Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: [Monotype] Ice Dengeli Takım
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba, bu başlıkta sizlere sıkça kullandığım ve sevdiğim takımlardan olan monotype buz takımımı tanıtacağım. Doğru kullanıldığı zaman son derece etkilidir. Bu takımla 2 ayrı hesapla smogon ladderlerinde 1500 puana ulaştım ve 1 kere ladder birincisi oldum ( Eskiden ladder 1500 e kadar gidiyordu ) Takım bana aittir, başlığın altında takımla ilgili sorularınızı sorabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.



[Resim: 699.gif]
Aurorus (Aurorus) @ Focus Sash  
Ability: Snow Warning  
EVs: 248 HP / 8 SpA / 252 SpD                                                    
Calm Nature  
- Encore  
- Blizzard  
- Thunder Wave  
- Stealth Rock

Lead pokemonumuz aurorus. Abilityyi snow warning alma sebebimiz sash ve sturdy kırmak. Bu sayede karşımızda zayıf pokemonlar varsa onları blizzard ile dürtebiliriz.Snow warning altında blizzard %100 isabet alacağı için bu bizim en güçlü STAB saldırımız olacak. Stealthrock bütün lead pokemonlarda görebileceğiniz standart bir saldırı.Thunderwavenin amacı, hız kontrolü sağlamak ve sizin Rapid spin/defog kullanıcınız için elverişli bir ortam sağlamak. Encorenin amacı rakibin lead pokesi status bir saldırı kullandıysa, onu zorla değiştirmeye zorlamak ve büyük bir olasılıkla sonra gelen pokeye de thunderwave atabilmek. ( Eğer rakip hazard pokemonu kullanıyorsa sash muhtemelen kırılmayacaktır.) Bu 4 saldırı ile herhangi bir lead pokemonuna oranla sahada çok daha uzun kalabilirsiniz. EVlerinin spdef ve hp verilmesinin sebebi resistleriyle alakalıdır. Aurorusun zayıf olduğu türler steel rock fighting, fiziksel yönde yaygın olan saldırılardır ve 252 def verseniz bile zorlanmadan sizi indirebilecektir, bu yüzden def vermek size çok bir getiri sağlamaz. Spdef verdiğiniz zaman water ve grass türü saldırılardan oldukça az hasar alırsınız, bu size oyun başında büyük avantaj sağlar.


Takımımız bir buz takımı olduğu için, stealthrocklardan her değiştirmenizde %25 hasar alacaksınız, bu yüzden takımda bir spinner ve ya defogger bulunmalı. Buz türü olarak bu rolleri yerine getirebilecek çok pokemon olmadığı için biz en yüksek tank potansiyeli olan pokemonu tercih ediyoruz.

[Resim: 713.gif]
Avalugg (Avalugg) @ Rocky Helmet  
Ability: Sturdy  
EVs: 248 HP / 8 Atk / 252 Def  
Impish Nature  
- Rapid Spin  
- Toxic  
- Earthquake  
- Recover

Rapid spin sizin olmazsa olmaz saldırınızdır. Doğru şekilde kullanılırsa sizi zafere taşıyabilecek bir pokemondur. Yüksek defans statları sayesinde fiziksel saldırıcılar karşısında zorlanmadan rapidspin basabilir. Toxic rakibin defansif pokemonlarının uzun süre sahada kalmasını engeller. Bunun yanı sıra rakibin set up sweeperlarını da etkisiz hale getirebilirsiniz. Earthquake almamızın sebebi doublade ve scizor gibi ofansif gücü yüksek olan pokemonları dürtmektir. Buna ilave olarak steel takımlarında sıkça görülen heatran, magnezone, klefki gibi pokemonların sizin karşınıza switchlenmesini engeller. Recover sizin canınızı sürekli olarak doldurup sturdy yi aktif tutmanızı sağlar.

Rocky helmet yerine alternatif olarak leftovers düşünülebilir, ama fiziksel pokemonlara olan direnciyle, rocky helmetin pasif hasarı leftoversin size sağlayacağı yarardan daha fazladır.

Bu 2 defansif pokemondan sonra, takımımıza bir knock off kullanıcısı lazım, bu sayede rakibin sahaya kolay pokemon çıkarmasını engellemiş oluruz. U turn ve volt switch gibi saldırılar buz takımlarında yaygın olmadığı için, sizin momentum kaybetmenize sebep olabilir. Pasif support pokemonları karşısında her zaman avantajda olan bu pokemonlar sizin takımınız bir nevi momentum sağlar. Support pokemonlarındaki itemi kaybetmek istemeyen oyuncular genelde o pokemonu sağdan çekerek işlevi kalmamış pokemonlarını feda ederler. Bu size turluk avantaj sağlar.

