WedLocke
1) Her route'de karşılaşılan ilk Pokemon yakalanabilir. (İlk PokeBall'dan sonra)
-Yakalanacak olan Pokemon karşı cinste olmalıdır. Örn: Erkek bir Charmender'iniz varsa karşılaşılan ilk kız Pokemon yakalanmalıdır. Erkekler yakalanamaz.
-Eğer çiftiniz varsa(1 kız-1 erkek) karşılaşılan ilk pokemon yakalanmalıdır. Bu durum partiniz dolu olduğunda da geçerlidir.
2) Canı sıfırlanan Pokemon ölmüş varsayılır. Salınabilir veya HM slave olarak kullanılabilir.
3) Her Pokemona isim konulmak zorundadır. Bu sayede Pokemonlarınızla daha güçlü bağlar oluşturabilirsiniz.
---Çift---
4) Yakalanan 1 kız ve 1 erkek Pokemon çift sayılır ve ayrılamazlar.
5) Savaşta sadece çiftler arasında geçiş yapılabilir.
-Tek olan Pokemonlar kullanılamaz.
-Çiftlerden biri ölürse onun yerine yeni Pokemon konulup çift yapılmalıdır. Zaten çift olmuş
Pokemonlar ayrılamaz.

Bu Challenge wonder trade özelliği olan oyunlar için:
Wonderlocke
1) Her route'de karşılaşılan ilk Pokemon yakalanabilir. (İlk PokeBall'dan sonra)
-Yakalanan her Pokemon (starterde dahil) wonder tradede atılmalıdır. Ne gelirse kullanmak zorundasınız.
2) Canı sıfırlanan Pokemon ölmüş varsayılır. Salınabilir veya HM slave olarak kullanılabilir.

Bu Challenge ise Randomizer kullanılması tavsiye edilir.
Chain Monolocke
1)  Her route'de karşılaşılan ilk Pokemon yakalanabilir. (İlk PokeBall'dan sonra)
-Yakalanacak olan Pokemon sizin takımınızdaki türlerden biri olmalıdır. Örn: Geodude'nuz var. O zaman sadece karşınıza ilk çıkan Ground veya Rock türü yakalayabilirsiniz. Eğer takımınıza aron eklersiniz yakalayabileceğiniz türler Ground,Rock veya Steel olur.
 -Daha önce yakalamadıysanız önceki routlara dönebilirsiniz. (Not tutmakta fayda var)
2) Canı sıfırlanan Pokemon ölmüş varsayılır.
3) Her Pokemona isim konulmak zorundadır. Bu sayede Pokemonlarınızla daha güçlü bağlar oluşturabilirsiniz.