Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Anime Fiziği
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
[Resim: 2qisltz.jpg]

Hepimizin bildiği gibi Pokémon animesinde diğer bir çok anime ve çizgi filmde olduğu gibi gerçek hayatın fizik kuralları göz ardı edilir. Bir mühendis adayı olarak bu konu ilgimi çekti ben de işlemeye karar verdim. Bu konuda kısa kısa size animede yaşanan bu hatalardan söz edeceğim. Ayrıca Pokémon animesi oyun bazlı bir anime olduğu için oyuna ters düşen noktalara da değineceğim.

Anime fiziği, animedeki gerçek hayatın fizik kurallarına aykırı, sıradışı, imkansız veya absürd olayları açıklamakta kullanılan “fanon” bir terimdir. Zamanla anime-oyun arasındaki terslikleri de açıklamak için kullanılan bir terim haline gelmiştir. Peki fanon ne anlama geliyor?

Fanon: Fanlar tarafından tutulan resmi olarak doğrulanmamış kanılara verilen isimdir. Mesela tüm shippingler birer fanondur. Bu tabir resmi olarak doğrulanmış, reddedilemeyen gerçeklere verilen isim olan “canon”’dan gelmektedir. Ash’in annesinin Delia Ketchum olduğu bir canondur ancak babası hakkında ilk bölümlerde annesinin Viridian Şehri’ne kaç günde gittiği hakkındaki referansı dışında diğer her şey birer spekülasyondan yani fanondan ibarettir.

En yaygın örneklerden birkaçı güç, kondisyon ve hız gibi bazı özelliklerin imkansız derecede kullanılması, ölümcül saldırılara maruz kalınması ve Magic Satchel diğer adıyla Hammerspace teorisi olarak bilinen bir çantaya imkansız derecede eşyanın sığdırılması gibi olaylardır.

Fizik hatalarını başlıklar altında inceleyeceğim için şimdilik çok fazla şeye değinmeyeceğim. Ancak bir şeye parmak basmak lazım. Animede günler, haftalar hatta yıllar geçtiğinin özellikle belirtilmesine rağmen bazı karakterler bildiğiniz gibi yaşlanmıyor. Bu durum hepimizin dikkatini çeken bir durumdur zaten. Ana karakter Ash orijinal serinin başında 10 yaşına girdi olarak belirtilmesine rağmen Best Wishes serisinin başında hala 10 yaşında olarak gösterildi. Böyle bir durumun gerçek hayat için imkansızlığı tartışmaya açık bile değildir.


Bazı Örnekler:


Fiziğin Katli

Bu başlık altında tüm Pokémon animesinde de geçen gerçek hayat fiziğinde imkansız olan bazı olaylara değineceğim.