[Resim: 461.gif]
Weavile (Weavile) @ Life Orb  
Ability: Pressure  
EVs: 252 Atk / 4 SpD / 252 Spe  
Jolly Nature  
- Ice Shard  
- Knock Off  
- Icicle Crash
- Low Kick / Poison Jab / Taunt / Pursuit

Knock off yukarıda bahsettiğim gibi bizim en önemli saldırımızdır. İşlevi yüzünden night slash yerine tercih edilmiştir. Rakipteki support pokemonlarının olası eviolite , leftovers gibi itemlerini, ofansif pokemonlardan ise lifeorb, choice band/scarf/specs itemlerinin kaldırılmasını sağlar. Bu her şekilde rakibin 1 pokemonunun daha az işlevli hale gelmesine yol açar. Eviolitesi düşürülmüş porygon2 ve chansey iyi birer tank değildir. Light clay ya da leftoversi düşürülmüş klefki eskisi kadar iyi iş yapamaz. Ayrıca bu pokemon sizin tek başına ghost ve psychic türlerine karşı en iyi silahınızdır. Knock off ve lifeorbun birleşen gücü rakibin bir çok pokemonunu işlevsiz hale getirecektir. Icicle crash standart STAB saldırımızdır, yüksek base gücü ve ikincil efekti %30 flinch ile rakibinize sinir bozucu anlar yaşatabilirsiniz. Ice shard bizim işi garantiye alan bir öncelik saldırımızdır. Özellikle dragon takımlarında yaygın olarak görülen scarf salamence gibi pokemonları size vurmadan indirmeye yarar. 4. slotumuzdaki saldırılar sizin takımınıza göre ayarlanmış bir saldırıdır, bunu takımınızın analinizi yapıp siz karar verebilirsiniz. Lowkick genel anlamda weavilenin 1 e 1 de zorlandığı pokemonlara karşı alınır. Tyranitar , Terrakion , Aggron gibi rock türlerine , Heatran , Bisharp vb steel türlerine kolayca vurmanızı sağlar. Buna ilave olarak bazı dark türü pokemonlara karşı da işlevlidir. Poison jab sadece ve sadece fairyler içindir, çok tercih edilmeyen bir saldırıdır çünkü STAB saldırılarınızla fairylere hayli yüksek hasar verebiliyorsunuz. Taunt takımınıza hızlı bir support desteği sağlar. Status kullanan bütün pokemonlara karşı size avantaj sağlar ve knock off ile birlikte kullanımı oldukça faydalıdır . ( Taunt --> Knock off ) Pursuit sizin kaçan pokemonları tuzağa düşürme saldırınızdır. Taunt kullanan weavilelerde icicle crash yerine sıkça tercih edilir. Knock off yerine de alternatif olarak kullanılabilir.


Takımı bu noktaya taşıdıktan sonra artık ihtiyacımız olan pokemonlar ofansif olarak yüksek güce sahip olmalıdır.

[Resim: 646-black.gif]
Kyurem Black (Kyurem-Black) @ Choice Scarf  
Ability: Teravolt  
Shiny: Yes  
EVs: 4 Atk / 252 SpA / 252 Spe  
Rash Nature  
- Outrage  
- Fusion Bolt  
- Earth Power  / HP fire
- Ice Beam

