Pokémon Türkiye Forumları | Pokémon ve Anime Paylaşım Platformu

Tam Versiyon: Pokemonların Rolleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Competitive Pokemon'da her bir Pokemon'un kendi çapında bir takımda üstleneceği roller vardır.Bazı Pokemonlar farklı yapılandırmalarla takımlarda farklı rollerde bulunabileceği gibi bazı Pokemonlar da sadece belli rollerde kullanılırsa etkili olabilir.Sitede birçok kişinin bu rollerden habersiz olduğunun farkındayım ama incelenen birçok Pokemon'un yapılandırmalarının açıklamasında bu rol terimleri kullanılıyor.Bu yüzden bunları bilmek hem incelemeleri anlamak hem de takımınızı oluşturmada yardımcı olacaktır.

Şimdi takımlardaki ana rollere ve alt başlıklarına göz atalım.

1.Sweeper

Yüksek saldırı ve hızıyla karşı tarafın Pokemonlarına zarar verebilen Pokemon'lardır.Special Sweeper,Physical Sweeper ve Mixed Sweeper olmak üzere üçe ayrılır.

*Special Sweeper

Yüksek Sp.Atk ve Speed statlarıyla rakibe zarar vermeyi amaçlarlar.Genelde Timid ve Modest nature'leri kullanırlar.Ev dizilimleri genellikle 252 Sp.Atk/252 Speed/4 HP şeklindedir.

Yaygın Special Sweeper'lar: Starmie,Volcarona,Alakazam,Gengar,Latios

*Physical Sweeper

Yüksek Atk ve Speed statlarıyla rakibe zarar verirler.Genelde Jolly ve Adamant nature'lerini kullanırlar.Ev dizilimi olarak genellikle 252 Atk/252 Speed/4 HP kullanırlar.

Yaygın Physical Sweeper'lar: Haxorus,Terrakion,Landorus,Garchomp

*Mixed Sweeper

Atk,Sp.Atk ve Speed statları yüksektir.Genelde öğrenebildikleri saldırılar çok çeşitlidir.Hem Sp.Def hem de Def'i yüksek olan Pokemonlara karşı buna bağlı olarak da genellikle Defansif takımlara karşı etkilidirler.

Yaygın Mixed Sweeper'lar: Infernape,Dragonite,Salamance

2.Wall(Staller)

Sweeper'ların aksine yüksek savunma statları vardır.Bu savunmalarını sweeper'ları karşılamak,status yaymak,entry hazards kullanmak,pokemonları iyileştirmek için kullanırlar.Sweeper'lar gibi üçe ayrılırlar.

*Special Wall

Yüksek Sp.Def ve HP statlarıyla special saldırıları karşılarlar.

Yaygın Special Wall'lar: Blissey,Vaporeon,Jellicent

*Physical Wall

Yüksek Def ve HP statlarıyla fiziksel saldırıları karşılarlar.

Yaygın Special Wall'lar: Skarmory,Gliscor

*Mixed Wall

Az sayıda olmakla beraber her iki savunma statı da yüksek olan Pokemon'lar bu rolu üstlenir.

Yaygın Mixed Wall'lar: Deoxys-D,Bronzong,Dusclops

3.Tank

Genelde Saldırı ve Savunma statları ortalamanın üstündedir ama hızları çok düşüktür.Yüksek savunmalarıyla saldırıları karşılayıp yüksek statlarıyla saldırırlar.Stat arttırıcı kullanmaları yaygındır.Ayrıca çoğunda HP dolduran saldırılar da bulunur.

*Special Tank

Genellikle ortalamanın üstünde saldırı statları ve yüksek bir Sp.Def statları vardır.

Yaygın Special Tank'lar: Reuniclus,Tyranitar,Heatran

*Physical Tank

Genellikle ortalamanın üstünde saldırı statları ve yüksek bir Def statları vardır.

Yaygın Physical Tank'lar: Conkeldurr,Scizor,Tyranitar,Donphan

Diğer Roller:

Geri kalan roller genellikle bu ana üç rolün daha da özelleştirilmiş halleridir.

Annoyer:

Status yayarak Pokemon'ları yavaş yavaş indirme rolünü taşıyan Pokemon'lardır.Genellikle Wall'lar bu rolü üstlenir.

Yaygın Annoyer'lar: Sableye,Jirachi,Breloom

Healer(Cleric):

Diğer takım Pokemon'ların HP'sini ve statusunu iyileştirmekle görevlililerdir.

Yaygın Healer'lar: Blissey,Chansey,Vaporeon

Supporter:

Takıma entry hazard'lar,Reflect,Light Screen gibi yardımcı saldırılarla destek olan Pokemonlardır.

Yaygın Supporter'lar: Ferrathorn,Espeon,Forretress

Wallbreaker:

Genelde Mixed Sweeper'lar bu rolü üstlenir.Yüksek saldırı statlarıyla her türlü Wall pokemonu yenmek için kullanılır.

Yaygın Wallbreaker'lar: Infernape,Haxorus,Tyranitar

Stallbreaker:

İlk bakışta Wallbreaker'la aynı gibi gözükse de farklıdır.Stallbreaker'lar Wallbreaker'lar gibi Wall Pokemon'larını hemen indirmekten çok onların saldırılarını engellerler.Bu yüzden çoğu Taunt kullanır.

Yaygın Stallbreaker'lar: Gliscor,Crobat,Mew

Shuffler/Pseudo Hazer:

Shuffler üstlenen Pokemon'lar entry hazards ve/veya status kullandıktan sonra rakip Pokemon'ları Roar,Whirlwind gibi saldırılarla değiştirip hepsinin hasar görmesini sağlayan Pokemon'lardır.Psuedo Hazer'lar ise Pokemon değiştirten saldırıları direk kullanmak yerine Yawn,Leech Seed,Perish Song gibi rakibin kaçınacağı saldırılar kullanırlar.