- Poké Toplar pokémonları plazma şeklinde bir maddeye çevirerek boyutları ne olursa olsun küçücük bir yere hapsediyor. Ayrıca pokémonlar bu halde bilinçlerini koruyorlar.
- Yine Poké Topları eğitmenler tarafından fırlatıldıklarında içlerinden pokémon çıkınca geri dönüyorlar. Bu olay momentum yasalarına aykırı bir durumdur.
- Water Gun gibi hareketlerde pokémonlar kendi vücutlarından daha fazla miktarda suyu püskürtebiliyorlar
- Mass Hip-Po-Sis! bölümünde Hippopotas, Rocket Takımı balonunu düşürmek için kumlarını salıyor ve balonu ağırlaştırıyordu. Bu demek oluyor ki Hippopotas yoktan kum var ediyor.
- Animede çoğu atak diğer bir atakla karşılaştığında patlıyor. Normalde patlamayacak yaprak, su gibi maddeler de patlıyor. Pokémon Conteslerinde mesela hemen hemen her atak patlayarak ortalığa ışıltılar saçılıyor. Tabi ki bazı ataklar patlamalar çıkarabilir ancak Bite gibi kesinlikle patlamayacak ataklar da böyle bir durumdan muzdarip.
- Bazı pokémonlar savaşlar yada gösteriler sırasında imkansız derecede havada kalabiliyor yada süzülebiliyorlar.
- Bazı saldırılar sırasında karakterlerin uzun uzun konuşmalar yaptığına tanık olmuşuzdur. Saldırının çıkış hızını görüyoruz aradaki mesafeyi görüyoruz ancak böyle bir durumda bile araya 3-5 cümle sığdırabiliyorlar.
- Like It or Lup It! Bölümünde Piplup havada dönerken BubbleBeam kullanıyor ancak çıktığı noktadan ilerlemesi gereken BubbleBeam, imkansız bir şekilde Piplup’un etrafında dönüyor.
- Neredeyse her bölümde Rocket Takımı havaya fırlatılıyor. Normal bir insanı öldürebilecek uçuşlar Rocket Takımı’nı asla etkilemiyor. Training Daze bölümünde tüm bölüm boyunca uçtuklarını hatırlatmakta fayda var. Ayrıca bu uçuşlarına genelde bir pokémon atağına maruz kalarak sabit pozisyonda başlamalarına rağmen bir şeyler söylediklerinden sonra dönerek uçmaya devam etmeleriyle sonuçlanıyor.
- Karakterler -özellikle Rocket Takımı- defalarca kez Thunderbolt (Japoncası 100,000 Volt) ve Flamethrower gibi gerçek hayatta ölümcül yaralanmalar hatta derhal ölüme sebebiyet verebilecek ataklardan kendileri ve kıyafetleri hiçbir etki almadan kurtulabiliyorlar.
- Ayrıca yine genelde Rocket Takımı’nda gördüğümüz icatlar aletler parçalanıp yıkılıyor ancak karakterler hiçbir zarar görmüyor.
- Pokémon animesi sık sık Newton’un Üçüncü Yasası olan etki-tepki yasasını hiçe sayıyor. Pokémon bir saldırı yapıyor ama kendisi asla etkilenmiyor. Bu özellikle yere karşı kendini durduramayacak olan uçan pokémonlarda daha bariz olan bir problem.
- An Elite Coverup! Bölümünde Mime Jr. yerinde kalmasına rağmen Wobbufet’in tepesinde koşuyor. Referans noktası olarak Wobbufet’i alırsak böyle bir şey Mime Jr. için imkansız.



Magic Satchel

- Özellikle Ash ve arkadaşlarında rastladığımız bu durum animede sık sık tekrar eden ihlallerden birisi.
- Brock’un çantasından masa, sandalye, tabak, çanak her şeyin çıkması gibi bir durum buna örnek verilebilir. Hatta The School of Hard Knocks bölümünde Ash ve Misty bunu dikkat çekiyordu.
- Cilan’da da aynı durum söz konusu. Sırt çantasına masa, sandalyeler ve küçük bir mutfak sığdırabiliyor.
- Clemont’ta ise sırt çantasından oraya sığması imkansız bir ton alet ve icatın çıktığına tanık olduk.
- Ayrıca Tracey’nin de Prof.Oak’a göstermek için küçücük çantasından yaklaşık 40-50 adet çizim kitabı çıkarıp tekrar geri yerine koyduğunu gördük.
- Dawn’ın Piplup’unun hiçbir zaman Everstone tuttuğunu görmememize rağmen bu taşın etkisi devam etti.


Spoiler:
Cilan'ın çantasından çıkanlar:


[Resim: 977ew0.jpg]




Pokémon Saldırı ve Bağışıklık Hataları

Bu başlıkta teker teker bu hatalara değinmeye pek fazla lüzum yok. Sadece en yaygın olanlardan bahsedip geçeceğim.

- Elektrik ataklarının -özellikle Pikachu’nunkilerin- defalarca ama defalarca Ground tipi pokémonlara zarar verdiğine tanık olduk. Bu durum DP’den sonra düzelme gösterse de öncesinde çok karşılaşılan bariz hatalardandı.
- Ghost tipi ve Normal tipinin birbirine karşı bağışıklığı da birçok kez çiğnenen kurallardan birisi.
- Ayrıca Dark tipinin Psychic saldırılardan etkilenmesi de halen devam etmekte olan seride bile karşılaşılan durumlardan birisidir.
- Sturdy yeteneğine sahip olmayan bazı pokémonların “One Hit KO” hareketlerden sonra savaşa devam edebilmeleri de bu hatalardan birisi.
- Ayrıca belirli tiplere etki etmeyeceği oyunlarda belirtilmiş olmalarına rağmen bazı hareketlerin pokémonları etkilemesi (örneğin Will-o-Wisp in Charizard’a etki etmesi) karşılaşılan bir durum.
- Safeguard’ın atakları durdurması, LightScreen’in fiziksel atakları engellemesi, Counter’ın özel atakları engellemesi gibi bazı hatalarla da sık sık karşılaşıyoruz.
- Swift ve Aerial Ace gibi her zaman vurması gereken saldırıların kaçması da çok gördüğümüz hatalardan birisi
- Ash’in Corphish’in Confusion saldırısından etkilenmesini onu çağırıp tekrar oyunu sokarak durdurması oyunda yer almayan bir şeydir.