Kyurem black bu alanda en iyi sayılabilecek buz türü pokemonlardan biridir. Outrage sizin standart ejderha tipi STAB saldırınızdır ve diğer ejderhalara / resistlemeyen türlere karşı hasar vurmak amacıyla kullanılır. Burda dikkat etmeniz gereken fairy türleridir. Kendinizi outrageye kilitlerseniz avantajı rakibe vermiş olursunuz ve en önemli saldırı pokemonunuzu kaybedersiniz. Fusion bolt takımınızın genel olarak su takımları karşısında yetersiz kalmamasını engeller. Swampert seismitoad gibi pokemonlar tarafından bloklanabilir. Ice beam sizin tek kullanışlı buz türü saldırınızdır ve bu special kyuremler tarafından en sık kullanılan saldırıdır. Rakibinizi bir şekilde fiziksen lyurem pokemon kullandığınızı düşünmesine yol açabilirseniz, bunu rakibe pahalıya ödetebilirsiniz. Fusion boltu kolayca durduran ancak icebeamden 2 yiyen skarmory bunun en güzel örneğidir. Buna ilave olarak icebeam saldırısı kyuremin toprak ve çimen takımları karşısında yetersiz kalmasını engeller. 4. saldırımız earthpower yukarıda weavile gibi tamamen sizin tercihinize kalmış bir saldırıdır. Earthpower saldırısı, genel anlamda poison ve steel takımlarına karşı size bir avantaj sağlar, yaygın olmayan bu saldırı ile rakibinizi şaşırtabilirsiniz. Bisharp , heatran , klefki gibi pokemonlara karşı oldukça kullanışlıdır.  Hidden power fire , sizin böcek takımlarına , scizor ve ferrothorna karşı geri kalmamanızı sağlar. Choice scarf itemi almamızın sebebi, kyuremin monotype metasındaki hız yetersizliğidir. Her takımın kendi içinde bir scarf kullanıcısı vardır ve beklenmeyen taş baş yarar.

Bu alanda weavileye destek amacıyla bir başka saldırgan pokemon almamız gerekebilir.

[Resim: 091.gif]
Cloyster (Cloyster) @ Focus Sash  
Ability: Skill Link  
EVs: 252 Atk / 4 SpD / 252 Spe  
Adamant Nature  
- Shell Smash  
- Ice Shard  
- Icicle Spear  
- Rock Blast / Hydropump


Cloyster bu alanda eksiğimizi kapatacak bir pokemondur. Shell smash sizin Atk / SPatk ve speed statlarınızı 2 katına çıkarmaya yarar. 180 base defans statı sayesinde ve focus sash ile bir çok pokemon karşısında bu saldırıyı rahatça kullanma imkanı bulur. Bu sizin ofansif pokemonunuzun en önemli ve alınması gereken saldırısıdır. Icicle spear sizin ana STAB saldırınızdır. Skill link ile birleştiği zaman 125 base power gücüne çıkan bu saldırı +2 atak ve adamant naturede rakibe problem çıkarabilir. Iceshard işleri sağlama almak için alınmış bir saldırıdır. Sizden hızlı bir scarf kullanıcısı varsa eğer ve siz o pokemonu öldürebiliyorsanız, iceshard bu açıda size oldukça fayda sağlar. ( Jolly scarf salamence , +2 adamant cloysterden daha hızlıdır.) Rock blast saldırısı, skill linkle birleşen,bir diğer saldırınızdır. Asıl kullanım amacı ateş ve böcek takımlarına karşı etkili olmaktır. Alternatif olarak hydropump tercih edebilirsiniz, ancak rock blast kadar yaygın değildir. Fire takımları karşısında avantaj sağlayacağınızı düşünebilirsiniz ama bütün fire takımları sunny day kullanır ve bu hydropumpun işlevini azaltır. Böyle durumlarda rockblast daha iyidir. İtemi sash alma sebebimiz white herbin bize bir faydasının olmamasıdır. Bir çok pokemon karşısında zayıf olan cloyster 50/50 hp spdef statları ile uzun süre dayanamayacaktır. -1 spdefin bu alanda size bir zararı olmaz, ama sash ile 1 tur fazla yaşayacağınızı garantilemiş olursunuz. Shell smash ile kazanacağınız +2 speed sizi monotype metasındaki pokemonların %90ından daha hızlı yapacaktır ( scarf dahil ) , bu yüzden naturenin atak üzerine yönlendirilmesi daha faydalıdır.


Takımınızın 6. slotu her amaç için kullanılabilir ve bunun için iyi alternatifleriniz vardır.

[Resim: 473.gif]
Mamoswine (Mamoswine) @ Focus Sash  
Ability: Thick Fat  
EVs: 248 HP / 252 Atk / 8 SpD  
Brave Nature  
IVs: 0 Spe  
- Earthquake  
- Ice Shard  
- Endeavor  
- Icicle Crash

Benim önerim mamoswine, takıma ilave bir saldırı pokemonu olarak katılabilir ve rakibinizi oldukça uyuz edebilir. Thick fat abilitysi sayesinde fireye olan direnci onu ateş türü takımlar karşısında ön sıralara taşır. Rakibin hiç beklemediği bir anda sash endeavor combosuyla 1 pokemonunu direk oyundan çıkarabilirsiniz. 396 atak statına ulaşabilen bu pokemonla oldukça yüksek hasarlar verebilirsiniz. Iceshard sizin bu pokemonla işim bitti saldırınızdır. Pokemonu feda etmeden önce iceshard atarak az da olsa hasar vurarak gidebilirsiniz. Earthquake ve Icicle crash sizin 2 güçlü stab saldırınızdır. Endeavor ve focus sash rakibin set up sweeperleri içindir.

