Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Sand Team İncelemesi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: tumblr_mkugueqhOL1snnpveo1_500.jpg]


Genel Bakış:


Bu nesil Sandstorm takımları Rain ve Sun'dan daha az kullanılmaya başlamıştır. Nedeni ise Politoed'ın Drizzle yeteneğinden ve Ninetales'ın Drought yeteneğinden dolayıdır. 3.Nesilde Tyranitar'ın Sand Stream yeteneği sayesinde Sand Takımları oldukça popülerdi. Ancak bu nesil biraz daha az kullanılmaya başladı. Ama SandStorm'un bir çok güzel etkileri vardır. Aynı zamanda Excadrill ve Landorus gibi pokemonlar Sand Takımların popüler Sweeperlarıdır. Başka söyleyeceğim bir şey yok alta geçelim :)



Kumlu Havanın Etkileri:



*Steel, Rock ve Ground türü Pokemonlar hariç tüm pokemonlar Sandstorm'dan 1/16 hasar alır.
*Steel, Rock ve Ground türü pokemonların dışında Overcoat, Magic Guard, Sand Veil, Sand Rush yeteneklerine sahip olan pokemonlar Sandstorm'dan hasar almazlar.

*Rock türü pokemonların Special Defense'ı %50 artar.
*Sand Veil abilitysi olan pokemonların Evasion'u %20 artar.
*Solarbeam'ın Base Power'ı 120'den 60'a düşer.
*Synthesis, Moonlight ve Morning Sun saldırıları Pokemonun canını %25 doldurur.
*Weather Ball Hamlesi Kaya türüne dönüşür.
*Sand Rush abilitysi olan pokemonların hızı 2 kat artar.
*Sand Force abilitysi olan pokemonların Ground, Rock ve Steel türü saldırıları %30 güçlenir.


Sand Stream Kullanıcıları:



[Resim: 248.png]


Tyranitar Sand Takımlarında en çok kullanılan Sand Stream Kullanıcısı olmuştur. Sandstorm'un getirdiği özellikten biri ise Rock türü pokemonların Special Defense'ını %50 arttırmaktadır. Bu yüzden Tyranitar Special Wall olarak kullanılabiliyor. Bu arada ne kadar Special Defense'a sahip olduğunu söylemeyi unuttum. Sand varken 670 Special Defense'a ulaşıyor. Ve bu Uber pokemonları bile aşabiliyor. Ayrıca sadece Special Wall olarak değil 134 Attack'ı oldukça yüksektir. İster Special Wall olarak kullanın ister ise Physical Attacker. Ancak Tyranitar'ı Rain ve Sun takımlarından korumanız gerekir.

[Resim: 455.png]


Tyranitar gibi Sand Stream kullanıcısı. Ancak Tyranitardan başka bir özelliği ise bu pokemonun Fiziksel Defansı oldukça harikadır. Bu yüzden Sand takımlarında bu pokemonu Physical Wall olarak kullanabiliyorsunuz. Tyranitar'ın dışında Slack Off gibi canını yükseltebilen bir saldırıya sahip. Ancak malesef Tyranitar kadar ofansifi iyi ve hızlı değil. Ama aslında yavaş olmasının bir avantajı oluyor. Politoed, Ninetales ve Abamasnow gibi pokemonlara göre hızı düşük olunca Hava durumunu ilk baş o başlatıyor.

Ofansif



Sandstorm'a karşı Bağışıklığı olanlar:



[Resim: 645.png]


Landorus'un 125 Atk statı vardır ve bu oldukça yüksek. Ancak bir şeyi unutuyorsunuz. Landorus Sand Force yeteneğine sahip ve Sandstorm varken STAB olan Earthquake ile harikalar yaratıyor. Büyük ihtimal Ofansif Politoed'e ve Ninetales'e OHKO atacaktır. 101 Speedi fena sayılmaz ama yine de düşük. Bu yüzden bunu düzeltmek için Rock Polish veya Choice Scarf seti kullanılabilir.