Yaygın Shuffler'lar: Skarmory,Dragonite,Heatran

Spinner(Rapid Spinner):

Rapid Spin saldırısını kullanarak entry hazards'ları sahadan silen pokemonlardır.

Yaygın Spinner'lar: Starmie,Donphan,Forretress

Spinblocker:

Daha önceden karşı takıma bırakılan entry hazard'ların Rapid Spin'le yok olmasını engelleme rolü olan Pokemonlar'dır.Spinblocker'ların hepsi Normal tür saldırılar onlara etki etmediği için Hayalet türü Pokemonlardır.Genellikle yüksek savunmaları vardır.

Yaygın Spinblocker'lar: Jellicent,Cofagrigus,Sableye

Revenge-Killer:

Bu Pokemonların genellikle savunmaları düşüktür,saldırı statları yüksektir.Bu yüzden takımdaki bir Pokemon bayıldıktan sonra sahaya getirilir.Bu Pokemon'ların ya hız statları yüksektir,ya Choice Scarf itemi kullanırlar ya da önceliği yüksek Bullet Punch,Mach Punch gibi saldırıları bulunur.

Yaygın Revenge-Killer'lar: Dugtrio,Alakazam,Terrakion

Trapper:

Trapper'ların amacı rakip Pokemon'ların değişememesini sağlamaktadır.Bu yüzden çoğu zaman Arena Trap,Shadow Tag,Magnet Pull gibi yeteneklerini kullanarak onları sahada hapsederler.Ayrıca bazı Pokemon'lar da Pursuit saldırısıyla rakibin Pokemon'unu değiştirip değiştirmeme konusunda tereddüte düşürür.Özellikle de Pursuit'in x2 vurduğu Ruhsal ve Hayalet türü Pokemon'lara karşı çok büyük tehdit oluşturur.

Yaygın Trapper'lar: Dugtrio,Magnezone,Gothitelle,Scizor,Tyranitar

Late-Game Sweeper:

Oyunun sonlarına doğru rakibin Pokemonları hasar gördükten sonra geriye kalan HP'lerini indirmek için kullanılırlar.Genelde stat arttırıcı kullanır ya da Moxie yeteneğiyle birlikte Choice Scarf bulundururlar.

Yaygın Late-Game Sweeper: Salamance,Volcarona,Garchomp,Gyarados

Utility:

Bir takımda birden çok rolü birden üstlenen Pokemon'lardır.

Mesela Forretress hem Rapid Spin,hem Supporter hem de Gyro Ball gibi saldırıyla tank görevi üstlenebilir.Ferrathorn hem Thunder Wave ile Annoyer olabilir,entry hazards yayabilir,Leech Seed ile Pseudo Hazer görevi yapabilir ya da Power Whip,Gyro Ball ile rakip pokemonlara zarar verebilir.Aynı şekilde Froslass Taunt ile stallbreaker ya da anti-lead rolü üstlenebilir,Spikes kullanabilir,Destiny Bond ile rakibi kaçırabilir ya da rakibe Ice Beam ile zarar verebilir.

Scout:

Rakip takımın tehdit Pokemonları ve onların saldırılarını öğrenmek için kullanılan Pokemonlardır.Scout Pokemonlar rakip Pokemon'u gördükten sonra bazen de saldırı aldıktan sonra U-Turn ya da Volt Switch kullanıp genelde rakip Pokemonun zayıf olduğu bir türde Pokemonu sahaya atarlar.

Yaygın Scoutlar: Scizor,Rotom-W


Lead:

Bir takımda rakibin karşısına çıkan ilk Pokemon'dur.Hava takımları oyunu etkilemeden önce ve havayı değiştiren Pokemon'lar onların yerine kullanılmadan önce Lead'lar oldukça çeşitli ve yaygındı.Lead'ler entry hazards yayabilir ya da bazen de oyunun başında Baton Pass kullanıp bazı arttırılmış statları takımdaki diğer Pokemonlara aktarabilirler.Entry hazards yayan Lead'lar genellikle tank veya hızlı wall'ardır ama Suicude Lead denilen rolde savunması yüksek olmayan bazı Pokemonlar entry hazards kullandıktan sonra Explosion,Destiny Bond gibi kendilerini de yok eden saldırılar kullanırlar.Azelf,Froslass,Deoxys-S buna örnektir.Focus Sash kullanmaları da sıklıkla görülür.Ayrıca Attacking-Lead ya da Anti-Lead denilen başka bir Lead türü de yaygın Lead'lere karşı kullanılan,sadece zarar veren saldırı yapılandırmasından oluşan bir roldür.Machamp bu rolü üstlenebilir.
Abi 2 gün girmedik neler yapmışsınız ya vallahi bütün forum PO uzmanı olacak :P
Güzel bir makale ve mewfifteen'nin de dediği gibi bütün forum PO uzmanı olucak. :D
Trapper,Utility,Late-Game Sweeper eklendi.
speed ne işe yarıyo Onion011
(06-02-2013, 08:21 PM)superioshunter Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]speed ne işe yarıyo Onion011
Speed türkçede hız demektir. Hızı rakipten daha yüksek olan bir pokemon her zaman ilk baş vurur. Mesela Jolteon vs. Vaporeon, Jolteon daha hızlı olduğu için ilk hamleyi jolteon yapacak. Ama rakip priotiry saldırısı yapacaksa daima ilk o vuracak.