[Resim: 144.gif]
Articuno @ Leftovers  
Ability: Pressure  
EVs: 252 HP / 4 SpA / 252 SpD  
Calm Nature  
IVs: 0 Atk  
- Defog  
- Freeze-Dry  
- Hurricane  
- Roost

Defogger olarak spdef alanında yararlanabileceğiniz bir pokemon. Freeze dry su tipi pokemonlara karşı avantaj sağlar ve kyuremin yanına yardımcı olarak kullanılabilir. ( Fusion boltu engelleyen swampert seismitoad gibi pokemonlara x4 vurur. ) Hurricane fighting tipi coverage içindir. Roost can doldurmanız içindir.

[Resim: 460-mega.gif]
Abomasnow-Mega @ Abomasite  
Ability: Snow Warning  
Shiny: Yes  
EVs: 248 HP / 252 Atk / 8 SpA  
Lonely Nature  
- Giga Drain  
- Blizzard  
- Earthquake  
- Ice Shard

Mega abomasnow sizin kesin su tipi takımlara karşı çözümünüzdür. Gigadrain ile zorlandığınız bazı türlere karşı destek sağlar. ( Water,  Rock ) Earthquake ile steel takımlarını zorlayabilirsiniz. Blizzard standart stab saldırısıdır.

[Resim: 362.gif]
Glalie-Mega @ Glalitite  
Ability: Refrigerate  
- Return  
- Ice Shard  
- Earthquake  
- Explosion

Glalie bazı ofansif pokemonlar yerine alternatif düşünülebilir. Refrigerate return saldırınız 135 civarında bir base powere ulaşır. Earthquake diğer pokemonlarda olduğu gibi burda da rock ve steel takımları için coverage sağlar. Explosion gidişinizin muhteşem olmasını sağlar ( 375 bp move)
[Resim: 478.gif]
Froslass (F)  
Ability: Cursed Body  
EVs: 248 HP / 8 SpA / 252 Spe  
Timid Nature  
IVs: 0 Atk  
- Ice Beam  
- Taunt  
- Spikes  
- Destiny Bond

Sık görebileceğiniz bir lead pokemon. Taunt ile weavileye yardım edebilir, spikes ile stealthrockun işlevini bir ölçüde yapabilirsiniz. Destiny bond ile yanınızda bir kurban götürebilirsiniz. Oldukça kullanışlıdır.
[Resim: 646.gif]
Kyurem @ Life Orb  
Ability: Pressure  
EVs: 252 HP / 252 SpA / 4 SpD  
Modest Nature  
IVs: 0 Atk  
- Draco Meteor  
- Ice Beam  
- Earth Power  
- Focus Blast / Hidden power / Flash Cannon

Special alanda oldukça etkisi olan bir pokemon. Bulky yerine scarf speed nature kyurem de tercih edebilirsiniz. Standart 4 move offense kyurem. Takımın coveragesine saldırılar değiştirilebilir.

Nasıl oynanmalı? :

Başlangıç :
Oyuna başlayacağınız pokemon genel olarak aurorustur. Stealthrock attığınız turda snow warning ile olası focus sash ve ya sturdy yi kurarak kendinize zemin hazırlarsınız. Rakipte skarmory gibi hazard pokemonu varsa, çekinmeden encore , thunderwave ya da blizzard kullanabilirsiniz. SKarmorynin spdefi düşüktür ve leftovers recoverysi olsa bile 2 turda ölür. Encore atarak değiştirmeye zorlarsınız, ya da thunderwave atarak speed kontrol sağlarsınız. Rakip eğer maça mienshao, lopunny gibi fakeout kullanıcıları ile başlıyorsa, yapmanız gereken şey aurorusun sashını yakmadan avalugga değiştirmektir. %5-6 civarında hasar yiyecek olan avalugg rakibe rocky helmet recoil ve hail ile % 24 e yakın pasif hasar vuracaktır ( Sadece switch yaparak ) Bu sizin momentumunuzu kaybetmemenizi sağlar. Rakip eğer sahada kalmayı seçerse ve ofansif bir hamle yaparsa, canınızın çok gitmeyeceğini hatırlayın ve recover basın. Adamant ve band bir scizorun size vuracağı hasar %40 civarıdır, bu da size recover basmanız için yeterlidir. Sturdy aktif olduğu sürece rakibe istediğiniz gibi davranabilirsiniz. Rakip bir support pokemona değiştiriyorsa toxic atarak potansiyelini düşünebilirsiniz. Buradaki en önemli amaç rakibin hazard atan pokemonlarını ortadan kaldırmaktır. Bu sayede focus sash pokemonlarımız etkili olabilirler. Bunu başarabildiyseniz avaluggun takımınızda çok bir işlevi kalmamıştır ancak rocky helmet recoilden faydalanmak için hayatta tutabilir ve aurorusa değiştirebilirsiniz. Eğer rakibinizde flinch yoksa ilk atacağınız saldırı thunderwave olmalıdır. Böylece stealthrocku garanti altına almış alırsınız. Hatta rakibiniz bir support pokemonuysa ve stealthrock atarak başlamışsa, encore atarak değiştirmeye zorlayabilirsiniz.