Gengar ve Latios gibi pokemonlar Levitate yeteneğinden dolayı Ground türüne karşı bağışıklıkları var. Bunu büyük bir çoğunluğunuz biliyorsunuzdur. Ancak Landorus ek olarak Stone Edge öğrenebildiğinden ve Sand Force ile bir STAB saldırı gibi kullanabildiğinden dolayı bu iki pokemona OHKO atabilmektedir.

Not:Malesef söylemeliyim ki bu ay Smogon'un Uber listesine Landorus eklendi ve malesef OU'da Landorus kullanmanız yasak. Ancak Landorus'un Therian Formu serbesttir.

[Resim: 639.png]


Terrakion Sand Takımlarında korkulması gereken bir pokemon. Rock/Fighting türüne sahip olmasından dolayı Sand Takımlarında Special Defense'ı Lugia kadar olabiliyor. Ve bundan dolayı STAB Surf'ten ve STAB Earth Power'dan tek yemeniz çok düşük bir ihtimal. Bunları geçelim ve Terrakion Stone Edge ve Close Combat gibi harika STAB saldırılarına sahip. Landorus gibi Swords Dance ve Rock Polish kullanabiliyor. Choice Band seti ile müthiş bir Sweeper veya Choice Scarf seti ile birlikte Revenge Killer görevini almaktadır.

[Resim: 467.png]


Magnezone'un en önemli yeteneği olan Magnet Pull yine Sand Takımları için harika bir ability. Özellikle Rain takımlarında başa bela olan Skarmory, Scizor ve Ferrothornu İki darbede indirebiliyor. Bunun dışında Ferrothorn gibi bir pokemonla karşılaştığı zaman Magnezone oldukça şanslı olabiliyor. Substitute+Charge Beam setini kullanabiliyor. Charge Beam'ı kullandığı zaman büyük ihtimal Special Attack'ı artıyor ve bu da harika oluyor. Magnezone'dan hızlı olan pokemonlar Substitute'ı kırabiliyor ve Special Attack Boostundan dolayı Magnezone rakip pokemonu tek darbede indirebiliyor. Ayrıca Landorus ve Garchomp gibi pokemonlara karşı destek sağlayabilirsiniz.

[Resim: 212.png]


Scizor Sand Takımlarda oldukça kullanılan bir pokemon. U-Turn ve Bullet Punch gibi işe yarar STAB hamleleri var. Büyük ihtimal U-Turn Politoed ve Abamosnow'a vurarak sizin takımınızdan olan Tyranitar ve Hippowdownu değiştirmek için işe yarayabilir. Ve birde Sun takımların tehlikeli pokemonları Venusaur'a Bullet Punch ile oldukça hasar verebilmekte. Scizor'un gücü Choice Band ile birlikte oldukça artmakta. Bunların dışında Swords Dance seti oldukça tercih edilen bir settir. Bir Swords Dance bastıktan sonra Bug Bite Politoed'ı bile OHKO etmeye yeterli olacaktır.

[Resim: 453.png]


Lucario oldukça tehlikeli bir Sweeperdır. Özellikle bir çok harika bir özelliğe sahip. Stealth Rock'tan az hasar alması, Zehirlenmemesi, Geniş bir Movepoola sahip olması ve 3 tane kullanılabilir Priotiry saldırısına sahiptir. Ama aynı zamanda hem Physical Attacker hem Special Attacker olarak da kullanılabiliyor. Swords Dance ve Nasty Plot gibi iki stat yükseltici saldırıya sahiptir. Bazı durumlarda ise Agility Lucario'yu görebilirsiniz. Tek bir Swords Dance bastıktan sonra ExtremeSpeed ile neredeyse Latios'a OHKO edebilecek duruma geliyor. Genellikle Lucario hızı pek iyi bir pokemon değildir o yüzden ExtremeSpeed ile kullanılması tavsiye edilir.

[Resim: 490.png]

Scizor veya Forretress gibi bir pokemon kullanıyorsanız Heatran kullanmanız tavsiye edilir. Çünkü takımınızda Ateşe karşı bağışıklı bir pokemon olmalı. Ve bunun için Heatran oldukça güvenilirdir. Biraz yavaş olsa da Heatran gibi bir pokemon Venusaur ve Volcarano'yu durdurmak için yeterli olacaktır. Fire/Steel türü olmasından dolayı Ground'a karşı 4 kat zayıf ve bu oldukça kötü. Ancak Landorus gibi bir takım arkadaşınız varsa Heatran gerçekten yararlı olabilir. Landorus'un Ice türü saldırılarından korunmak için Heatran çıkabilir mesela. Stealth Rock, Taunt, Toxic, Lava Plume, Roar, Overheat gibi saldırıları öğrenebilen bir pokemon. Ve bu oldukça iyi.