Oyunla İlgili Diğer Aykırılıklar

- Pokémonların oyunlardaki ağırlıkları gözardı edilince bazı fiziksel imkansızlıklar doğabiliyor. Örneğin Ash’in 72 kg olan Larvitar’ı veya 59 kg olan Hippopotas’ı kafasının tepesinde taşıması gibi yada Dawn’ın Piloswine’ı durdurabilmesi bu imkansızlıklardan birkaçıdır.
- Animede özellikle Groudon ve Kyogre gibi bazı pokémonlar olduklarından çok büyük gösterilmişlerdir.
- Ash ve Gary’nin Krabby’lerinin boyutlarının farklı olması oyuna bir aykırılık olarak gözükse de çevresel faktörler etkisiyle aynı türlerin farklı gelişimleri gerçek hayatta söz konusu bir durumdur. Ama bu boyut farkının olması pokémon mantalitesine karşı bir durumdur. Aynı pokémon türleri aynı ağırlık ve kiloda olurlar olgusunu bu konuda irdeleyemeyiz.
- Bazı belli başlı Water tipi pokémonlar olan Goldeen, Carvanha gibi pokémonların bedenleri suyun dışında savaşlarda kullanılması kafa karışıklığı yaratan bir durumdur. Yeni çıkan oyunlarda bu durum yerden yüksekte durarak sağlansa da animede böyle bir uygulamadan söz edilemez.


Spoiler:
[Resim: dfgl79.jpg]


Kaynak:  bulbapedia

Not: Bu konu benim ilk çalışmam oldu. Eğer hatalarım varsa bildirirseniz sevinirim...

güzel bir konu eline sağlık
Çok daha önce (sanırım 3 yıl önce) bir forumda Anime Yasaları adlı bir konu okumuştum. Uzun mu uzun bir yazıydı ama üşenmeden okudum. Bu yazı da o okuduğum yazının biraz özeti gibi ve Pokémon versiyonu olmuş. Çok iyi bir konu olmuş. Anime hakkında bilgisi olmayan kişiler için de iyi olacaktır. Eline sağlık.
Güzel bir çalışma olmuş eline sağlık. Daha önce böyle bir şey duymuştum ama hiç araştırmamıştım. Şimdi ise baştan sona kadar okudum. Faydası dokundu, teşekkürler.  -_- Pokem048 
Spoiler: 
Cilan'ın çantasından çıkanlar:


 
Spoiler:
[Resim: 977ew0.jpg] 

Tamam gerisini okumama gerek kalmadı ben inanıyorum her şeye :D
Farklı bir konu, sıkılmadan okudum. Daha önceden incelediğin bir iki başlığın benzerleri hazırlanmıştı diye hatırlıyorum ama bu hem daha düzenli olmuş, hem de daha... Kelime tam olarak aklıma gelmedi ama portreye bütün açıdan bakmamızı sağlayan o şeyi vermiş... Birkaç terim bakımından da bilgi verici. Klavyene sağlık.  :osha:
Brock'un çantasından çıkanlar bunu okuyunca gülümsedim  XD Tam hatırlayamıyorum ama bir bölümde Ash zıplayarak Roket Takımı'nın balonuna ulaşıyordu galiba, bir de Charizard'ın Unova'da göründüğü ilk bölümde nerdeyse aynı boydaydılar  XD Bunları da yazına ekleyebilirsin istersen. Güzel, bilgilendirici, eğlenceli bir yazı olmuş çok beğendim.
Acıklayıcı, emek verilmis bir çalışma olmuş.Tebrik ederim ^^
Konu çok güzel bilgilendirici çok beğendim fakat özetleyebilirmisin ben gerçek hayattada okumayı pek sevmem sevmemek demeyelimde ilk okuduğum şeyleri unutuyorum buda neydi diyip baştan tekrar tekrar okuyorum sonra kafam allak bullak oluyor eğer dediğim gibi yazının sonuna konuyu özetlersen çok çok çok mutlu olurum

Şey birde çok daha basit bir dille özetleyebilirmisin ? Şimdiden teşekkürler
Mükemmel olmuş emeğiniz için tebrik ederim. Bu arada gece uyudukları çadır benimde hep dikkatimi çekmiştir nerede taşıyorlar bu çadırları diye 8D
Sayfalar: 1 2