Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Pokemon Kural Çeşitleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: Poke_battle.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSI...6557633517]


Çoğu pokemonu online olarak oynayanlar ve ya çeşitli turnuvalara katılanlar bilirler ki normal oynadığınız savaşlara ek olarak düzeni sağlamak için birtakım kurallar konmuştur.Bu kuralların bazıları nintendo oyunlarında kullanılırken bazıları da çeşitli competitive sitelerde uygulanmaktadır işte o kurallar ve nedenleri.


1-Species Clause(tür kuralı):[Resim: Spr_5b_645.png][Resim: Spr_5b2_645T.png]

Tür kuralında eğer iki veya daha fazla pokemon aynı pokedex numarasına sahipse bu pokemonlar kullanılamaz.Bunun başlıca sebeplerinden biri karşılanması zor olan pokemonların ve ya çok güçlü pokemonların birden fazla kullanılmasını engellemek içindir.Bu sebeplerden dolayı bir pokemonun farklı formlarını aynı takımda bulunduramazsınız.

2-Sleep clause(uyku kuralı):[Resim: Spr_5b2_235.png][Resim: Spr_5b_591.png]

Uyku kuralında rakip takımın ancak bir pokemonunu uyutabilirsiniz.Uyutmak pokemondaki en iyi durum etkilerinden biridir.Dolayısıyla bu kural rakiplerin birden çok pokemonları uyutarak rakibi direk olarak savunmasız düşürmesini engellemektedir.Ayrıca metagame in birbirini uyutmak üzere odaklanmasını engellemektedir ve uyutan hareketlere sahip pokemonları karşılamayı kolaylaştırmaktadır.

3-Evasion clause(görünürlük kuralı):
[Resim: evasion.png]

Evasion clause double team minimize gibi kullanıcının görünmezliğini arttıran saldırıları engellemektedir.Kısaca bu kural oyunda şans işini azaltmak için eklenmiş kuraldır.Çok fazla bu saldırıları kullanan pokemon saldırıları ıskalayarak stratejiyi azaltmaktadır.Diğer bir problem ise double team saldırısını her pokemon öğrenebilmektedir.

[Resim: onehitko.png]
4-OHKO clause:Bu kural pokemonları tek hamlede indiren gulloiten,fissure ve ya sheercold gibi saldırıları engellemektedir.

Bu kuralda oyunda şans işini arttırmaktadır.Rakibin rastgele pokemonunu indirdiği için bu kuralda konulmuştur.

[Resim: lcsuspects_bidoof.png]
5-Moody clause:Bu kural moody(inatçı) yeteneğini yasaklamaktadır.

Moody yeteneği oyundaki dengelenmesi en zor yeteneklerden biridir.Kullanıcının rastgele bir statı düşerek rastgele bir statını iki kademe arttırmaktadır.Bu sebepten ötürü moody kullanıcıları yüksek statlara sahip olabilmek için sık sık substitute ve protect kullanırlar.Ayrıca bu yetenek görünmezliğide arttırdığı için yasaklanmıştır.


Tierlere göre değişen kurallar.

Bazı competitive pokemon siteleri tierler sunmaktadır.Tierlerin ana amacı sadece çok güçlü pokemonların kullanılmasını engellemek ve oyunu biraz olsun dengelemek içindir.Tierlerde yüksek tierli pokemonlar alt tierlerde kullanılamaz.Bazende alt tierlerde sorun çıkaran pokemonlar olabilir.Bu pokemonlarda o tieri dengelemek için bolderline(sınır)'a gönderilir.

[Resim: Dream_Soul_Dew_Sprite.png]
Soul dew clause(Ruh çiği kuralı)(isim kötü oldu biraz kusura bakmayın  (.D)
soul dew latios ve latiasın özel atak ve özel defans statlarını %50 arttırmaktadır.Bu eşya latios ve latiasa çok büyük avantajlar verdiği için nintendo turnuvalarında ve öbür yerlerde yasaklanmıştır.Genede uberde soul dew latios ve latias kullanabilirsiniz.