[Resim: 579.png]

Reuniclus çok yavaş ama dayanıklı bir pokemon. Magic Guard yeteneğinden dolayı Sandstorm'a karşı bağışıklılık kazanmakta. Aslında Reuniclus sizin için iyi bir pokemon olabilmektedir. Biliyorsunuz genellikle Sand Takımları yavaş olur. Hippowdown, Tyranitar, Scizor, Magnezone, Metagross bunlar oldukça yavaş pokemonlar. Bundan yararlanarak Trick Room kullanabilirsiniz ve bu saldırı rakibe bir çeşit sürpriz olabilmekte. Ancak Trick Room dışında Calm Mind gibi veya Recover saldırılarını öğrenebilmekte.

[Resim: 376.png]

Aslında genellikle Hava Takımlarında rakip büyük ihtimal Ninetales, Politoed ile başlayacaktır. Ve sizde Tyranitar gibi Sand Stream kullanıcısı yerine Metagross gibi bir Lead'i seçebilirsiniz. Fiziksel Defansı oldukça iyidir. Stealth Rock öğrenebilmekte ve canı azaldığında Ek olarak Explosion kullanabilmektedir. Ve bu Politoed ve Ninetales'e oldukça hasar verecektir. Yani Rakip Explosion'u gördükten sonra büyük ihtimal şok olacak ve kalp krizi geçirecektir :D. Ama bunun dışında Agility seti de oldukça iyi. Geniş bir movepool'a sahip. Meteor Mash, Zen Headbutt, Thunderpunch, Bullet Punch, Hammer Arm, Earthquake ve Pursuit örnek vermek gerekirse.

[Resim: 450.png]


Önceleri Uber olan Garchomp şimdi OU'ya düşmüştür. Nedeni ise Smogon'un oylama kararı ile Snow Cloak ve Sand Veil'i yasaklamasındandır. Bu abilityler oldukça sinir bozucudurlar. Sizi biraz geçmişe götüreyim. Geçen Yıl Hail Takımları Snow Cloak yasaklanmadan önce daha fazla kullanılmaktaydı. Ve bunların başına gelen pokemonlar Frosslass ve Mamoswine'dı. Mamoswine'ı pas geçiyorum ama Frosslass oldukça sinir bozucuydu Hail Takımlarında ve Substitute'ı varya deli ederdi beni :D Infamous arkadaşımız sağolsun çok seviyordu Frosslass'ı kullanmayı :D Bu durum aynı Garchomp ile aynıydı ve Substitute+Swords Dance seti oldukça sinir bozucuydu. Bu yüzden Garchomp Uber'e yükselmiştir.

Eskilerden çok fazla bahsettim heralde :( Garchomp Artık Rough Skin abilitysini kullanılabilecek ve bu Ability çok ta kötü sayılmazdır. Stealth Rock'a karşı dirençliliği var, Electric türlerine karşı bağışıklı, Yüksek Attack statı, Fena olmayan 102 Speed Statı ve Ground türü olmasından dolayı STAB olan Earthquake saldırısını öğrenmekte. Genellikle Ejder türleri Dragon Dance bastıktan sonra direk Outrage kullanırlar ancak Garchomp artık buna gerek kalmıyor ve Earthquake ile bir çok pokemona hasar verebiliyor.