Maç Ortası :

Rakibin hazard atan pokemonlarını ortadan kaldırmayı başardıysanız sizin için oyun başı bitmiştir ve aurorus/avaluggun sizin için çok fazla önemi kalmamıştır. Herhangi birini feda ettikten sonra 2 seçeneğiniz vardır. Eğer karşınızda scarfı olan bir pokemon varsa, kyurem e değiştirip revenge kill atabilirsiniz, ya da weavile atıp knock off düşünebilirsiniz. Maç ortasındaki amacımız rakibin defansif unsurlarını işlevsiz hale getirmek ve rakibin ana pokemonlarının avantaj elde etmesini engellemektir. Bunu weavile en iyi gerçekleştiren pokemondur. Jolly naturede sahip olduğu 383 hız ile metanın yarısını geride bırakan weavilenin karşısında güvenli pokemon değiştirmek çok zordur. Weavilenin amacı sweep yapmak değildir, özellikle utility weavile kullanıyorsanız ( knock off taunt pursuit ), rakibin size willowisp atmasında hiçbir sakınca yoktur. Support pokemonlarında düşürülen leftoversler, eviolitelerin hepsi sizin için avantajdır, cloyster ve kyurem b için kendinize zemin hazırlarsınız. Weavile yerine mamoswine kullanmayı da tercih edebilirsiniz, rakipte sizi uyuz eden bir pokemon varsa, tek turda ondan kurtulabilirsiniz.

Maç sonu :

Rakibin sizi durduracak bir defansif unsuru ya da supportu kalmadıysa, meydanlar cloysterların ve kyuremlerindir. Sashınıza güvenerek rahatça shellsmash basabilir, sonra önünüze kim gelirse tek tek indirerek maçı kazanabilirsiniz. Kyuremin kullanımı bu alanda sakıncalıdır. Scarf itemine sahip olduğu için, tek bir saldırıya kilitlenecektir ve bu rakip tarafından öngörülürse size sıkıntı çıkarabilir. ( Steel takımlarında sıkça görülen air balloon heatran ) Rakibin itemini şansa bırakmayınız , ice shard ile kill alma şansınız varsa bu saldırıyı kullanınız, yukarıda yazdığım gibi, ummadık taş baş yarar.


Karşısında avantajlı olduğu türler : Grass , Fire ( Ciddiyim ) , Ground , Dragon, Flying , Normal, Poison , Electric

Karşısında eşit konumda olduğu türler : Bug , Ice , Fairy , Dark , Psychic , Rock , Ghost

Karşısında zorlandığı türler : Steel, Water , Fighting  


Nasıl oynadığınıza bağlı olarak yukarıdaki tür avantaj durumu değişkenlik gösterebilir.


Takımı tehdit eden ana pokemonlar ve durumlar :

- Scizor : Yüksek atak gücü ve iceye olan direnciyle sizin takımınızı tek başına indirebilir.
- Scarf Heracross : Moxie İle birleştirilen choice scarf heracrossu bir tehdit haline getirir.
- Scarf jirachi : Paraflinch ile sizi kanser edebilir.
- Scarf Victini : V create dikkat etmeniz gereken bir unsurdur.
- Stealth Rock : Takımınızın switch başına aldığı hasar %25tir, bu sizin sashları kullanmanızı engeller ve hafife alınmaması gereken bir hasardır.
- Rain dance : Rain takımları ice karşısında çok kolay avantaja geçebilir.
- Resist : Sizi resistleyebilen türlerin hepsi size karşı avantaj sahibidir.