Ayrıca buna ek olarak alt tierlerde drizzle ve drought da çok büyük avantajlar verdiği için yasaklanan yetenekler arasındadır.

smash pass ise çok alt tierlerde pu ve fu da yasaktır.Çünkü smash pass taktiği oyunda bu tierlerde dengelenmesi çok zor olan taktikler arasındadır.


Başka kurallar:

[Resim: Dream_Choice_Band_Sprite.png]

iTEM CLAUSE(Eşya kuralı):Takımınızda bir eşyayı birden fazla bulunduramazsınız.

Genellikle nintendo kurallarında görülür.Amacı taktik çeşitliliğini arttırmaktır.

[Resim: Spr_2c_235.gif][Resim: Spr_2c_235_s.gif]
Sleep trapping clause:(uyku tuzak kuralı)Genellikle ikinci nesil competitive oyunlarda görülür.Uyutan hareketler rakibi tuzağa düşüren hareketlerle birlikte kullanılamaz.

[Resim: Dream_Quick_Claw_Sprite.png]
Hax item clause:(sinir bozucu eşya kuralı (ben öyle isimlendirdim XD )

Bu kuralda lax incense bright powder quick claw gibi  şansa dayanan eşyaları kullanamazsınız.Şansı biraz daha azaltmak için eklenen kuraldır.

[Resim: 250px-151Mew.png]

Event clause:Bu kural genellikle nintendo kurallarında görülür event üzeri gelen pokemon ve eşyalar turnuvalarda kullanılamaz.

[Resim: Freeze_IV.png]
Freeze clause(donma kuralı)Bu kuralda bir pokemonu birden fazla donduramazsınız.Genellikle simulasyonlarda görülür.Donma etkisi uykudan bile daha fazla avantaj getirdiği için bu kural konmuştur.


[Resim: Hidden_Power_PtHGSS.png]

Hidden power clause(Gizli güç kuralı):Bu kural iyi bir gizli güç türü gücü çok zorlu olabilir diye ortaya çıktı. Onion011 Ancak günümüzdeki simulasyonlar ve nintendo konsolları resmen bu kuralı geçersiz kıldı.Günümüzde geçersiz bir kuraldır.


[Resim: Explosion_IV.png]

Self KO clause:Son pokemonunuz kendini otomatik olarak bayıltan explosion selfdestruck veya perish song gibi saldırıları kullanamaz.Bu kural genellikle nintendo kurallarında görülür.Ancak başka siteler böyle bir kurala gereksinim duymadığı için bu kural genellikle simulasyonlarda yoktur.

[Resim: 505.png]


Forme clause(form kuralı):Alternatif formlar yasaktır.Bu kural bazı wifi maçlarında görülür.Çünkü bazı eski oyunlar bu formlara sahip değildir dolayısıyla o oyunlarda kullanamaz.Örnek:diamond pearl oyununda sky form shaymin olmadığı için eğer bu oyunlar üzerinden wi fi maçı yapıyorsanız yasaklanır.

[Resim: 498.png]
Arceus clause(arceus kuralı):Arceus ve onun her formu yasaktır.Bu kural nadiren görülür.Arceus çok güçlü olduğuu için yasaklanmıştır ancak pek geçerliliği yoktur çünkü uberdebirçok pokemonla arceusu karşılayabilirsiniz.
En saçma bulduğum kural Freeze Clause olmuştur hep. Ice Beam gibi bazı hamleler doğrultusunda rakip donabiliyor biz istemeden. Bunu biz kontrol edemiyoruz ya. Sleep Clause'da en azından rakip bilerek ve isteyerek uyutuluyor.

Bu arada konu için eline sağlık. Şimdiye kadar açılmamış olması şaşırtıcı. Gerekli bir konuydu.
Konuyu güzel akıl etmişsin,ellerine sağlık kardeşim.