[Resim: 536.png]


Şu B/W oyunlarında başta çıkan Lillipup varya. Hepimiz onu Rattata gibi işe yaramaz bulmuşunuzdur ve garibim bende onu güçsüz sandım. Ancak Stoutland'ın Sand Rush' abiltysini gördükten sonra fikrim değişti. Çünkü Sand Varken Venusaur kadar bir hıza ulaşıyor. Yani Metagamede büyük ihtimal en hızlı pokemon o. Dragon Dance kullanan pokemonları hatta Choice Scarf Pokemonları bile geçebilmekte. Return Stoutland'ın en önemli saldırısı çünkü bir çok sweepera karşı OHKO edebilmekte. Ama malesef rakip Return'a karşı bağışıklığı olan Hayalet türü pokemonları seçebilmekte ama üzülmeyin Stoutland Crunch öğrenebiliyor. Ve bu pokemonu Sand Takımları dışında bir yerde kullanacaksınız Raticate ile aynı bir duruma düşüyorsunuz, malesef :(


Diğer Pokemonlar:


[Resim: 380.png]


Latias Sandstorm'dan hasar alsada yine de yararlı bir pokemondur. Çünkü Special Defense'ı oldukça yüksek ve Dragon/Psychic türü olmasından dolayı Drought ve Drizzle'ın ofansif pokemonlarına karşı baş edebilmekte. Sandstorm sizin için pek sorun olmayacaktır çünkü bunu Leftovers ile veya Recover ile düzeltebiliyorsunuz. Calm Mind seti ile kullanacaksınız eğer sizin için oldukça iyi olabilir.

[Resim: 503.png]


Belki bazılarınız bilmeyebilir ancak Rotom-W ve diğer formlar geçen nesil Electric/Ghost türündeydiler. Ancak 5.Nesilde büyük bir değişmeler oldu ve Rotom-W Water/Electric türüne sahip oldu. Ve bu oldukça iyi bir tür. Levitate yeteneğine sahip olması ile beraber sadece Grass türüne karşı super effective yemekte. Bu pokemon Scizor ile kullanılabilirse VoltTurn taktiği gerçekleştirilebilir. Mesela Rotom-W Grass türü saldırılardan korunmak için Volt Switch kullanarak Scizor'u seçebilir. Scizor Grass türüne karşı 4 kat dirençli olduğundan Grass türü saldırılarını kolayca durdurabilecek. Veya Scizor Ateş türünden korunmak için Rotom-W'yi değiştirebilir.

[Resim: 251.png]


Sand Takımları için Celebi kullanılmaya değer bir pokemon. Bir çok Sand Sweeperları Suya karşı zayıf olur ve bu Su saldırılarından korunmak için Celebi kullanılabilir. Tüm statları dengelenmiş bir durumda o yüzden hem defansif hem ofansif olarak kullanılabilmekte. Siz istediğiniz dizilişi kullanabilirsiniz. Defansif olarak Stealth Rock, Thunder Wave, Perish Song, Leech Seed ve Heall Bell kullanabilmekte. Ofansif olarak ise Nasty Plot gibi stat arttırıcı kullanılabilir. Birde Sandstorm'un götürdüğü HP'yi Giga Drain ve Recover ile tazelenebilir.

[Resim: 677.png]
Şuan için Keldeo OU'daki en iyi pokemonlardan. Hatta En iyi pokemon sayılabilecek kadar güçlü. Genellikle Sand Takımlarında pek fazla Special Sweeper bulunmaz o yüzden Keldeo gayet iyi bir seçim olacak. Hepinizin bildiği gibi Sand Takımları çoğunlukla Rain Takımlarına karşı güçsüz kalıyor. Bu yüzden Keldeo iyi bir seçenek olacaktır. Hydro Pump+Secret Swords'a dayanabilecek çok az bir pokemon var. Hem Sand'dan hem de Rain'den yararlanabiliyorsunuz. Bunun için gnaaye'ye teşekkürler.



Defansif



[Resim: 227.png]


Skarmory oyunda en iyi Spikes kullanıcılarından biri. Sadece 2 türe karşı zayıf ve hayvani gibi sayılabilecek 140 Defense'a sahip. Nedenmi en iyi Spikes kullanıcısı çünkü Sturdy yeteneğinden dolayı En az 2 Spikes kullanabilmekte ve Roost gibi bir saldırı bildiği için canını tazelemekte. Ancak bu pokemon Special Attackerlara karşı zayıftır o yüzden Tyranitar ile kullanılmanız tavsiye edilir.

[Resim: 477.png]


DW'den sonra Gliscor'a Poison Heal gelmesi ile artık daha popüler oldu. Zehirlendikten sonra Poison Heal her tur canının 1/8'ini doldurabilmekte. Yani bu Leftovers'ın yarısı kadar. Bu pokemonun 135 Defense'a sahip olması onu daha bir canavar yapabiliyor. Çünkü Gliscor Physical Attackerları durdurmak için en iyi pokemonlardan biri. Protect kullandıktan sonra Poison Heal sayesinde canı doluyor. Ve bu yüzden istediğiniz kadar Substitute'ye basabiliyorsunuz. Ayrıca status olması Gliscor için iyi bir durum.

Bu arada bazen Sand Veil Gliscor'a rastlayabilirsiniz. Ve Bu Gliscor büyük ihtimal Flying Gem itemini taşımakta ve Swords Dance, Acrobatics, Earthquake gibi saldırılar bilmektedir. Ancak Artık Ekimden itibaren Sand Veil ve Snow Cloak Abilityleri OU'da yasaklandı ve Gliscorın tekrar Poison Heal seti kullanılmaktadır.

[Resim: 205.png]


Hem Entry Hazards kullanıcısı hem de Entry Hazardsları kaldırabilen bir pokemon. Kötü bir Special Defense'a sahip ve bu Forretress'in en kötü tarafı. Fire türüne karşı 4 kat zayıflığı var ve üzülerek söylemeliyim ki çoğu Fire saldırıları Special'dır. Ancak Fire Punch gibi bir saldırıya yine de dayanabilmektedir. Stealth Rock, Spikes ve Toxic Spikes kullanabiliyor ve yani Smeargle ile birlikte tüm Entry Hazards saldırılarını öğrenebilen tek pokemon. Ve Rapid Spin Forretress için oldukça önemli tabii. Ve bu aralar Magnezone'un biraz yaygınlaşmasından dolayı artık Forretress için Volt Switch tavsiye edilmekte.

[Resim: 385.png]


Jirachi Special Wall olarak kullanılabilir. Ve Special Wall setinde Calm Mind+Substitute oldukça önemlidir. Ve bu seti sayesinde Latios, Tornadus ve ismini bilmediğim bir çok Special Attacker'ı durdurabilmekte. Calm Mind setinde genellikle Thunderbolt kullanılır. Ancak bazı kişiler Rain'e karşılık olsun diye Thunder kullanabilmekte. Bunun dışında Calm Mind yerine Body Slam+Iron Head kullanılabiliyor. Ve yine benim gibi şanssız olan elemanlar Body Slam yerine Thunder Wave kullanır :D Bunun dışında Gengar için Thunder Wave kullanmak mantıklıdır. Wish+Protect taktiğini kullanabildiği için oldukça sıkıntı olacaktır.

[Resim: 428.png]

Gastrodon bu nesille birlikte artık daha fazla önem kazandı. Water/Ground türüne sahip olması ile birlikte sadece 1 türe karşı 4 kat zayıflığı var. Aynı zamanda Storm Drain abilitysine sahip olması ile birlikte Gastrodon Rain Takımlarına karşı koyabilmekte. Sadece Ferrothorn, Celebi ve Breelom gibi pokemonlarla sorun yaşamakta ve bunun için takıma Skarmory alınabilir. Gastrodon için Skarmory çok iyi bir takım arkadaşı olabilir. He bu arada tekrar söylemeyi unuttuğum bir şey var. Ground türü olduğu için aynı zamanda Elektrik türlerine karşı olan zayıflıklarını kaybetmekte ve bağışıklık kazanmaktadırlar. Yani Drizzle Takımlarında genellikle Su ve Elektrik pokemonları için Rain takımlarının başı oldukça dertte :D

[Resim: 377.png]
Çoğu kişi Regirock'u eklemeyi unutmuş. Genellikle Regiler oyunlarda oldukça kötü efsaneler olduğundan dolayı kullanılmıyor. Ancak Regirock'un Sand Takımlarında yine de bir yararı olduğunu düşünüyorum. Hayvan kadar 200 Def'e sahip olması ile fena sayılmayan 100 Special Defense'ı. Bu arada hepinizin bildiği gibi Rock türü pokemonların SpD'si SandStorm'da %50 artmakta. Bu yüzden Tyranitar ile aynı Special Defense'a sahip oluyor. 100 Atk'ı oldukça iyi o yüzden Tank olarak kullanılabilir. SandStorm aktifken Celebi, Venusaur, Tornadus, Darmanitan, Chandelure, Victini, Scizor gibi pokemonları durdurabilmektedir. Rest gibi saldırılarının dışında herhangi bir Can yükselten saldırı öğrenemiyor. Bundan dolayı Jirachi gibi bir pokemonla kullanarak Wish ile destek verebilirsiniz.


____________________________________________________________________________________

Sonunda bitti Sand Team ^^ İki saattir sırf bunun için uğraşıyordum. Konunun bir kısmı Smogon'dan alınmıştır. Ancak bazı Pokemonları'ı kendim sonradan ekledim (Garchomp ve Stoutland'ı). Eğer beğendiyseniz ve devam etmemi istiyorsanız yorum atabilirsiniz :) Bir sonraki konum Hail Team olacak
Çok iyi. Teşekkürler.

Şu anda benim aklıma gelen, bir tek Keldeo eksik. CBTar + Specs Keldeo ikilisi çok kullanılıyor şu günlerde. Bunun ana sebebi, Tyranitar'ın Keldeo'nun counter'larını çok kolay bir şekilde indirebilmesi. Keldeo'nun Specs Hydro Pump ve Secret Sword'larına dayanabilen çok az Pokemon var - Jellicent, Celebi, Latiler, SpDef Slowking ve SpDef Gyarados sadece. İşte Tyranitar, (Gyarados hariç) bu Pokemon'ları Pursuit veya Crunch'la rahatça indirebiliyor. Bu şekilde bir Keldeo sweep'inin önü açılıyor.

Ayrıca Keldeo sayesinde rain, Sand takımları için bir dezavantaj olmaktan çıkıyor - Sand takımı kullanmanıza rağmen rain'den yararlanabiliyorsunuz.

Keldeo'nun yanında en sık kullanılan 4. Pokemon Tyranitar ve Keldeo kullananların %6.567'si bu stratejiden yararlanmış.

Aynı şekilde Tyranitar'un yanında en çok kullanılan 7. Pokemon Keldeo; Tyranitar kullananların %5.2'si Keldeo da kullanmış.
(16-08-2013, 03:44 PM)gnaaye Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Çok iyi. Teşekkürler.

Şu anda benim aklıma gelen, bir tek Keldeo eksik. CBTar + Specs Keldeo ikilisi çok kullanılıyor şu günlerde. Bunun ana sebebi, Tyranitar'ın Keldeo'nun counter'larını çok kolay bir şekilde indirebilmesi. Keldeo'nun Specs Hydro Pump ve Secret Sword'larına dayanabilen çok az Pokemon var - Jellicent, Celebi, Latiler, SpDef Slowking ve SpDef Gyarados sadece. İşte Tyranitar, (Gyarados hariç) bu Pokemon'ları Pursuit veya Crunch'la rahatça indirebiliyor. Bu şekilde bir Keldeo sweep'inin önü açılıyor.

Ayrıca Keldeo sayesinde rain, Sand takımları için bir dezavantaj olmaktan çıkıyor - Sand takımı kullanmanıza rağmen rain'den yararlanabiliyorsunuz.

Keldeo'nun yanında en sık kullanılan 4. Pokemon Tyranitar ve Keldeo kullananların %6.567'si bu stratejiden yararlanmış.

Aynı şekilde Tyranitar'un yanında en çok kullanılan 7. Pokemon Keldeo; Tyranitar kullananların %5.2'si Keldeo da kullanmış.
Teşekkürler :)

Smogon'da Sand Team İncelemesini yapan kişi bu yazıyı aslında 26 Temmuz 2011'de yapmış. Yani 2 yıldan fazla ve B2/W2 gelmeden önce. O yüzden Keldeo falan Limboydu sanırsam. Ben bir kaç tane pokemon ekledim. Zaten yarın Sand, Sun ve Rain takımlarına güncelleme yapacağım. Sand Takımdan ekleyeceğim bir kaç tane pokemon daha var :) Sun ve Rain'de bazı pokemonlarda eksik bu arada.